-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Rektörlük seçimine çeyrek kala

07 Nisan 2015 - 09:25

Aksaray Üniversitesinde Milletvekilliği seçimleri nedeni ile gölgede kalan seçim yarışı kıran kırana gidiyor. Hatta öyle gidiyor ki birbirlerine ihanetten bile söz edebiliyorlar. Bana göre Rektörlük seçimi Milletvekilliği seçimi kadar önemli. 125 milyon Rektörlük ve 75 milyonda öğrenci getirisini hesap ederseniz 200 milyonluk bütçenin tasarruf edildiği bir kurum. Hatta kırmızı plakası olan tek adamlılık bir idari yapısı bulunmaktadır.

      Şuana kadar 4 aday adayı mevcut, mevcut Rektör Mustafa Acar, Hacı Murat Yılmaz, Himmet Karadal ve Yusuf Şahin. Yusuf Şahin dışındaki Rektör adaylarını az çok tanıyorum. Duyduğum kadarı ile Yusuf Şahini mevcut rektör Mustafa Acar elinden tutup Aksaray Üniversitesine getirip Rektör yardımcısı yaptığı bir hocamız. Hatta son günlere kadar ben Acarın adamıyım aday olmam mümkün değil diyen Şahin son anda aday oldu.

      Tabi yasa gereği aday sayısı 6 olması gerekiyor, bu iki adayı formalite icabı çıkaracaklarını düşünüyorum. Ancak Rektör Acar kısa ama özlü bir notu 30 Mart 2015 günü kendi sayfasında paylaşarak ihanetten bahsedip ağır cümleler kullandı.

     “Davacıyım:

Ahde vefasızlık yapanlardan,

Söz verip dönenlerden,

İkiyüzlülerden,

Yüzüne gülüp kuyunu kazanlardan,

Ekmek yediği tekneye tükürenlerden,

Küçük hesapçıların dolduruşuna gelenlerden,

Kendisine imkânlar sunanlara ihanet edenlerden,

Makam ve mevki için arkadaşını satanlardan...

Hem bu dünyada, hem Ahirette davacıyım.”

     Bu cümleler Rektör Mustafa Acara ait cümleler. Hemen ardından aynı gün, herhalde kendisi hakkında bu cümleleri kullandığını düşündüğü aday hakkında bir açıklama daha yaptı:

      “Allah'tan korkmadan hakkımızda "paralelci" tezviratı yapan hokkabaz yalancılar var. Kırk defa söyledim, bir kez daha söyleyeyim: paralelci değilim, asla olmadım; paralelcilerin Türkiye'ye diz çöktürmek isteyenlerin taşeronluğunu yaptığını başından beri söylüyorum. Sözlerimi çarpıtan, işine geldiği şekilde eğip bükenleri şiddetle kınıyorum...”

      Şimdi anlamadığım Rektör ve Rektör yardımcısı düne kadar beraberlerdi. Kim parelelci kim değil, eğer varsa böyle bir durum birlikte vardır. Hele son zamanlarda paralel dedikodusu iyice moda oldu artık. Eğer biriniz pareleseniz diğeriyle birlikte parelelsiniz, birbirinize düne kadar kol kanat geren iki taraftınız. Hem de şimdi ihanetle suçlamalar yaşandığına göre.

      Her ne ise biz bu kavgaların dışındayız, ama başta da söylediğim gibi seçimlere siyaset karışmadan kim bu işi daha iyi yapar diye onu desteklemek lazım. Çünkü Aksaray’ın buna şiddetle ihtiyacı bulunmaktadır.

     Yazımın başında da dediğim gibi Üniversitenin şiddetle büyümeye ihtiyacı bulunmaktadır. Büyüyoruz gelişiyoruz demek sadece sözde kalmamalı. Devletin verdiği bu desteklerle çok şeyler yapılmalı ve yeni bölümler açılmalı.

      Açılacak bölümlere arkadaş eş dost getirmek yerine donanımlı insanlarla kadro kurulmalı. Yok benim adamım yok senin adamlığından bu güzide kurum çıkarılmalı. Yoksa bizim ne üniversiteden bir çıkarımız var nede kişisel bir beklentimiz.

     Derdimiz sadece Aksaray’ın bu kurumunun gelişip büyümesi. Aksaray’ın kamu kurum ve kuruluşları ile iyi iletişim kurularak bundan Aksaray istifade etmeli. Onun içinde bu kurumun başına Aksaray’ı yakından tanıyan bir Rektörün gelmesi bana göre elzemdir.

      Not: açıklanana kadar siyasi tahmin yapmak istemiyordum ama yoğun baskı ile bir tahmin yap baskısı altında kaldım. Bende bunun üzerine aslında bugün Milletvekili aday sıralamasında bir vırt gel ve toto oynayacaktım. Ama yanlış yapmamak ve anlaşılmamak için bu yazıyı yazdım. Sadece bir tahminde bulunacağım ama bunlar bugün baş harfleri ile yazacağım. Birinci sırada 3 tahminim var, E……T, F…….B ve C…..A. ikinci ve üçüncü sıra ise İ…….İ, A…….Y. bu kadar tahmin yeter herhalde.