-

Delta varyantı şoku

BIST100 endeksi güne %1,0 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. (Ziraat Yatırım)

Delta varyantı şoku
26 Temmuz 2021 - 09:45

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

Geçen haftanın ilk işlem gününde Delta varyantı şokunu kısa sürede atlatan piyasalarda haftanın geri kalanında risk alma iştahı yüksekti. Güçlü gelen bilançolar piyasaların toparlanmasında ana katalizör olurken, Delta varyantının sert kapanmalarla sonuçlanmayacağı beklentileri ve küresel ekonomik görünümde kısmi yavaşlama eğilimi görülse de bazı öncü göstergelerin büyümenin devam edeceğinin işaretlerini vermesi piyasaları risk alma konusunda cesaretlendirdi. Buna ek olarak, geçen hafta ECB'nin de güvercin duruşunu koruması destekleyici bir ortam sağladı. Bu haftaya baktığımızda borsalar güne satıcılı bir görüntüyle başlıyor. Çin'de yeni regülasyon kararları Çin Şanghay ve Hong Kong endekslerinde %2'nin üzerine kayıplara neden olurken, Delta varyantı etkisinin daha fazla hissedildiği diğer Asya borsalarında da satıcılı bir görüntü hakim. ABD ve Avrupa vadelileri ise yaklaşık %0,2 - 0,5 arasında eksideler. Bu hafta ABD'de mega teknoloji şirketleri bilançolarını açıklayacaklar. Ayrıca, önemli birçok veri dışında Fed toplantısı da bu hafta öne çıkıyor. Bu kapsamda, Asya'daki satıcılı görüntünün özellikle ABD borsalarına etkisi sınırlı kalabilir ki böyle bir senaryoda borsalarda tekrar bir toparlanma görülebilir. Yurtiçi piyasaların kapalı olduğu haftada ABD'de işlem gören Türkiye ETF'i pazartesiden sonra %1,5 oranında değer kazandı. Dolar /TL'de ise bu sabah pazartesi piyasa kapanışına göre önemli bir değişiklik gözlenmezken, yurtdışı borsalarda bu sabah gözlenen fiyatlamalar da dikkate alındığında BIST100 endeksi güne %1,0 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Asya'da yüksek vaka sayılarının piyasalarda yaptığı baskı gibi yurtiçinde de 14binlere kadar hızla çıkan vaka sayıları endekste kalıcılı bir yükselişin önüne geçebilir ki endekste teknik görünüm zayıf. Öte yandan, bu hafta açıklanmaya başlanacak ikinci çeyrek bilançoları (Ziraat Yatırım 2Ç2021 Kar Tahminleri) ile hisse bazında ayrışmalar gözlenebilir.
 


     

MAKROEKONOMİ

   

ABD'de bu hafta çarşamba günkü Fed faiz kararı ve perşembe günkü 2. çeyrek büyüme verisi izlenecek. Artan enflasyon ve istihdam piyasasında görülen kısmi toparlanma ve normalleşme adımlarıyla son dönemde Fed yetkililerinin varlık alımlarının azaltılmasına yönelik ifadeleri ve 2022'de faiz artırımına ilişkin beklentileri dikkat çekmekteydi, fakat son dönemde emtia fiyatlarının hız kestiği görülürken, Delta varyantı ekonomik toparlanmaya dair soru işaretleri yaratmakta. Bu toplantıda kısmi olarak değişen görünümle birlikte Fed'in faiz veya varlık alımlarına ilişkin bir değişiklik yapması beklenmiyor. İlk çeyrekte ABD ekonomisi devasa teşviklerin etkisiyle %6,4 büyümüştü. İmalat sektörü bu dönemde güçlü seyrini korurken, hizmet sektöründe normalleşme adımları ile toparlanma görülmekte. Beklentiler ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve büyüme artış hızının %8,6'ya yükselmesi yönünde. Tüketici güvenine yönelik ise salı günü temmuz ayı Conference Board ve cuma günü nihai Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek. Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni öncü verilere göre enflasyonist beklentilerdeki yükselişle temmuzda 85,5'ten 80,8'e düştü. Veride bazı faktörler dalgalanmaya sebep olmakta; devasa teşvikler, aşılama süreci ve ekonominin açılma süreci tüketici güvenini olumlu etkilerken enflasyondaki artış, varyantların yarattığı belirsizlik tüketici güvenini negatif etkilemekte. Salı günü haziran ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişi takip edilecek. Öncü olarak 3. çeyrek başlangıcında ekonominin durumunu göstermesi açısından bölgesel Fed Anketleri izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda bugün temmuz ayı Dallas Fed ve salı günü ise Richmond Fed imalat sanayi endeksi takip edilecek. Daha önce açıklanan bölgesel veriler genişlemeye işaret etmişti. Cuma günü haziran ayına ilişkin Fed'in enflasyon göstergesi olarak baktığı PCE deflatör verisi ve kişisel gelir ve harcamalar istatistikleri de izlenecek. Mayısta PCE deflatör aylık %0,4 artmıştı, yıllık bazda %3,9'a yükselen PCE deflatör 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. ABD'de verilen nakit çeklerin yardımıyla artan kişisel harcamalar, mayısta nisana göre göre sabit kalmıştı. Dikkat çekici olarak normalleşme adımları ile hizmet kalemi için harcamalar artarken, mallar için yapılan harcamalar azalmıştı. Kişisel gelirler ise mayısta %2 düşmüştü. Ayrıca perşembe günü 24 Temmuz haftasına ilişkin işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. 17 Temmuz haftasında sürpriz bir şekilde 368 binden 419 bin kişiye yükselmişti.


Avrupa tarafında ise cuma günü açıklanacak 2. çeyreğe ilişkin büyüme verileri ve temmuz ayı TÜFE verileri gündemde olacaktır. Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte %0,3 daralmıştı. Euro Bölgesi ekonomisinin 2. çeyrekte tekrar büyüme bölgesine geçerek teknik resesyondan çıkması beklenmekte. 3. çeyrekte büyüme verisi üzerinde ise normalleşme adımları atılmasına rağmen Delta varyantın etkileri de belirleyici olacaktır. Euro Bölgesi'nde haziran ayında TÜFE yıllık %1,9 artmıştı. Temmuz ayında ise pek fazla değişiklik beklenmemekte. Ayrıca hafta boyunca yatırımcı ve tüketici güvenine ilişkin endeksler izlenecek. Bugün Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi izlenecek. Geçen ay imalat ve hizmet sektöründeki olumlu görünümle son iki senenin en yükseğine gelmişti. Bu ay ise sel felaketi, varyant sorunu gibi faktörler dolayısıyla IFO endeksinde düşüş görmemiz olası. Tüketici güvenine yönelik ise çarşamba günü Almanya GfK tüketici güveni endeksi ve perşembe günü Euro Bölgesi temmuz ayı nihai tüketici güven endeksi izlenecek. Öncü verilere göre Euro Bölgesi'nde artan vaka sayıları ile kısıtlamaların yeniden gündeme gelmesiyle tüketici güveni temmuzda -3,3'ten -4,4'e gerilemişti.

Asya tarafında da 2. çeyreğe ilişkin GSYH verileri önemli olacaktır. Bu kapsamda salı günkü Güney Kore'nin büyüme verileri takip edilecek. Asya tarafında bu çeyrekte diğer bölgelere göre daha fazla koronavirüs vaka sayıları görüldü. Bu açıdan büyüme verilerinde çeyreksel bazda yavaşlama beklenmekle birlikte güçlü dış taleple büyümenin pozitif bölgede kalması beklenmekte. Ayrıca salı günü Çin'in haziran ayı sanayi kesimi karları ve cuma günü ise Japonya'nın sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri izlenecek.

Yurt içinde veri gündeminde bugün temmuz ayı reel sektör güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksleri, perşembe günü ekonomik güven endeksi, haftanın son iş gününde ise haziran ayı dış ticaret ve gelen yabancı ziyaretçi verisi açıklanacak Cuma günü Hazine 3 aylık İç Borçlanma Stratejisi Rapor'nu yayınlayacak. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihaleleri takip edilecek.


Hazine 3 aylık İç Borçlanma Stratejisi'nde temmuz ayında yaklaşık 52 milyar TL iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Hesaplamalarımıza göre yaklaşık 40 milyar TL borçlandı.
 
Hazine'nin bu haftaki borçlanma programı ise aşağıdadır.

 : Hazine ve Maliye Bakanlığı.
Haziran ayında normalleşme adımları ile güven endekslerinde yükseliş görmüştük. Aşılama sürecinin hız kazanması ve vaka sayılarının kontrol altında olmasıyla temas yoğun sektörlere yönelimle birlikte hizmet sektörü güven endeksi aylık %6,2'lik artışla toparlanmaya öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,8'lik artışla onu izlemiş, sıkılaşan finansal koşullara karşın yaz mevsiminin de desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi %3,6 artarak yükselişini sürdürmüştü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi ise %2,5 artarken, arındırılmış kapasite kullanım oranı da salgın öncesi döneme işaret eden %76,3'e yükselerek Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Reel kesim, tüketici, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinin alt kalemlerinin yardımıyla hesaplanan ekonomik güven endeksi 97,8'e yükselmişti.

Ticaret Bakanlığı geçici dış ticaret verilerine göre haziran ayında ihracat 19,8 milyar USD ile rekor seviyede gerçekleşirken, ertelenen taleple birlikte ithalatta tekrar artış gözlendi ve 22,7 milyar USD gerçekleşti. İlk yarıda ihracat yıllık %40 artarken, ithalat %27 ile daha sınırlı artış gösterdi. Haziran ayında da altın ithalatı ilk 5'te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etti. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enerji ithalatına ilişkin mineral yakıtlar kaleminin yıllık %132 artması, petrol fiyatlarının ithalat tarafında bir risk faktörü olarak belirginleştiğini göstermişti. Temmuz ayı günlük ihracat verilerine göre haziran ayındaki yüksek seyrin devam ettiği görülmekte. Tahminen geçen ay olduğu gibi ihracatın 19 milyar USD'nin üzerinde gelmesi olası.

Gelen yabancı sayısı, mayısta kısıtlamalara rağmen aylık bazda %18,4 artmıştı. Öncesinde izlediğimiz DHMİ haziran ayı verilerine göre, açılmanın etkisi ve aşılama sürecindeki ilerleme, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuş kısıtlamasını kaldırmasıyla dış hat yolcu sayısı aylık %76 artış gösterdi. Bu sebeple haziran ayında da gelen yabancı sayısının önemli ölçüde artmasını beklemekteyiz. 
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Şişe Cam (SISE, Nötr): Pay geri alım programı kapsamında 19 Temmuz 2021 tarihinde 414.112 adet hisse geri alımı yapıldı.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları, ağustos ayı uçuş planı kapsamında yolcularını 254 destinasyona ulaştıracağını duyurdu.

7 Mayıs 2021 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 


Demir - Çelik: Küresel ham Çelik üretimi Haziran ayında yıllık %11,6 artarak 168 milyon ton oldu.

Sigorta: Aksigorta (AKGRT, Nötr) Genel Müdürü Uğur Gülen, "Salgın döneminde Türk sigorta sektörü olarak hem prim büyümesinde hem teknik karlılıkta hem de dijitalleşme anlamında dünyadan pozitif ayrışan bir süreç yaşıyoruz." dedi. Tüm sıkıntılara rağmen sektörün büyümeyi sürdürdüğünü ifade eden Gülen, "Salgın döneminde Türk sigorta sektörü olarak hem prim büyümesinde hem teknik karlılıkta hem de dijitalleşme anlamında dünyadan pozitif ayrışan bir süreç yaşıyoruz. Çift haneli büyüme rakamları ve son yıllarda diğer sektörlere göre daha yüksek büyüme oranlarıyla, reel büyümelerle başarı grafiğini yükseltmeye devam ediyoruz." diye konuştu. Yılın ilk 5 ayında 2020'nin aynı dönemine göre hayat dışı prim üretiminin yüzde 19 artarak 30,6 milyar liraya ulaştığını aktaran Gülen, dünya ile karşılaştırıldığında bazın hala düşük olduğunu ancak dünyayı ve Avrupa'yı yakalamada özellikle son yıllarda aşama kaydettiklerini anlattı. Uğur Gülen, şirket olarak ilk 6 ayı oldukça iyi geçirdiklerini, ocak-mayıs döneminde prim üretimlerinin yüzde 29 artarak 2,4 milyar liraya yükseldiğini belirterek, mayıs özelinde prim üretiminin yüzde 34 büyümeyle 410 milyon liraya ulaştığını söyledi. Yılın ikinci yarısında da karlı büyüme odaklarını koruyacaklarını aktaran Gülen, tüm paydaşlara değer oluşturacak sürdürülebilirlik yatırımları yapacaklarını bildirdi. Gülen, "Yılbaşında belirlediğimiz gibi prim üretiminde 2020 yılına göre yüzde 15-25 büyüme, net karda ise yüzde 10-20 hedefimizi koruyoruz." dedi. : AA

Turizm: Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, "İç pazarda, turizmde en iyi yılımız olan 2019'un rakamlarının üzerine çıkıldı. Dış pazarda da 50'den fazla ülkeden misafir ağırladık." dedi. : AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

 

Klimasan Klima (KLMSN): Şirket'in % 99,9 oranındaki hissesine sahip olduğu "P.O. Box 84, Schertz, Texas ABD 78154" adresinde mukim bir şirket olan Klimasan North America LLC'nin kurulması işlemleri tamamlanmıştır.

FAİZ PİYASALARI


Geçen hafta pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB pazartesi günü 61 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 278 milyar TL  oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,28 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,26-%1,31 bandında hareketin ardından %1,28 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, geçen hafta pazartesi günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisi genelinde 10 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, verim eğirisi genelinde 10 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


HIBYA

YORUMLAR

  • 0 Yorum