-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


CHP neden başarısız?

17 Haziran 2015 - 20:37

Partilerin seçim başarılarını analiz etmeye devam ediyoruz. 2015 seçimleri sonrası başarı çıtasını yakalamayan partilerden biriside CHP’dir. Ülke genelinde olduğu gibi Aksaray’da da her geçen gün oy kaybetmeye devam ediyor. Seçim çalışmaları esnasında baktığınızda belli bir başarıyı yakılacağını zannettiğiniz CHP sandık sonucunda partililerine hayal kırıklığı yaratmaktadır. Kalabalıklarını neden sandığa yansıtamadıklarına gelecek olursak bir gazeteci olarak düşüncelerimi aktarayım.

      Aksaray’dan başlayacak olursak, İl Başkanı Sayın Doğan Koşar siyasetçi olarak beğendiğim bir siyasetçi. Tabi benim beğenmem yeterli mi yeterli değil. Toplum olarak insanları ne kadar kucaklayıp kucaklamadığı benim için önemli. Kendi partilileri tarafından kucaklayıcı olabilir, ama diğer seçmenler açısından bunu bir eksiklik olarak görmekteyim.

      Hatırlarsanız 1983 seçimlerinden sonra ilçe iken oylarını artıran CHP 1989 seçimlerinde birinci parti olarak Aksaray Belediye Başkanlığını kazanmıştır. 1995 mahalli seçimlerinde ise merkezde 2 parti durumuna gelmişti.

       Bu seçimden sonra ilimizde parti içi çekişmelerden ve kavgalardan dolayı CHP büyümeden küçülmeye başladı. Parti içinde Memiş Akın gurubu ve karşı gurup oluşmuştur. Parti hangi gurubun eline geçti ise diğer gurup partiye mesafeli durmuştur.

      Hatta başka bir muhalif partili gibi birbirlerini eleştirmiştir. Hala bu soğukluk ve mesafeyi görmek mümkündür. Bundan dolayı her seçim döneminde aday adayı olan belli kalburüstü kesim artık partisinden aday olmamaktadır.

       Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun gelişinde baktığımız kalabalıklar ise sandığa yansımamıştır. 2011 genel seçimlerine baktığımızda CHP nerede ise ilimizde 7 bin civarında oy kaybına uğramıştır. Belediye seçimlerine baktığınızda yine aynı tablo önümüze çıkmaktadır.

      Peki, tüm bu saydıklarımıza ilave olarak neden oy kaybına uğruyor? Cumhuriyetin partisi 2000 li yıllara girmemize rağmen kuruluşundan sonra başladığı ideolojik söylemlerinden kurtulamadı. Türkiye artık manevi olarak değişim sağlarken CHP buna ayak uyduramamıştır.

       CHP sanki bu ülkenin partisi değilmiş gibi sürekli inanç ve manevi yaşamlar aleyhinde olması nedeni ile Trakya ve Ege dışında muhafazakâr olan yerlerde destek görmemektedir. Bu duruş ve tavrını değiştirmediği sürece aynı sonuçları almaya devam edecektir.

       Giyim kuşam ve başörtüsü takıntısını bir tarafa bırakarak inançlı insanlarla barışık olmalılar. Diyebilirler ki bizim bu tür bir tavrımız yok, ama seçmen nazarına bakmak lazım. Seçmenin kafasında maneviyata karşı bir imajı olduklarını unutmamalılar.

      Bu nedenle muhafazakâr seçmenden destek alamamaktadırlar. Şunu iyi bilmeliler ki artık Türkiye’nin ekserisinin muhafazakâr kesim oluşturmaktadır. CHP ideolojisini sadece sağ sol olarak yumuşatmıştır, inanç konusunda MHP’ye gösterdiği hoşgörüyü bu kesime gösterememiştir.

      1980 öncesi sağ sol meselesinden CHP ve MHP lilerin kavgasından binlerce genç ölmüş ve sokaklar bölünmüşken. Bugün bir CHP’li rahatlıkla MHP oy verebiliyor.

       Bir başka konu ise ülkeye yapılan güzel hizmetlere sürekli muhalefet yapması seçmen tarafından dikkate alınmaktadır. Sokaklara çıkan terör odaklarının içine giren Milletvekilleri parti için bir sorun olmakta ve seçmen bunu dikkate almaktadır.

      Seçimlere girerken aday sıkıntısı yaşıyormuş gibi halkın fazla tanımadığı adaylarla seçime gidilmektedir. Bunu bilen seçmeni ise Ak Parti karşıtlığından dolayı kendi partisine değil Aksaray’da MHP oy vermiştir. Çok küçük bir bölümü dediğimiz aşırı uçlarda HDP oy vermişlerdir. Dolayısı ile Aksaray’da varlıkları ile yoklukları bir olmuştur.

       Kısacası CHP maneviyata karşı imiş imajından kurtularak her kesimi kucaklayacak bir yapıya bürünmesi lazım, yoksa Anadolu’da başarılı olma şansları yoktur.

       Yarın MHP’yi değerlendireceğiz.