-

AKSARAY'DA MEGA PROJE BÜYÜYOR BÖLGE ÇİFTÇİSİ DERT YANIYOR

Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi Genişletme çalışmaları hızla başladı ve devam ediyor. Bölge çiftçisi ise çalışmalardan olumsuz etkilendiklerini belirttiler.

AKSARAY'DA MEGA PROJE BÜYÜYOR BÖLGE ÇİFTÇİSİ DERT YANIYOR
11 Aralık 2019 - 09:10
Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde bulunan Tesiste Geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda Genişletme alanı Temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımı ile yapılmıştı. Çalışmaların başlaması ile bölge çiftçisi ise çalışmalardan olumsuz etkilendiklerini belirttiler.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi'nin dünyada yapımı devam eden en büyük depolama projesi olduğunu belirterek, "Tamamlandığında inşallah 5,4 milyar metreküp toplam kapasiteyle tuz yapılarında oluşturulan dünyanın en büyük depolama tesisine kavuşmuş olacağız." demişti.

 





ARAZİ SAHİPLERİ ÇALIŞMALARDAN ŞİKAYETÇİ




Hirfanlı Barajından Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi Genişletme alanına getirilecek Tatlı su Hattı çalışmaları başladı. Depolama Tesisi ile Hirfanlı Barajı arasında Yaklaşık 150 Kilometre civarında Boru hattı döşenerek Tesise Su Getirilecek.



Devam eden Doğalgaz depolama tesisi çalışmaları nedeniyle Tarla sahipleri çalışmalardan şikayetçi oldular. Haber servisimize ulaşan Vatandaşlar Yaptıkları açıklamalarda “Genişletme çalışmalarının başlaması ile birlikte tarlalarımızın bir kısmına Kuyu yapılacağını söylediler, tarlamın bir yarısında çalışma var diğer yarısı belirsiz, eksek bir dert ekmesek ne yapacağız, kimi tarlalardan yol geçerek bölünmekte, Birde Uçtan uca Boru hattı döşemek için tarlalarımızın altını üstüne getirdiler görüyorsunuz bir uçtan görünmeyen diğer uca dek borular bırakılmış durumda, hat geçen bütün vatandaşların arazileri şuan ikiye bölünmüş durumda, bu çiftçi nereden geçip te arazisini ekip biçecek bu çiftçi zaten perişandı şimdi büsbütün içinden çıkılmaz durumlara düştük, bizleri düşünen hiç kimse yok, bizim sesimizi kim duyacak, elimizde az bir verimli toprak vardı onuda bu şekilde heba ediyorlar” diyerek sorunlarını dile getirdiler.

 




DEV SU BORULARI’NIN BİRLEŞTİRME İŞLEMLERİNE BAŞLANILDI



Tesisten itibaren Yaklaşık 20 Kilometre uzunluktaki alanda boru birleştirme işlemleri tamamlandı. Arazi üzerinde açıkta duran hattın yeraltına nezaman alınacağı konusunda bir bilgiye ulaşılamadı. Tesisten başlanarak Hirfanlı barajına kadar olan mesafede Boru hattı birleştirme işlemi yapılarak Döşenen Hattan Getirilecek su ile Depolama Tesisinin bulunduğu bölgede Kuyu açma çalışması yapılacak. Barajdan boru hattıyla kuyulara gelen su ile yaklaşık bin 500 metre derinlikteki tuz tabakasını eritme işlemi yapılacak. Eritme işleminden sonra suyun, tuz oranı Tuz Gölü ile aynı seviyeye getirildikten sonra Tuzlu su Yine başka bir boru hattı ile Tuz gölüne bırakılacak.



Depolama tesisinde gözlemlerimize göre arazide Hali hazırda 3 Kuyuda Sondaj çalışmaları devam ediyor. Tatlı su boru hattının tamamlanması ile birlikte Sondaj çalışmalarının hızlanacağı ve Toplamda 45 kuyunun daha açılmasının hedeflendiği ve Tamamlanan kuyularla birlikte kuyu sayısının 60’a tamamlanması öngörüldüğü öğrenildi.



Genişletme Projesinin 2023'ün son çeyreğinde tamamlanmasının planlanmakta olduğu, yeni kuyu ve tesis İnşa aşamasının tamamlanmasından sonra, Proje için yaklaşık 30 yıllık bir işletme dönemi öngörüldüğü belirtildi.



Sultanhanı Gazetesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum