-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Hısarcıklıoğlu’ndan ekonomi dersi

01 Ekim 2014 - 13:37

alı günü Aksaray Ticaret Sanayi Odasının yeni binasının açılışına katılan Genel Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu ATSO konferans salonundaki konuşmasında ekonomi dersi verdi. Uzun bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu katılımcılara Aksaray ekonomisi ve Türkiye’nin gelişmesinden rakamlarla örnekler verdi. Ülkemizin son 12 yıldaki gelişmesinde büyük emeği olan Sayın Cumhurbaşkanımıza da, “ 12 yıldır ülkemize mucizeler yaratan ustayı Allah başımızdan eksik etmesin” diyerek övgüler yağdırdı. Bende en çok bu konudaki konuşasını merak ediyordum.

Hani sık sık Ak Partideki değişiklik sonunda Hisarcıklıoğlunun parti kuracağından bahsediliyordu. Ama buradaki konuşmasından anladık ki, Sayın Erdoğan’a son derece bağlı olduğunu. Kendisine minnettar olduğunu 12 yılık mucize adam diye bahsetti.

İlimize açılış için gelen hisarcıklıoğlunu büyük bir katılımcı karşıladı. Gerçekten ilimizin bütün üst düzey yetkilileri, Milletvekilleri, Belediye Başkanımız ve işadamlarımız katıldılar. Kurdele kesiminden sonra binayı gezen Genel Başkan daha sonra konferans salonuna indi. Konferans salonu açılışa gelenleri almayınca dışarıya konan geniş ekrandan izleme imkânı buldular. Ben ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun açılışında böyle bir kalabalık gördüm.

İlk konuşmayı Meclis Başkanı Sayın Fatih Tekin ve sırasıyla Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Milletvekili İlknur İnceöz, Ali Rıza Alaboyun, Genel Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Vali Şeref ataklı yaptılar. Ben burada ilimiz adına konuşma yapan değerli konukların konuşması yerine Hisarcıklıoğlunun konuşmasına yer vereceğim.

Çok uzun ve her konuşması katılımcıların hafızasına yazılan konuşmasında aldığım önemli notları sizlere aktaracağım. 

“ Ben hemşeriniz olurum Kayserinin okumuşuyum, onun için bizi oda başkanı yaptılar” derken okumamış olanların iyi ticaret yaptığına atıfta bulunarak bu cümleleri kullandı.

“ Aksaray güzel bir tarihe sahip, iyi insanların yaşadığı bir şehir. İkinci Kılıçaslan’ın ikinci mekânı burası, dolayısı ile Aksaray’ı Anadolu’nun Başkenti yapmıştır. Aksaray bu güzellikleri halen devam ettiriyor ve Aksaray’da güzel gelişmeler oluyor.

Size görüntülü olarak rakamlarla Aksaray’ın İhracatını, İstihdamını ve Girişimciliğini gelirken araştırdım size vereceğim. Türkiye geneli ile karşılaştırdığımızda ortalama % 50 üzerindesiniz. Kadınlarımızı Girişimciliğe teşvik etmeliyiz, kadın girişimci deyince Hatice hanım (Eroğlu) aklıma geliyor. Her zaman beni arar sorar, kıpır kıpır bir hanım.

Türkiye’de her yıl 1 Milyon kişi istihdamı artıyor ve bunlara iş istihdamı yaratılması lazım. Devletimizin her yıl bunlara iş bulması mümkün değil, öyleyse bunlar için istihdamı artırmamız lazım. Kızlarımızı istihdama yöneteceğiz, kadın ticaret yapmaz diye bir şey yok. Hatice Validemiz ne yapmıştı ticaret yapmıştır, kadın çalışmaz diye bir şey yok.

Aksaray’da para çok, onu araştırdım, Bankalarınızda 1,5 Milyar paranız yatıyor. İş yapma yerine paralar bankalara konuyor, o zaman Aksaray’da iyi para var. Kendinizi fakir falan sanmayın bunu bankalar söylüyor. Bakın Türkiye’ye 2013 yılında gelen en büyük yatırımı siz aldınız, Brisa küçümsenemez. 8 ilde yapılan çalışma sonunda birlik ve beraberlik olunması sonucu fabrika Aksaray’da karar kıldı yapılıyor. Sütaş aynı şekilde kuruldu Aksaray’ın Tarım ve Hayvancılığına katkıda bulunarak Aksaray süt ve tarım şehri oldu. 

Tarım ve hayvancılık artık dünyada geçim değil ticaret kapısı olmuştur. Su olmazsa olmazlarımızdan diyen Hamit Özkök Başkan bir yurt dışı seyahatinde Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakandı kendisine suyla ilgili proje vermiş ve kabul görmüştür. Rahmetli Özal dışarıya İhracat yapın diyordu kimse anlamıyordu. Onun o günkü gayret ve çabalarını şimdi anlıyoruz.

Biz Milletvekili Ali Rıza Beyle beraber çalıştık, onun bize yaptığı projedeki fabrikamız bugün harıl harıl çalışıyor. Türkiye’nin ikinci genç bir Belediye Başkanına sahipsiniz, birlik ve beraberlik oluşturduğunuzda her şeyi yapacak güçtesiniz” dedi.

Daha sonra Ticaret Borsası Başkanı Sayın Hamit Özkök’ün Orhan Ağaçlıda verdiği yemeğe geçildi. Ancak o kadar katılımcı misafir vardı ki, burada bile insanlar zor yer buldular. Böyle bir organizeyi yapan ATSO Başkanı Ahmet Koçaşa, yönetim kuruluna ve emeği geçenlere teşekkür ederim.