-

AFET RİSKLERİ TOPYEKÛN ZİHİN DEĞİŞİMİYLE AZALTILABİLİR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, deprem ve benzeri afetlerin oluşturduğu toplumsal tahribatın zihinleri ve hayata bakış açılarını değiştirerek ve üzerinde yaşanılan coğrafyanın risklerini iyi düzeyde kavrayarak azaltılabileceğini söyledi.

AFET RİSKLERİ TOPYEKÛN ZİHİN DEĞİŞİMİYLE AZALTILABİLİR
17 Mart 2023 - 11:10
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, deprem ve benzeri afetlerin oluşturduğu toplumsal tahribatın zihinleri ve hayata bakış açılarını değiştirerek ve üzerinde yaşanılan coğrafyanın risklerini iyi düzeyde kavrayarak azaltılabileceğini söyledi.

- İyi Teknolojilere Sahip Olmak Tek Başına Yeterli Olmaz -

Mühendislik Fakültesi “Konumuz Deprem” başlıklı bir panel düzenledi. Konferans Salonu’nda düzenlenen ve çevrim içi ortamda da yayınlanan etkinliğin açılışında bir selamlama konuşası yapan Rektör Şahin, Hacı Bayram-ı Veli’nin “Gönüllerin imarı olmadan şehirlerin imarı olamaz” sözlerine atıfta bulunarak, bireysel ve toplumsal zihin değişiminin önemine dikkat çekti. İnsanı ve hayata bakış açılarını değiştirmeden, coğrafyanın beraberinde getirdiği riskleri yeterince kavramadan yapılacak çalışmaların eksik kalacağını söyleyen Şahin, “Ne kadar iyi teknolojilere sahip olursanız olun, anlama sürecini bütüncül bir biçimde geliştirmezseniz istediğiniz noktaya gelemezsiniz. Bu noktada hem bireylere hem de topluma ve kurumlara çok iş düşüyor. İçinde yaşadığımız coğrafyanın riskleriyle nasıl mücadele edileceğine dair bir zihin dönüşümüne herkesin katkı vereceğini ümit ediyoruz” dedi.

- Ulusal Risk Kalkınma Modelinin Toplantıları Devam Edecek -

Türkiye’nin depremlerden sonra farklı inisiyatifler almaya başladığını ve “Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli”nin oluşturulduğunu dile getiren ASÜ Rektörü, modelin kapsamında 13 farklı kurul oluşturulduğunu kaydetti. Akademisyenler ve uzmanlardan oluşturulan bu kurullardan birisine şahsının da davet edildiğini ileten Prof. Şahin, “Kurullar, İstanbul’la başlayan, Gaziantep’le devam eden ve süreç içerisinde devam edecek olan çalışmalarla, Türkiye’nin deprem ve diğer afetlerin ardından ağır tahribatların yaşamayacağı bir noktaya gelmesi için projeler üretecek” dedi. 1999 yılından bu yana afet yönetimi üzerine çeşitli çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Şahin, “Elbette ülkemiz afet yönetiminde başladığı noktaya göre çok ileride ama yapılması gereken de çok iş var. Çünkü bireysel öğrenme hızıyla toplumsal öğrenme hızı aynı değildir” dedi.

- Kitlesel Duyarlılık İçin Çalışmalar Yaptık, Yapıyoruz -


Şubat ayının ilk haftasında ve takip eden günlerde, 11 şehri ve yaklaşık 14 milyon nüfusu doğrudan, millet olma bağıyla da tüm ülkeyi etkileyen birden fazla depremin yaşandığını anımsatan ASÜ Rektörü, “Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar ve milletimize de başsağlığı diliyoruz. Biz, bunların üstesinden geliriz. Devlet ve millet dayanışmasıyla en kısa zamanda yaraları saracağımızdan hiçbir şüphemiz yok” dedi. ASÜ’nün gerek afetlere dair bilinçlendirme gerekse yaraları sarma konularında pek çok çalışma yaptığını ve bunlara devam edeceklerini anlatan Rektör Şahin, “Biz, içinde bulunduğumuz şehre katkı sunmak ve afetlerle ilgili kitlesel duyarlılık oluşturmak için çeşitli konferanslar, kongreler ve projeler yapıyoruz. Bugün düzenlediğimiz etkinlik de bu çalışmaların bir parçasıdır” dedi.

Yapılan selamlama konuşmasının ardından ASÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melayib Bilgin’in yönettiği panele geçildi. Panelde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yıldız, “Levha Tektoniği,” Dr. Öğr. Üyesi Taciser Bakırcı “Deprem” ve Prof. Dr. Turan Karabörk ise “Hasar Tespiti Nedir Ne Değildir?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlik, salondan ve çevrim içi ortamdan gelen soruların yanıtlanmasıyla tamamlandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum