-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Hükümet senaryoları

13 Haziran 2015 - 20:03

Seçim biteli bir hafta geride kaldı, ama şimdide hükümet senaryoları konuşulmaya başladı. Bakıyorum kimisi Ak Parti ile CHP’nin hükümet kuracağı tahmini yapıyor. Sokağa bakıyorsun Ak Parti MHP koalisyonu daha iyi olur diyor. HDP’nin ise içinde olacağı veya dışardan destekleyeceği bir hükümete ise diğer partililer hiç sıcak bakmıyor. CHP dönüşümlü Başbakanlık ve önemli Bakanlıkları alırsa hükümette varız derken. MHPkırmızıçizgilerimiz var bunu kabul ederlerse varız diyor.

     İşin başında söyleyim, böyle şartlı bir koalisyonun olması zor görünüyor. Azınlık hükümetine şuan ki konuşulanlara göre ufukta zor görünüyor. Herhalde bu düşünce ve tablo değişmezse ufukta erken seçim kaçınılmaz görünüyor.

      Gelin ben size bir beyin jimnastiği yapayım, Nasrettin hoca misali ya tutarsa herhalde banada kâhin diyebilirsiniz. Sayın Cumhurbaşkanı neden Baykal’la görüştü tezinden yola çıkarak bir beyin jimnastiği yapayım. Bana göre Meclis Başkanlığı seçiminden sonra Baykalcılarla Ak Parti arasında bir koalisyon konuşulmuş olmasın. Bu vesileyle de Baykal rövanşını tekrar Kılıçdaroğlundan almış olamaz mı?

      Tabi Mecliste ne kadar Baykal taraftarı var onu bilemiyorum. Ama bende böyle bir his uyandı, olmaz demeyim neden olmasın. Belki de bir erken seçim senaryoları konuşulmuş olamaz mı? Yada Baykal’a yeni bir parti kurdurularak Kılıçdaroğlu ile hesabını görmüş olamaz mı? Siyasette hiçbir şey olmaz diye bir kaide yoktur.

Demirel’inpartisinden ayrılan 11’ler dışardan destekli ve bakanlık verilerek CHP hükümet kurduğunu bizim yaştakiler hatırlarlar. Siyasette olmaz diye bir şey olduğunu tahmin etmiyorum. 1980 öncesi kanlı kinli Ecevit Türkeş’in partileri 2000 yıllarda beraber koalisyon kurmadılar mı? Hem de çok saygılı ve devlet terbiyesi ile devam etmedi mi?

     Sayın Bahçeli kırmızıçizgiden bahsediyor, ama siyasette kırmızıçizgi olmaz. Nasıl 2000 li yıllarda kırmızıçizgiler yeşile döndü ise yine dönebilir. Ben bu çıkışları seçim sonrası yaşanan kırgınlık ve atmosfere bağlıyorum.

Şu aşamada kırmızıçizgide direnen Bahçeli ile koalisyon kurmak çok zor. Nedeni ise barış süreci diretmesi yapan Ak Parti ile koalisyona sıcak bakmıyor. HDP ile kesinlikle içten ve dıştan bir koalisyona sıcak bakmıyor. Peki, o zaman ne olacak MHP her iki alternatifte de olmayacağını beyan etmiş oluyor. Ama Ak Parti ve MHP tabanı birlikte koalisyondan yana.

     CHP ise çok uçuk düşünüyor, dönüşümlü Başbakanlı, bakanlık dağılımlarında sayı gündeme gelmesin eşit bakanlık. Milli Eğitim, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı kesin bize verilecek diyor. O zaman nasıl olacak bu hükümet işi, en iyi tahmin benim tahminlerim. Baykallı bir hükümet, yada 45 gün sonra yeni bir genel erken seçim olsa gerek.

      Dün gözüme Twittırda sanatçı Müjdat Gezenin iki paylaşımını gördüm. Biliyorsunuz Müjdat Gezen Ak Parti kuruldu kurulalı Ak Parti ve Erdoğan düşmanı. Ama 9 Haziranda attığı iki Twitter akıllara durgunluk verecek cinsten. Bunları sizlerle de paylaşayım.

     “piyasalar gösteriyor ki bu vatan bakkal dükkânı değil. CHP, MHP ve HDP eline teslim edilemez. Devlet yönetmek bakkal yönetmeye benzemiyor.”

      “o kadar şikâyet geliyor ki anlatamam. Ör. “keşke böyle olmasaydı”- hiç tahmin etmiyordum- nerden bileyim-bilsem CHP, MHP, HDP’ye vermezdim vs.”

     Bu satırlar sanatçı Müjdat Gezene ait cümleler. Çok doğru söylüyor, dün sanayide işim vardı bazı yerlere uğradım 15 gün önce benimle ders vereceğiz adaylar yanlış diyenlerle konuştum inanın hepsi pişmandı. Hatta “ nereden bilecektik koalisyon olacağını, şimdi halimiz ne olacak? Eğer seçim olursa bu sefer hata etmeyelim verelim uzun adama 400 vekil” diyorlardı. Baktım herkeste pişmanlık hat safhada. Bizde ders aldık, umarız Ak Partide ders almıştır şeklinde yorumlar eksik değildi.

Evet, bu haftadan itibaren yeni hükümet alternatifleri başlıyor. Ama şu bir gerçek ki, yeniden seçim olsa Ak Parti aday yanlışı yapmayacak ve seçmende dersten vazgeçincetek başına çoğunlukla iktidar görünüyor. Kamuoyunda yaptığımız tespitler bunu gösteriyor. Bunu bilen diğer partiler ise seçime yanaşmayabilir.