-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Yazgı’yla sanayi projesi sil baştan

23 Şubat 2015 - 07:56

      Ak Parti’de Milletvekili aday adaylarının müracaatı nedeniyle Cuma günü yapılan bir istişare toplantısı gözden kaçtı. Bu toplantıda Aksaray Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı Kültür Merkezinde Sanayi esnafımızla bir araya gelerek sanayinin geleceğini tartıştı. Burada esnaflarında aklında olan soruları cevaplayarak onları bilgilendirdi. Gördüğüm kadarı ile sanayi esnafımız bu yeni karardan son derece memnun ve mutlu ayrıldılar. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları başkanları yeni projeye destek vererek esnaflardan destek istediler.

      Toplantı sonunda görülen o ki, bu yeni projeden bütün esnaflarımız memnun ve mutlu idiler. Bu mutluluklarını program sonunda Başkan Yazgı’yı alkışlayarak karşılık verdiler. Ben konuyu kendim anlatmam yerine Yazgının yaptığı konuşmanın ana hatlarını buraya alarak sizlere aktarayım.

     Aksaray Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Ağaç İşleri Odası Başkanı Mesut Konuk, Aksaray Madeni Sanatkârlar Ve Tamirciler Odası Başkanı Mehmet Üçkulak, Belediye Başkan Yardımcıları ve salonu tıklım tıklım dolduran bine yakın sanayi esnafı katıldı.

     Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, yaklaşık bin kişilik sanayi esnaflarına hitaben yaptığı konuşmada yeni proje hakkında çok önemli bilgiler verdi

      “Bizim için en önemli işlerden birisi de sanayi projemizdi. Sanayinin akıbeti ile ilgili sorulan sorulardı. Bizlerde bu sorulara işin başındaki insandan sizlere haber vermek amacıyla böyle bir toplantıyı gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi daha önce bir projemiz vardı. TOKİ İle gerçekleştirilecek bir projeydi bu sizlere sorulduktan sonraki yapılan gözlem sonucunda o projenin sıhhatli olmadığı, değiştirilmesi ve daha uygun bir projenin oluşturulması gerektiği konusunda ortak bir kanaat çıktı.

     Bizlerde zaten seçim boyunca birçoğunuz ziyaret etme imkânımız oldu. Sizlerden yani sahadan aldığımız görüş doğrultusunda da şu kanıya vardık ki; öyle bir proje gerçekleştirmemiz lazım ki bu proje sonucunda hem sanayi esnafımız memnun olsun hem de sanayi esnafımızla iş yapan sektörler, mimarlık, müteahhitlik sektörü yani bir nevi Aksaray’ımızın lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe çalışan birçok vatandaşımız bunlardan memnun olsun istedik.”

     Bu proje üzerine biz yoğun bir çaba ve gayret gösterdik TOKİ Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde biz şunu söyledik “Başkanım bir iş yapmayı hep beraber istiyoruz.  Ama öyle bir şey yapalım ki bunun sonucunda esnafımızın, müteahhitlerimizin, memnuniyeti olsun. Yani Aksaray’da yaşayan bütün sektörler bu işten kazançlı çıksın. Bizim yerimiz hazır” dedik. Üniversite ile OSB arasında 300 hektarlık alanımız hazır. Biz bu alanın içerisine TOKİ’nin gelip dükkânları yapmasını istiyoruz. Bunun karşılığında da bizim eski sanayimize dokunma dedik. Neden oraya girmesini istemedik? Çünkü vatandaşlar kendi arsaları üzerinde istedikleri gibi tasarruf yapsınlar. Bizim sizden isteğimiz yeni kurulacak sanayimizde dükkânları sıfırdan yaptıktan sonra vatandaşlarımıza sunmaktır.

     TOKİ Başkanı dedi ki “bunu gerçekleştirmek için benim bir şartım olacak” dedi. Yeni sanayiye yapılacak dükkânlardan sonra eski sanayide bir tane dükkânın kalmaması gerekiyor. Çünkü bir dönüşümün gerçekleşmesi lazım mevcut olan yerde hem de bu dükkânların satışının olması lazım. Dedi Bende şunu söyledim “Biz Esnaflarımızla yaptığımız görüşmelerde bu konuda hemfikiriz. Sanayinin şu anda içinde bulunduğu durumlar esnaflarımızın daha kaliteli bir hizmet sunması açısından yetersiz kalıyor. Sizler yaşadığınız için çok iyi biliyorsunuz Lavabosundan mutfağına varıncaya kadar ihtiyaç olan birimlerin olmaması, mevcut olan birimlerin dar olması. Dükkânların hizmet etme anlamında yeterli seviyede olmaması hepimizin ortak sıkıntısıydı. Biz dedik ki bu sıkıntıları çözecek bir dükkânı zaten oradaki herkes istiyor. Ayrıca sanayi de bulunan esnaflarımızın yaklaşık % 75’i kiracı. Bu kiracılarımızın bir talepleri oluyor bizlerden “bizler kendi yerimizi sanki kira öder gibi ödeyerek hem mal sahibi olalım hem de daha rahat bir dükkânda çalışalım” dediler Bizde bunları TOKİ Başkanımıza aktardığımız zaman söylediği şey;

    Ben tek bir şartla bunu kabul edebilirim. Sanayide ki bütün dükkânlar yıkıldıktan sonra yeni yapılacak yere gelmeleri suretiyle buna imza atabiliriz.” dedi.

     Başkan Yazgı, ikinci aşamada ise eski sanayinin durumunun ne olacağı konusunu görüştüklerini ifade ederek “ Eski sanayinin durumu ne olacak? Şimdi bütün dükkânlarınızın olmadığını düşünün.70 hektarlık kocaman büyük bir alan var. Bu alanlar bomboş araziler. Bizim orada yapacağımız çalışmada şu şekilde olacak. Belirleyeceğimiz metrekarelere göre parsellere ya da adalara bölmek suretiyle orada yeni bir şehri inşa edeceğiz. Bunu yaparken yollarıyla, parklarıyla, yeşil alanlarıyla yeni bir düzenleme yapacağız. Mümkün olduğu kadar da vatandaşlarımızın bulunduğu arsaya yakın yada arsanın olduğu yerde yine kendi arsalarını kendilerine vereceğiz. Diyelim ki Vatandaşlarımız bu arsalarını aldılar belli bir metrekarede kendi arsaları oluştu Ne yapacaklar? Diledikleri müteahhitle anlaştıktan sonra oralarda inşaatlar yapmaya başlayacaklar.” dedi.