-

Niğde'nin Yöresel Yemekleri

Binlerce yıllık bir geçmişi olan Niğde, sofralarında da tarihi güzelliklerini barındırıyor. Niğde yöresel yemekleri içerisinde tarihin derinliklerine rastlamak mümkündür. Şehir binlerce yıldır birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Niğde'nin Yöresel Yemekleri
09 Ocak 2021 - 14:49
Binlerce yıllık bir geçmişi olan Niğde, sofralarında da tarihi güzelliklerini barındırıyor. Niğde yöresel yemekleri içerisinde tarihin derinliklerine rastlamak mümkündür. Şehir binlerce yıldır birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medeniyetlerin her birisi için mutfağına yeni bir lezzet eklenmiş ve yılların yemekleri günümüze kadar uzanmıştır. Şehir 10000 yıl eskiye dayanan yaşam izlerini üzerinde barındırıyor.

Bölgede yaşayan her medeniyet, ayrı bir lezzeti mutfağına bırakmış ve şehrin lezzetlerine bambaşka bir iz bırakmıştır. Zaman içerisinde eski lezzetlerine daima yenisini katan Niğde, gittikçe lezzetlenen bir mutfağa sahiptir. Niğde'nin meşhur yemeği ya da yemekleri zaman içerisinde tarihini korumuş ve en güzel hali ile günümüze gelmiştir. Niğde’ye ziyarete giden kişiler çeşitli yemeklerin lezzetleri arasında kendilerini kaybediyorlar.

Zengin Sofra Kültürü ile Niğde Yöresel Yemekleri

Niğde çok farklı yemek çeşitlerini mutfağında barındırsa bile bazı lezzetleri daha önde geliyor. Gelin hep birlikte Niğde mutfağının öne çıkan yemeklerine göz atalım;

 



Yaz Aylarının Vazgeçilmez Çorbası: Arabaşı

Arabaşı özellikle sıcak yaz günlerinde sıkça tercih edilen bir çorbadır. Farklı yörelerde de karşımız çıkan bu çorba, Niğde yöresinde özel bir hamur yapılıyor. Özel hamuru ile birlikte servis edilen bu çorbanın içerisinde hindi ya da ördek eti konularak bambaşka bir hale getiriliyor. Yöredeki bazı kişiler tarafından tavuk eti konularak da yapılan bu çorba, oldukça doyurucu bir özelliğe sahip. Bu nedenle ana yemek olarak da servis edilebilmektedir.

 



Bambaşka Bir Köfte Lezzeti: Mazaklı Köftesi

Mazaklı köftesi Niğde yöresinin önde gelen lezzetleri arasında yer alıyor. Bu köfteyi özel yapan lezzet içerisine konulan farklı baharatlardır. Normalde alışılan kısırlık bulgurun yanı sıra irmik de köftenin malzemeleri içerisinde yer alıyor. İçinde yer alan kuru nane ile köfte diğer bütün lezzetlerden sıyrılıyor. El yapımı salça ile birlikte suda haşlanarak pişirilen köfteler, bol soğan ile birlikte tatlandırılıyor.

 



Lezzeti ile Herkesi Büyüleyen: Niğde Tava

Niğde’ye adım atan herkesin tadına mutlaka bakması gerektiği Niğde tava şehrin en meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Yemeğin yapımında bölgede yetiştirilen kuzu ya da koyun etleri taze olarak kullanılıyor. Niğde yöresinde oldukça fazla beğenilen bu yemek sık sık sofralarda yer alıyor. Yapımında domates ve biber gibi doğal olarak üretilen sebzeler de kullanılıyor. Yemeğin pişirilmesinde kullanılan kuyruk yağı ise oldukça özel bir tat katıyor.

 



Etin En Güzel Hali: Söğürme

Niğde yöresel yemekleri arasında yer alan bu yemek kuzu eti ile yapılıyor. Oldukça az malzeme ile yapılabilen bu yemeğin pişirilmesi oldukça fazla sabır istiyor. Yemeği yapmak isterseniz https://tarifdefteri.net sayfasını ziyaret edebilir ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yemeğin yapım esnasında kişilerin uzun saatler boyunca yemeği ocakta tutması gerekiyor. Kekik ile de benzersiz bir tat haline geliyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum