-

AKSARAY GENÇ MÜSİAD'DAN SURİYE ZİYARETİ

Aksaray Genç MÜSİAD üyeleri, Suriye'deki mazlum ve mağdurların durumlarını yerinde tespit ve şahitlik amacıyla İHH rehberliğinde bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiler.

AKSARAY GENÇ MÜSİAD'DAN SURİYE ZİYARETİ
02 Eylül 2021 - 12:55
Aksaray Genç MÜSİAD Başkanı Said Sametoğlu ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyet iki günlük ziyaret öncesi Aksaray İHH yetkililerinden bölge hakkında bilgi aldılar. Suriye dönüşü heyet adına izlenimleri aktaran Genç MÜSİAD Başkanı Sametoğlu ziyaretin oldukça verimli geçtiğini belirterek gezi hakkında şunları söyledi:
"Aksaray MÜSİAD üyeleri olarak Suriye'de yaşanan drama duyarsız kalmayıp, İdlib ve Afrin'e sığınan 7 milyona yakın mağdura yıllardır yardım gönderiyoruz. İHH yetkililerinden gelen davet üzerine, gönderilen yardımların nerelerde ve nasıl değerlendirildiğine bizzat şahitlik etme fırsatı bulduk. Bu minvalde bizlere bu imkânı sunan İHH İnsani Yardım Vakfına teşekkür ederiz.

ÇARESİZLİĞİ GÖRDÜK

Ziyaret için resmi makamlardan alınan izin sonrası Kilis Öncü Pınar sınır kapısından geçerek Suriye'de bulunan İHH Babüsselam Lojistik Merkezinde bölgedeki gelişmeler hakkında brifing aldık. Yüksek bir noktadan baktığımızda, düzensiz kurulmuş binlerce barınak Suriye’deki çaresizliği çok net anlatıyordu aslında. Yapılan insani yardım çalışmalarının ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu insanları ve yaşadıkları ortamları gördüğümüzde çok net anladık.


ÜRETİM İMKÂNLARI YOK

İdlib ve Afrin bölgelerinde ansızın gerçekleşen patlamalar neticesinde can güvenliği endişesiyle mağdurların tarım veya başka üretim imkânı bulamadıklarını öğrendik. Sürekli tüketen milyonlardan bahsediyoruz. Çok zor bir durum. Bununla birlikte, İHH'nın yetim anneleri için kurduğu atölyeler, halk eğitim merkezleri, vb. mekânlarda ailelere gelir kapısı açtığına şahit olduk. İşadamları olarak daha büyük ölçekte üretim nasıl olabilir diye kısa değerlendirme ve tavsiyelerde bulunduk.

YETİMLERLE BİR ARAYA GELDİK

Allah hiç bir çocuğu yetim bırakmasın. Küçük yaşta büyük bir imtihanla mücadele ettiklerini gördük. Hem yetimhane hem de çadırlarda yetim aileleri ziyaret edip, çeşitli ikramlarda bulunduk. Onların mutlu olması bizleri de ziyadesiyle mutlu etti. İHH'nın Suriye'de 20.000 yetime aylık 150₺ destek verdiğini öğrendik, bu bağlamda yetim projesinin önemini daha net anlayıp bu projeye desteklerimizi devam ettirmeye karar verdik.



BRİKET EVLER ÇOK GÜVENLİ

Yetim, engelli ve yaşlı insanlar başta olmak üzere mağdur ailelerin çadırdan daha güvenli olan briket evlere yerleştirildiklerine şahit olduk. Briket evlerin bulunduğu bölgede okul ve cami inşaatlarını gördüğümüzde, bu manzara bizde savaşın daha çok süreceği izlenimi oluşturdu.
Çadırda yazın sıcaktan, kışın soğuktan durulamadığı gerçeğini düşündüğümüzde bölgede Aksaray Genç MÜSİAD dahil olmak üzere birçok kuruluşun briket ev projesine başladığını görmekten çok mutlu olduk. Allah vesile olanlardan razı olsun.

EĞİTİM MERKEZLERİNE DESTEK ŞART

Aksaray'dan bu bölgelere sürekli un, patates vb. gıda ürünleri gidiyor. Bu yardımların devam etmesi çok önemli tabi. Lakin 10 yıldır devam eden bu iç karışıklıkta çocukların ve gençlerin eğitimden uzak kalmamaları gerekiyor. Misyoner kuruluşların insani yardım adı altında bölgede bulunmaları bizlerin eğitim alanında daha fazla destek sunmamız gerektiği fikrini oluşturdu. Anaokulu, görme engelli ve otizmli çocukların eğitim yuvalarını ziyaret ettik. Mekânların iyileştirilmesi için bizlerin daha çok desteğine ihtiyaç duyduklarına ortamı yaşayarak şahit olduk.

ULUSLARARASI ŞAM ÜNİVERSİTESİ

Bunun yansıra 1700 gencin eğitim gördükleri 7 fakülteden oluşan İHH Uluslararası Şam Üniversitesine gittik, cuma namazını orada kıldık. Kısıtlı imkânlarla gençlerin yetiştirildiği üniversiteden yıllar sonra yetişmiş beyinlerin mezun olacağını düşünmek bizleri umutlandırdı.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Her türlü hizmetten yoksun mağdur insanlara sağlık alanında da ücretsiz ilaç hizmeti sunulan merkeze gittik. Türkiye'deki imkânlar aklımıza geldi ve şükredecek ne kadar çok konu varmış dedik.

ÜCRETSİZ KIYAFET MAĞAZALARI

Her aileye verilen fişlerle yardımların adil olarak dağıtıldığını öğrendik. Giyim mağazasında Türkiye'den gönderilen ve ücretsiz dağıtılan kıyafetleri gördük. Her hizmetin çok sistemli işlediğine şahit olduk. Gönderdiğimiz yardımların titizlikle ve büyük bir disiplinle yerine ulaşıyor olması bizleri mutlu etti.

KURBAN KESTİRDİK

Üyelerimizin bağışladığı iki kurbanı kestirdik. Allah kabul etsin.

REYHANLI'DA EĞİTİM KÖYÜ

Dünyanın en modern köylerinden biri olarak kabul edilen İHH Eğitim Köyünde konakladık. Yetim çocukların yaşadığı ve dışarıdan da taşımalı eğitim imkânı sunulan yetimlerin eğitim ve öğretimleri gerçekleşen köyde her şey düşünülmüş. Çok gururlandık. Yetimler için bu kadar ince tasarlanmış üst düzey güvenlikli köyde okullar, atölyeler, cami, spor alanları, market, vb. olması gereken tüm mekânlar düşünülmüş. Katardan bir vakfın karşıladığı köyde çok hayırlı insanların yetişeceğini temenni eder, çalışanlara kolaylıklar dileriz.

LOJİSTİK MERKEZLER VE FIRIN

Gerek Reyhanlı gerekse Kilis’te bulunan Lojistik Merkezlerde devasa depolarda yardım malzemelerinin depolanıp, dağıtım planlamasına göre Suriye'ye gönderildiğini öğrendik. Yurtdışından gelen hayırseverler ve kuruluşlar için ayrılmış ofislerin bile düşünüldüğü merkezlerde ahenkli bir çalışmaya şahit olduk.

TEKSTİL ATÖLYESİ

Yetim annelerine iş kapısı ve Suriye'deki mağdur milyonlara ücretsiz kıyafetlerin dikildiği yeni açılan tekstil atölyesinde adeta bir fabrika havasında hareketliliğe şahit olduk. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

ALLAH DEVLETİMİZİ KORUSUN

Yaptığımız ziyaretlerde devletsizliğin ne üzücü ve ürkütücü bir durum olduğunu çok açık bir şekilde hissettik. Allah bizleri devletsiz ve vatansız bırakmasın. Devlet olmadan millet de olmaz, vatan diye bir toprak da. Halimize ne kadar şükretsek azdır."

Aksaray Genç MÜSİAD Başkanı Said Sametoğlu, Suriye'de yaşanan dramdan çıkartılacak çok ders olduğunu belirterek, kendi şehrimizdeki ihtiyaç sahiplerini desteklemeye devam etmekle birlikte, ülkemizle kıyaslanamayacak kadar mağdur durumda olan mazlum coğrafyaların da unutulmaması gerektiğini vurguladı. Hayat kısa, iyiliği ertelemeden yerine getirmek gerekir diyen Sametoğlu, insani yardım hizmetlerinin büyük bir özenle yürütülmesinden dolayı İHH İnsan Yardım Vakfı yetkililerini tebrik etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum