-

Enflasyonda yükseliş eğilimi devam edeceğe benziyor

Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Dün akşam önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizleri düşmesi gerektiğini söylemesi dikkatleri tekrar enflasyon cephesine çevirmiş durumda.

Enflasyonda yükseliş eğilimi devam edeceğe benziyor
02 Haziran 2021 - 18:15

Gözler yurtiçinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Dün akşam önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizleri düşmesi gerektiğini söylemesi dikkatleri tekrar enflasyon cephesine çevirmiş durumda. Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı'yla görüştüğünü ve faizleri düşürülmesini gerektiğini söylerken faiz yükünü yatırımların üzerinden kaldırılması halinde maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için rahatlama dönemine girileceğini söyledi. Enflasyondaki düşüş beklentilerine paralel Temmuz veya Ağustos ayında faiz indiriminin olabileceğine yönelik beklentisini dile getirdi. Şu anda yatırımların arttığını söyleyen Cumhurbaşkanı, mevsilsel işsizliğin aşağıya çekilmesi bununda turizm kanalıyla olacağını ve bu noktada 14 Haziran'daki NATO toplantısında görüşmeler yapacağını kaydetti. Rusya, Ukrayna, Almanya'dan olumlu sinyalleri aldıklarını ve turizm gelirlerimizin artması için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Bugün açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor derken enflasyon düşmeden faiz indirimi yapılmayacağını savundu. Kavcıoğlu ayrıca Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır diye vurguladı.

Dünya genelinde ise enflasyonda artış devam ediyor. FED,ECB,BOJ ve BOE gibi dünyanın en önemli merkez banklarının para basması arz yönlü enflasyonu tetiklerken vatandaşların bu paraları tüketimi dökmesi de harcama kanlıyla talep enflasyonu yaratmaktadır. Dünya artan petrol fiyatları, gıda fiyatları ülkemizde de enflasyonda yukarı yönlü baskıyı artırmakta.

Bundan sonraki süreçte muhtemelen faizler gündemde kalmaya devam edecekken Türkiye'nin benzerlerine göre hala en yüksek reel faizi vermekte olduğunu görüyoruz. Türkiye % 1.58 reel faiz verirken bize en yakın ülke konumunda Hindistan'ın % - 0.50 reel faiz verdiğini izliyoruz.

Nisan ayı enflasyonunun % 17.40 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz. Sol üst grafikte Mart ayı enflasyonunun % 17.14 gerçekleşmişti. Böylelikle artan enflasyon oranı bizim reel faizlerimizi % 1.36 seviyesine kadar geriletebilir. ÜFE'deki artışın devam etmesi ve kurun birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle enflasyondaki düşüşün 4. çeyreğe kalabileceğini düşünüyoruz. Bu durum reel faizlerin daha da geri çekilmesine yol açacaktır. Bu yüzden kısa vadede bir faiz değişikliği (indirim yada artırım) beklemiyoruz. Sürpriz bir faiz indirimine yönelik gelecek her karar enflasyon görünümünü bozacağı gibi şok kur artışları da yaşatabilir. Merkez Bankası 15 Nisan'da gerçekleştirdiği son toplantısının 11 Mayıs'ta yayınlanan toplantı metninde;

İşlenmemiş gıda fiyatlarının bu gruptaki enflasyonun seyrinde taze meyve-sebze fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını artığını söylerken kırmızı ve beyaz et kalemleri olumsuz katkı sunduğunu ancak buna rağmen baz etkisi sebebiyle geçen ay düştüğünü belirtmiştir. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki artışta ise uluslararası katı-sıvı yağ fiyatlarındaki artışın katkı yaptığını vurguladı. Nisan ayı ile birlikte yeniden yükseliş eğilimine giren uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının gıda enflasyonu üzerinde etkili olmaya devam edeceğini ve Mayıs enflasyonunda tekrar gıda kaleminin ön plana çıkabileceği uyarısında bulundu. TCMB, Enerji grubu yıllık enflasyonunda geçtiğimiz yıl salgın hastalığın beraberinde getirdiği düşük baz nedeniyle Nisan ayında belirgin şekilde yükseldiğini ifade ederken tahminimiz  bu ay doğalgaza gelen zam ve akaryakıt fiyatlarına gelen zam nedeniyle ulaştırma kaleminde oldukça yüksek bir artış göreceğimizi düşünüyoruz. Banka, Dayanıklı mal fiyatlarında döviz kuruna bağlı artışlar gözlenlendiğini, otomobil fiyatları bu noktada öne çıktığını, mobilya fiyatlarındaki gerilemenin ise enflasyonda sınırlayıcı rol oynadığını ifade ederken Giyim ve ayakkabı grubunda mevsimsellik geçişin etkisiyle enflasyonun sürdüğünü söylemiştir. Tahminimiz bu etkinin devam edeceği yönündedir. Lokanta-otel yıllık enflasyonu, geçtiğimiz yıldaki kapanma kaynaklı düşük bazın etkisiyle önemli ölçüde yükseldiğini söyleyen TCMB, aylık bazda da gerek yemek gerekse konaklama hizmetlerindeki fiyat artışlarının dikkat çektiğini, işisel ulaştırma araçlarının bakım onarımı ve dişçilik ücreti gibi kura duyarlılığı yüksek olan kalemlerin yanı sıra eğitim hizmetlerinin enflasyonu artırdığını vurgulamıştır. Kurul, Mayıs ayındaki kapanma ve takip eden dönemdeki olası açılmaya bağlı olarak hizmet enflasyonunda geçici bir dalgalanma gözlenebileceğini not etmiştir. 

Nisan ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda % 1.46'da oluşurken yıllık beklenti % 17.25'de oluşmakta.

Geçen yılın aynı döneminde en fazla giyim ve ayakkabı grubu ve ulaştırma kaleminin arttığı görülürken hiçbir grupta azalış yaşanmamıştır.

Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun yıllık bazda % 17.40 geleceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonda bu ay tekrar gıda fiyatlarında artışın etkisini hissedecekken yaz sezon ürünlerinin devreye girmesiyle mevsimsellik geçişin yansımasıyla giyim ve ayakkabı grubunun da enflasyonu düşünüyoruz. Bu grubu artan akaryakıt ve doğalgaz fiyatları ile ulaştırma grubu takip edecektir. Enflasyondaki en yüksek artışı giyim ve ayakkabı kaleminden görebiliriz. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz.

Kurun birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle yaz sonuna kadar enflasyonda bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir. Bazı mallarda yaşanan arz sıkıntısı da enflasyonun yükselişine katkı sağlayacaktır.

Diğer merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makas olacaktır. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Nisan ayında % 35.17 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 18.03 iken (35,17-17.14 =18.03) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda enflasyonda yukarı yönlü kalıcılık riski oluşturabilir.

Piyasa beklentilerimize gelince son Fed faiz toplantısı raporunda enflasyonun hız kazanacağının ifade edilmesinin ardından Euro Bölgesi'nde de enflasyonda artış görülmekte. Artan enflasyon etkisi varlık sınıflarından çıkışları hızlandırabilir. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizinin % 1.70'leri aşarak % 2.5'lara doğru yöneleceğini bekliyoruz. Bu gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına sebep olabileceği gibi yurtdışı borçlanmalarını da sınırlayabilir. Bu bağlamda BİST100'de 1445-1475 aralığı kırılmadığı sürece 1200 beklentimiz devam etmektedir. Eğer bu aralık yukarı yönlü kırılır ise tekrar alımlar görülebilir. Kur tarafında ise yükselişler bu dönem sertleşebilir. Özellikle hem içerde enflasyonun reel faiz getirilerini düşürmesi hemde ABD 10 yıllık tahvil faizinde beklediğimiz yükseliş Usd/Try'de yeni tarihi zirveleri işaret ediyor. 8.60 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 9.50'lere doğru ataklar yaşanabilir.

 

BİST100

Teknik olarak baktığımızda 1445 seviyesi çok kritik. Bu seviyenin üstünde alış baskısı bu seviyenin altında satış baskısı ön planda olacaktır.

Aşağıda 1400 seviyesinin altında önce 1360 ve arkasından 1258  puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1445 direncinin kırılması halinde önce 1475 ve arkasından 1530 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda üçgenin kırılmasıyla birlikte sert bir yükseliş eğiliminin başladığı görülmekte. Önümüzdeki dönemde hem yurtiçi hem yurtdışı gelişmeleri kurun yukarı doğru hareket edebilme ihtimalini daha çok ön plana çıkarıyor.

Aşağıda 8.47 seviyesinin kırılması halinde önce 8.20 ve arkasından 8.00'e doğru düşüş görülebilir.

Yukarıda ise  8.60 seviyesinin üzerinde önce 8.85 ve arkasından 9.50'ye doğru alımlar güçlenebilir.

 

Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı


HIBYA

YORUMLAR

  • 0 Yorum