-

BAŞKAN DİNÇER; "AMACIMIZ HASAN DAĞININ ETEKLERİNDE YETİŞEN ÜZÜMÜ DÜNYAYA TANITMAK"

Aksaray Belediyesi Hasandağı yöresinde yetişen üzümün bahçelerden sofralara olan hikayesini anlatmak için Bağ Bozumu ve uçurtma şenliği düzenledi.

BAŞKAN DİNÇER; "AMACIMIZ HASAN DAĞININ ETEKLERİNDE YETİŞEN ÜZÜMÜ DÜNYAYA TANITMAK"
04 Ekim 2021 - 12:12
Aksaray’da bağ bozumu ve uçurtma festivali büyük bir coşku ile tamamlandı.

Aksaray Belediyesi Hasandağı yöresinde yetişen üzümün bahçelerden sofralara olan hikayesini anlatmak için Bağ Bozumu ve uçurtma şenliği düzenledi.

Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen bağ bozumu ve uçurtma festivaline Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçiftçi, AK Parti İl Başkan Yardımcı Şaban Yüksel, Topakkaya Belde Belediye Başkanı Adem Baylan, Saratlı Belde Belediye Başkanı Zeki Türker, Yeşilova Belde Belediye Başkanı Veyis Baysal, Sağlık Belde Belediye Başkanı Mustafa Kepil, Yenikent Belde Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak, Gülpınar Belde Belediye Başkanı Mustafa Baymışlıoğlu, Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Ziraat Oda Başkanı Emin Koçak, Askon Başkanı Hasan Dağ, AA Bölge Müdürü Rıfat Yerlikaya, Belediye Meclis Üyeleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İdarî ve Mülki Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, muhtarlar, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kargın Köy merkezinde saat 11:00 da başlayan festival günün ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Festivale Helvadere Beldesi, Karaören, Karataş, Akhisar, Yuva, Yenipınar, Yaprakhisar, Uzunkaya, Elmacık, Koçpınar ve Gözlükuyu köylerinde yaşayan köy sakinleri yoğun ilgi gösterdiler.
Mehteran gösterisi, istiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan festivalde Belediye başkanı Dr. Evren Dinçer protokol üyeleri ile birlikte pekmez yapan üreticileri ocakları başında ziyaret etti.
Hasan Dağının eteklerinde bulunan üzüm bağlarında bağ bozumu yapılarak kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterisi ile coşkulu anlar yaşandı.

Festival alanında konuşma yapan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Öncelikle Karkın, Karaören, Gözlükuyu, Karataş, Akhisar, Helvadere, Yenipınar, Yaprakhisar, Uzunkaya, Elmacık, Koçpınar, Yuva köylerimize festivalimize katılımları için teşekkür ediyorum. Seneye de inşallah başka bir köyümüzde Festivalimizi gerçekleştireceğiz. 12 köyümüz ve beldemiz bugün en iyi pekmezi yapmak için yarışacaklar. Birinciye tam altın, ikinciye Yarım altın ve Üçüncüye çeyrek altın vereceğiz. Bizim gözümüz de tüm pekmezlerimiz birinci ama çok kıymetli jurimiz bakalım hangi yöremizin pekmezini seçecek. Gerçekten bizde heyecanla bekliyoruz.


Festivalimizde daha çok çocuklarımıza yönelik etkinlikler var en çok eğlenmeyi onlar hak ediyor. Pandemi dönemi onlar içinde çok zorlu geçti. Yetişkinlerimizin içinde konser ve sinema etkinliğimiz olacak. Amacımız hem şehrin gürültüsüne yoğunluğuna bir mola vermek hem de yöremizin pekmezinin tanıtımını yapmak.

İlimizde 14 bin dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapılmakta ve 11 bin ton üzüm elde edilmektedir. Üretimi yapılan üzümlerin 90 tonu kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Geri kalan kısmın yaklaşık olarak %50'si yaş olarak tüketilmekte ve %50'si de pekmez yapımında değerlendirilmektedir. Üzüm yetiştiriciliği genellikle Merkez İlçede Hasandağı bölgesinde yer alan köylerimiz de yapılmaktadır. İlimizde yaygın olarak tüketilen pekmez özellikle iç piyasada rağbet görmektedir. Ortalama olarak 8 kg üzümden 1 kg pekmez elde edilir. İlimizde yaklaşık yıllık 1000 ton pekmez üretilmektedir. Festivali düzenlememizde emeği geçen başta Karkın Köyü ve halkı olmak üzere tüm köylerimize, muhtarlarımıza ve belediye personellerimize teşekkür ediyorum. Festivalimiz hayırlı olsun”’ Dedi.
Başkan Dinçer, festivale katkılarından dolayı Kargın Köyü Muhtarı Orhan Keser ve köy muhtarlarına teşekkür etti.


ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ

Aksaray Belediyesi tarafından festivalin yapıldığı noktada kurulan çocuk oyun alanında ve sokak oyunları alanında çocuklar doyasıya eğlendi. Atlı gösteriler festivale renk katarken Aksaray Bilim Merkezinde üretilen teknolojik donanımlı ürünlerin tanıtımı yapıldı.
Aksaray Belediyesi ekipleri tarafından dağıtılan uçurtmalarını alan çocuklar Hasandağı semalarını ayyıldızlı uçurtmalarla donattı.

ÜRETİCİLERİN PEKMEZİNE JÜRİ ÜYERİNCE NOT VERİLDİ

Festival programı dahilinde gerçekleştirilen yarışmada üreticiler ürettikleri pekmezleri jüri üyelerinin beğenisine sundu. Jüri üyeleri Aksaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Serap Serin Karacaer, Ziraat Oda Başkanı Emin Koçak, İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Gurme şef Kerem Akkurt, Uluırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ergün Demirer ve Pekmez Üreticilerinden Dürdane Özmel’den oluşan jüri üyeleri, lezzet ve kıvamı yerinde olan en iyi pekmezi belirledi.
Pekmez yarışmasına katılan üreticilerden 1’inciye tam, 2’nciye yarım, 3’üncüye çeyrek altın ile ödüllendirildi. Mansiyon ödülü alanlara da çeşitli hediyeler verildi.
Gün boyu eğlenceli anların yaşandığı Karkın Köyünde, mahalli sanatçılar da sahne aldı. Günün ilerleyen saatlerine kadar devam eden festival nostajik sinema gösterisinin ardından sonlandırıldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum