-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Makas köprüsü neden bitmiyor?

16 Ekim 2014 - 10:51

Hatırlarsanız iki ay önce makas yolundaki çift yolun bitmemesi ve köprünün üst geçidinin trafiğe açılmaması nedeni ile bir yazı kaleme almıştım.Yazımda kış yaklaşmasına rağmen ana yolun açılmadığı konusu idi. 15 gün sonra yol çift trafiğe açılmış ancak yolun altından geçen köprü trafiğe açılmamıştı. Şimdi bakıyorum hala Galericiler sitesine geçen köprü açılmamış vaziyette duruyor.

Köprü açılmadığı gibi Karayolları makas yol boyundaki gerekli düzenlemeleride henüz bitirmiş değil. Üstelik bu düzenlemenin gecikmesinden yol boyundaki ağaçlarda kurumuş vaziyette.

 Bu köprü neden önemli derseniz, anlatayım. Bu köprüye bağlanan yol aslında normal yolun tarfiğini hafifletiyor. Ağaçlı kavşağından sanayinin üstünden geçen bu yol trafiği hafifletcek bir yol güzegahıdır. Çünkü bu yol çift yol olması nedeni ile sanayi yönünden gelen araçlar bu yolu kullanacaklardır.

 Köprü geçişi açılamadığı için yol bağlantısıda yapılamamaktadır. Ama yinede sürücüler bu yolu kullanmaya devam ediyor ve çokurların içinden geçerek yola çıkmaya çalışıyor. Köprünün üst geçidinden yapılan bağlama ise tam bir rezalet ve insanlar buradan nasıl geçeceğini bilemez durumda.

 Karayolları Bölge Müdürlüğü efendim bu alt geçitte su çıkıyormuş onun için yol açılamıyormuş  deniyor. Kardeşim hamgi çağda yaşıyoruz adam denizin altından yol geçiriyor sen dört kova suyu  çekemiyorsun olurmu böyle bir düşünce. Bunun dranaj tahliyesi var, boruyla başka yere tahliye aktarması var. Herhalde bunuda biz düşünecek değiliz, yetkililer düşünecek. Koskaca ilin iki tane bu yola bağlantı yolu var sanayiden gelen. Her iki yoldan bağlantıya çıkmak mümkün değil,Aksarayada yakışmıyor.

Jandarma bölgesine çıkan yolda aynı durumda, Jandarmaya gelen insanların gelip gidişi ve ana yola çıkmasıda tam bir curcuna.

Sayın Belediye Başkanımız Terminal karşısındaki kavşak ve düzenleme yaptığı gibi hiç değilse Karayollarını beklemeden buradaki bağlantıları yapsada sürücülerde rahatlasa. Şehrin giriş çıkışları çok önemli ve sanayide işi olan yabancı sürücülerin hiç değilse bizim hakkımızda olumsuz düşünceleri yok olmuş olur.

      Yol boyundaki levhalara ne denmeli

Biliyorsunuz mesle Karayolları ağından açılmışken epeydir aklımda olup bir türlü yazamadığım bir konuyuda burada yetkililere ileteyim.

Karayolları ağında trafiği engelleyecek, sürücünün dikkatini dağıtacak ve çirkin görünüm arzeden reklam tabelaları özellikle şehir içinden geçen yol boylarına dikilmesi yasak. Genel olarak bunlar şehir dışında dikkat çekmeyecek şekilde dikilmesi gerekir.

Burada benim bu levhaları diken ticaret erbapları ile bir alıp veremediğim yok. Ayrıca bunların sahiplerinide zaten tanımam. Ama geçtiğimiz günlerde Ankaradan misafirlerle gelirken yabancı olan misafirler Topakkayadan sonra şehre doğru dikilen levhaları görünce bana, “ ne kadar çirkin bir görüntü kirliliği” dediler.

 Gerçektende şehri çirkinleştiren görüntülere sahip bu levhalar Karayolları tarafından kaldırılmalı. Adam reklam yapacaksa koca koca levhalarla yol boylarını kirletmemeli. Götürüp işyerinin önüne assın ve tanıtımı bilbort ve medya kuruluşları aracılığı ile yasın.

Karayolları bizi üvey evlat gibi görmemeli, köprümüzün açılışından tutun yol boyundaki orta refujları en kısa zamanda bitirmeliler. Modern bir ülke ve şehirde bu kadar işin uzaması pek hoş olmuyor. Aynı şekilde yol boyu kirliliği yapan levhalarda kaldırılmalı.