-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Şehirde bir yığıntı kalkıyor

02 Ağustos 2015 - 15:33

Geçtiğimiz Çarşamba günü Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı eski Terminal binasına ilk kazmayı vurarak vira bismillah dedi. Son günlerdeki terör olayları nedeni ile tedbir olsun diye terminal binasının yıkımına sadece gazetecileri çağırarak fazla kalabalık toplamadan kepçeye çıkarak ilk kazmayı Sayın Yazgı vurdu. Ben aynı gün cenazemizin olması nedeni ile bu kazma vuruşu geciktirerek yazmak durumunda kaldım.

        Sabahın saat 09 da terminal içindeki arzuhalcilerin boşalttığı yerleri yıkarak başlayan yıkım işlemi diğer yerlerin yıkımı ile devam edeceğini Yazgı anlattı. Aslında burada önemli olan yıkımın başlamasıdır. Yıkım başlamayınca diğer esnaflar burada bir inşaatın başlamasına ciddi bakmayıp boşaltmama ve ne kadar oturursam kar hesabı yapacağından yıkımın başlaması önemli bir başlangıçtı.

      Fevkalade bir proje ile buradaki pisliğin kalkması kadar memnuniyet verici bir durum olamaz. Benim evim buraya yakın bir yerde ve zaman zaman buradan geçmek durumunda kalıyordum. Akşamları araçsız geçtiğimde inanın tedirgin oluyordum.

      Bu bölgedeki yıkıntı ve köşelere birçok olumsuz insanlar yerleşmiş vaziyette idi. Aklınıza ne gelirse bu bölgede mevcuttu. Burası yılların kanayan bir yarası olduğunu da söylemeden geçmeyim. Yıllardır burasını kimse bir noktaya getirip yıkarak bölgeyi temizleyemedi. Nevzat Bey biraz uğraştı ama oda sonunu getirip buradaki esnaflarla anlaşamamıştı.

       Haluk beyi tebrik ediyorum kısa sürede esnafla anlaşarak kimseyi mağdur etmeden ikna edip ilk kazmayı vurdu. Bildiğim kadarı ile direnen esnafın kalmaması. Hatta kurşunlu cami bölgesinden geçen yol boyundaki apartman sakinleri ile anlaşarak yıkım olacak.

      Burada işyeri olan vatandaşlarımız yerlerini zaten ucuza kiraya vermekte idi. Buraya yapılacak güzel bir proje ile yeniden güzel yerlere sahip olacaklar. Aksaray’da şehrin göbeğindeki bu kötü yapılaşma ve gayri resmi insanların akşamları kullanmaları önlenerek herkesin rahatlıkla geleceği bir yer olacak.

     Eski sanayi caddesi ve silolar civarı deyince çok insanın itibar etmediği bir bölge idi. Burada çarşı yapı kooperatifi Nevzat Bey tarafından yıkıldı ve alışveriş merkezi yapıldı. Hal ve İtfaiye buradan kaldırıldı yerine alışveriş merkezi yapıldı. Hal ve İtfaiye zaten Belediyenin olduğu için burasını yıkmak kolaydı. Ama eski terminal vatandaşlara ait olan bir yer olması nedeni ile resmi prosedürler ve anlaşmalar zaman alıyordu. Hatta bunu fırsat bilen bazı mülk sahipleri daha çok yer almak için işi uzatıyordu. Neyse ki bunlar ikna edilip mağdur edilmeden yıkım aşamasına gelindi.

      Bu cadde üzerinde 2 nolu Mehmet Şişman iş hanını çok çabuk unuttuk. Buradaki pavyon, birahane, gazino gibi Aksaray’a yakışmayan yerlerin olması mülk sahiplerini bıktırıp işyerlerini terk etmişlerdi. Ali Zeki Kaya hocama çok dua etmek lazım bu iş hanını sarhoşlardan kurtarıp temizleyerek cami haline getirerek Diyanet işleri nezdinde Müftülüğe idaresini vererek burasını kurtarmış oldu. Eski terminal gibi işyerim var diyemezken camiye dönüşünce bazı işyeri sahipleri zaman zaman bunu fırsat bilip baş ağrıttılar. Ama Aksaray’a yakışmayan ve vatandaşın akşamdan sonra bu caddeden geçememesini çabuk unuttuk.

       Buradaki Terminalden sonra sıranın Siloların kalkmasına geldiğini söyleyen Yazgı burasını da kaldırma azminde. Siloların bugüne kadar neden kaldırılamadığını bir gün yazacağım. Yoksa burasıda çoktan kalkmış olacaktı ve şehir çoktan rahatlayacaktı.

       Sanayinin başlamasının son ana gelmesi güzel bir başlangıç olsa gerek. Sanayide de güzel bir görüntü oluşarak esnafla Belediye el ele vermiş durumda. Bu barış ve kucaklaşma demek ki yapılabiliyormuş.

       Bu güzel gelişmeler şehir için iyi bir başlangıç olsa gerek. Bir mezbelelik eski terminalde vatandaşla anlaşma bu kadar zaman aldığına göre. Şehirde yıkılması düşünülen yerlerin öyle kolay olmadığını bilmek lazım. Bol keseden atmak çok kolay, bugüne kadar her başkan merkezde bir yerler rahatlatsa idi bugün bu sıkıntılar çekilmez ve yeni seçilen Başkandan istenmezdi. Yolun içine ruhsat verip bina yaptıran Başkanlar utansın.