-

MHP AKSARAY MİLLETVEKİLİ RAMAZAN KAŞLI AKSARAY IHLARA VADİSİ İÇİN ALAN BAŞKANLIĞI İSTEDİ!

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan KAŞLI, 15.05.2019 Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kapadokya Alanı Hakkında Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alarak...

MHP AKSARAY MİLLETVEKİLİ RAMAZAN KAŞLI AKSARAY IHLARA VADİSİ İÇİN ALAN BAŞKANLIĞI İSTEDİ!
16 Mayıs 2019 - 12:46
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan KAŞLI, 15.05.2019 Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kapadokya Alanı Hakkında Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alarak ‘’Görüşülen kanun teklifi, böylesine müstesna bir kültürel, tarihi ve coğrafi dokunun gelecek nesillere korunarak aktarılmasına vesile olacaksa biz Milliyetçi Hareket Partisi adına bu kanun teklifine olumlu yaklaşıyoruz, Dolayısıyla hizmetlerin aksamadan yürütülmesi açısından yasal süreçleri hızlandırıp işlerin daha ivedilikle yürütülmesine bu kanun teklifi imkân verecekse biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak teklifi olumlu kabul ediyor ve destekliyoruz, Kapadokya’nın önemini, tarihini, kültürünü, çeşitli inançlara ev sahipliğini yaptığını hepimiz bilmekteyiz. Kasıt aramıyoruz ama özel coğrafik oluşumlarıyla, aynı karakteristik özelliğiyle, kültürel çeşitliliği ve önemli bir konuma sahip olmasıyla Ihlara Vadisi’nin ihmal edildiğini düşünmekteyiz. Bu sebeple Kapadokya Alan Başkanlığından ayrı olarak Aksaray Ihlara Vadisi için de Alan Başkanlığı kurulmalıdır’’ dedi

Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı’nın söz konusu kanun teklifi ile ilgili TBMM Genel Kurula partisi adına yaptığı konuşmanın bazı bölümleri aşağıdaki gibidir:

 

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri

Kapadokya Alanı Hakkında Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz almış bulunuyorum.

İdrak etmekte olduğumuz ve manevi atmosferi ile huzur bulduğumuz bu mübarek Ramazan ayının ve yapılmakta olan ibadetlerin tüm insanlığa hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Değerli milletvekilleri,

Sözlerimin başında heyetinizi, genel kurulu ve ekranları başında bizleri izleyen değerli vatandaşlarımızı ve Aksaraylı hemşerilerimi saygıyla selamlıyorum.

Kapadokya Alan Başkanlığı Hakkında Kanun Teklifi’nin 1. Maddesi Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngörmektedir. Alan başkanlığı teklifi hangi gerekçe ile hazırlanmıştır diye baktığımızda öncelikle;

*Kaçak yapılaşmaların önüne geçmek,

*Doğal güzelliklerini mutlak anlamda korumak,

*Keşfedilmemiş ve daha bulunamamış yeraltı şehirlerini, diğer tarihi alanları ortaya çıkarmak,

*Bölgeye uygun şekilde gelişimini sağlayıp planlamayı yapmak,

*Plan, hazırlık ve onama sürecinde bugüne kadar yaşanan yetki karmaşasının ortadan kaldırmak

*Yani hizmetlerin daha hızlı ve yerinden yürütülmesini sağlamak amaçlı olduğunu görüyoruz.

İnsanlığın ortak mirası Kapadokya; UNESCO Dünya Mirası olarak Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerindendir. Doğa, tarih ve kültürün buluştuğu eşsiz doğal güzellikleriyle birlikte, Milattan önce yedi bin yılından günümüze kadar uzanan yolculuğunda Hititlerden Frigyalılara, Romalılardan Osmanlılara kadar birçok medeniyete, sayısız devlete, farklı inançlara, farklı kültürlere ev sahipliği yapan milli bir hazinemizdir.

Milyonlarca yıl süreçle oluşa gelen Kapadokya tarihi yapısı, kültürel dokusu ve doğal yapısı ile korunmalı gelecek nesillere aktarılmalıdır. Böyle bir yapı dünyanın her yerinden ilgi çekerken Kapadokya da hoyratça betonlaşmaya ve kaçak yapılaşmaların çoğalmasına müsaade etmemiz söz konusu değildir.

Görüştüğümüz kanun teklifi, böylesine müstesna bir kültürel, tarihi ve coğrafi dokunun gelecek nesillere korunarak aktarılmasına vesile olacaksa biz Milliyetçi Hareket Partisi adına bu kanun teklifine olumlu yaklaşıyoruz.

Değerli Milletvekilleri

Kapadokya bölgesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik ve Belediyenin yetki ve sorumluluğundadır. Bölgenin üzerinde; Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu gibi pek çok kurumun ve kuruluşun da etkisi vardır. Bu açıdan bakıldığında iş ve işlemlerin ilerlemesi açısından yetki karmaşasıyla birlikte süreçlerinde uzaması söz konusu olduğu ortadadır.

Dolayısıyla hizmetlerin aksamadan yürütülmesi açısından yasal süreçleri hızlandırıp işlerin daha ivedilikle yürütülmesine bu kanun teklifi imkân verecekse biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak teklifi olumlu kabul ediyor ve destekliyoruz.

Değerli Milletvekilleri

Kapadokya’nın önemini, tarihini, kültürünü, çeşitli inançlara ev sahipliğini yaptığını hepimiz bilmekteyiz. Kasıt aramıyoruz ama özel coğrafik oluşumlarıyla, aynı karakteristik özelliğiyle, kültürel çeşitliliği ve önemli bir konuma sahip olmasıyla Ihlara Vadisi’nin ihmal edildiğini düşünmekteyiz.

Bu sebeple Kapadokya Alan Başkanlığından ayrı olarak Aksaray Ihlara Vadisi için de Alan Başkanlığı kurulmalıdır. Tarih ve doğanın iç içe geçtiği, dünyanın en büyük kanyonu olup, açık hava müzesi niteliğindeki Ihlara Vadisi bu tedbirle korunmaya alınmalıdır. Bu bölgede bulunan Aşıklı Höyükte 10 bin yıl önce beyin ameliyatı yapılmıştır. 25 yaşlarında bir kadına ait olan kafatası Aksaray Bilim Müzemizde sergilenmektedir.

Kapadokya’nın giriş kapısı olan Ihlara Vadisi benimde seçim bölgem olan Evliyalar Şehri Aksaray sınırları içerisindedir. Ihlara Vadisi, farklı inançlara ev sahipliği yapmış, 14 kilometre uzunluğunda, içerisinde 100’ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunmaktadır.

Vadiye gelen bütün turistlerin görmek istediği ancak 382 merdivenle inilebilmesi hasebiyle vadiye inemeyen turist sayısı oldukça fazladır. Özellikle ülkemize gelen turistlerin yaş ortalaması da değerlendirildiğinde bölgeye gelen her beş turistten ancak biri vadi içerisine inebilmektedir.

Geçmiş dönemlerde görev yapmış belediye başkanları birçok girişimde bulunmuş ancak Ihlara Vadisine inişi kolaylaştıracak bir proje hayata geçirilememiştir.

Yap-işlet-devret modeliyle, Vadiye giriş ücretinin 2-3 katı bir bedelle; karşılama merkezi, cam teras, seyir alanı, asansör ve teleferik kurulması halinde turist ziyaretçi sayısını artıracağı ve bölgemize çok önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz.

Sözlerime son verirken Milliyetçi Hareket Partisi Aksaray vekili olarak ilimizdeki tüm problemlerin takipçisi olduğumuzu ve Allah’ın izniyle üzerimize düşeni kararlılık içerisinde yapacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Tüm Aksaraylı hemşehrilerimi ve sizleri saygıyla selamlıyorum.

              MHP AKSARAY MİLLETVEKİLİ

                        RAMAZAN KAŞLI

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum