-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Medine notları ve Pazar 3

24 Mart 2015 - 12:04

      Medine ziyareti burada 7 gün ibadet etmek ve Resulullah Efendimizin makamını ziyarettir. Ben genel olarak öğle namazında geldim akşam yemek vaktine kadar burada bulunmaya çalıştım. Medine ayrıca bir satış Pazar yeri, yolların boyuna insanlar hac hediyesi satan ürünler dökmüşler hacılara satıyorlar. Genelde burada satıcılar kapalı hanımlar tarafından yapılıyor, yine işyerleri ise yabancılar tarafından işletiliyor.

      Bu ülkeye Çin pazarı hakim olmuş her yerde Çin pazarı görebilirsiniz. Çin hacılar için ne gerekiyorsa üretip bu ülkeye kilo ile satıyor. Ürünler hem kalitesiz hem de kullanıma elverişsiz. Ama gelin görün ki alıcıları her ülkeden gelen hanım ziyaretçiler bu satıcıların etrafını doldurmuş.

     Paramız ise Riyala göre pahalı, bir liramız ilk gün 1.60 kuruş Riyal idi. İki gün sonra Dolar dalgalanması aynen burası gibi orada da etkili oldu ve 15 kuruş birden düştü. Para bozum merkezlerinde dikkatimi çeken bir başka husus ise Türk Lirası 3 sırada bozuluyor yani üçüncü değerli para olarak burada geçiyor.

      Soruyorum 5 sene önce paramızın burada geçmediği gibi insanlarımızın da değeri yokmuştu. Ben bunları hep sorup araştırma imkânı buldum, Türkçe bilenlerle sohbetler ettim. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bütün Müslüman ülkeler tarağında saygı ile anılıyor. Burada siyaset bir tarafa ama şunu gördüm bir Türk vatandaşı olarak itibar görüp saygı duyulmak kadar güzel bir şey yok. Bütün Müslüman ülke insanları onu İslam ülkeleri lideri olarak görmektedir, Türküm deyince herkes sizi kucaklayıp saygı duyuyor. Bundan daha güzel ve onur verici bir durum olabilir mi?

      Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama ben ülkemin Cumhurbaşkanı ile burada gurur duydum. Bu konu ile ilgili olarak bu yazı serimden sonra bir yazı kaleme alacağım.

      Medine’de Mekke gibi adım başı otel ve otel inşaatı devam ediyor. Medine ayrıca bir furma şehri, hele bir furma pazarları var hangi çeşit ararsanız burada bulursunuz. Ben burada Medine Furması dediğimiz ve Peygamberimiz tarafından kendi elleri ile diktiği Furmya ilgi gösterdim. Bu Furma diğer Furmalara göre iki kat pahalı satılıyor.

      Medine’de satıcılar genel olarak bizim burada turistlere nasıl satış yapıyorsak onlarda bize kazık markaya satıyorlar. Ama pazarlık yaparsanız biraz düşürebiliyorsunuz pazarlık mutlaka şart. Ayrıca burada Riyaliniz yoksa Türk Lirası Riyal gibi geçerli herkes rahatlıkla alıyor.

     Her on metrede bir temizlik görevlisi çevreyi temizliyor. 24 saat görev yapıyorlar, eğer bir saat temizlenmese her yer pislikle dolar. Temizlik görevlileri fakir ülke insanları olduğu için ziyaretçiler geçerken onların ellerine sadaka tutuşturuyor, bu âdeti sizde gittiğinizde mutlaka yapın. Burada çalışanların tamamı başka İslam ülkesine ait insanlar. Namaz vakti geldiğinde onlarda hemen namaza durup namazlarını kılıyorlar.

     Mescidi Nebevini solunda Cennetül Bağı yani Sahabe kabristanlığı var, burası mutlaka ziyaret edilmeli. Biz sabah namazından sonra ziyaret ederek dua ettik. Burada Peygamberimizin kızları, eşlerininde mezarları bulunurken birçok sahabenin mezarı bulunmaktadır. Mezar taşları yazısı yok ama bazı önemli mezarlar koruma alanı içinde.

     Yine bu bölgede Hz. Ali ve Bilal’i Habeşi mescitleri bulunmaktadır mutlaka ziyaret edilmeli. Medine’de Peygamberimizin dişinin kırılıp saklandığı Uhud dağı bulunmaktadır. Diyanet buraya çıkanlardan düşüp ölenler olunca yasaklamış. Zaten krallıkta buraya çıkmayı engellemek için beton duvar çekerek engel koymuş. Bu dağın eteğinde Hz. Hamza kabristanlığı var hemen uhut dağı eteğinde savaşın yapıldığı küçük dağ var buraya mutlaka çıkılmalı. Biz bir taksi tutarak ayrıca çıktık ama çok yorucu birbirimizin elinden tutarak beton duvarı aştık. Zaten yaşlıların dışındakiler çıkabiliyor, ama biraz riskli inişi var.

     Osmanlı tarafından yapılan 7 mescit var, aşağıya yeni mescit yapmışlar ama tepelerde birkaç mescit kalmış. Ayrıca Osmanlı buraya İstanbul’dan gidiş geliş olarak tren yolu yapmış, maalesef sadece döküntüleri kalmıştır. Küba denen Guba mescidi var, Peygamberimiz tarafında 4 günde inşa edilmiş burasının iki kıblesi var. Önce Peygamberimiz burasını kıble yapmış daha sonra gelen vahiy sonucu Kâbe’ye dönülmüş.

      Medine ile Mekke arasında Mikat Mescidi var, burada Medine’den Mekke’ye gidenler ihrama giriyorlar. Bizde bu mescitte ihrama girip Mekke’ye gittik.

      Mekke seferi ve ziyaretini sizlere yarın anlatmaya devam edeceğim.

      DEVAMI YARIN