-

ESKİL'DE BELEDİYE TARAFINDAN YIKILAN EV İNŞAATI VATANDAŞLARIN TEPKİSİNE NEDEN OLDU

Eskil ilçesinde bir vatandaşa ait ev inşaatının Eskil belediyesi tarafından yıkımının yapılması sosyal medyada paylaşılmasıyla gündeme oturdu. Eskil Tuz gölü Gazetesi tarafından paylaşılan video ile Eskil ve bölge gündemine bir anda düşen yıkım olayı nedeniyle Onlarca vatandaş Ramazan ayında Mazlum bir vatandaşın ev inşaatının yıkılmasına tepki gösterirken Eskil Belediye başkanı Necati Belgemen ise yine Sosyal Medya hesabından Ev inşaatının Hukusuz olduğunu savunarak Yıkım kararınına ilişkin...

05 Mayıs 2020 - 09:15
Eskil ilçesinde bir vatandaşa ait ev inşaatının Eskil belediyesi tarafından yıkımının yapılması sosyal medyada paylaşılmasıyla gündeme oturdu.



Eskil Tuz gölü Gazetesi tarafından paylaşılan video ile Eskil ve bölge gündemine bir anda düşen yıkım olayı nedeniyle Onlarca vatandaş Ramazan ayında Mazlum bir vatandaşın ev inşaatının yıkılmasına tepki gösterirken Eskil Belediye başkanı Necati Belgemen ise yine Sosyal Medya hesabından Ev inşaatının Hukuksuz olduğunu savunarak Yıkım kararınına ilişkin "Hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz." dedi. Eski Ak Parti ilçe Başkanı Mustafa Zavlak ise "İlçe başkanlığımdan beri, yaklaşık 5 yıldır siyasi kimliğimi taşıyorken, bugün ilk defa bu kimliği taşımaktan utandım ve yerin dibine geçtim" dedi.

 

AK PARTİ ESKİ ESKİL İLÇE BAŞKANI MUSTAFA ZAVLAK



"İlçe başkanlığımdan beri, yaklaşık 5 yıldır siyasi kimliğimi taşıyorken, bugün ilk defa bu kimliği taşımaktan utandım ve yerin dibine geçtim. Hepimiz Eskilliyiz ve Eskil’in durumunu biliyoruz. Maalesef ki, birçok vatandaşımızın tapulu arsası yok. Fakat bu tapulu arsası olmayan vatandaşlarımızdan en garibanı, en mazlumu eğer oy tercihinden dolayı bu Ramazan gününde ülkemiz koronayla mücadele ederken, belediyenin greyder ve kepçeleriyle hem de şehit kardeşi olan bir kadının evi yıkılıyorsa, bence sadece ben siyasi kimliğimden değil, hepimiz insanlığımızdan utanmalıyız." dedi.

 

ESKİL BELEDİYE BAŞKANI NECATİ BELGEMEN





"Saygıdeğer arkadaşlar, Bir algı operasyonu başlatmışlar. İşin aslını bilmeden herkes bir laf konuşuyor, yorum yapıyor. Seçim çalışmalarında, bana ve diğer aday arkadaşlara vardığımız her yaylada, “yaylalarda ki düzensiz yapılaşmanın ve mera arazilerine yapılan bu kaçak yapılaşmanın durumu ne olacak, buna hiç mi dur diyecek yok” diye dert yandılar.




Allah’ını seven buna bir dur desin dediler. Bizde; “kim olursa olsun bu kaçak yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz” diye söz verdik. Bu konuyla ilgili defalarca sosyal medyada yayınladık. Ancak köy içinde kendi avlusunun içine ve komşusuna zararı olmadığı müddetçe, ilgili birimlere şikayet olmadığı takdirde yapılmasına müsamaha gösterilebileceğini dile getirdik.





Söyledik ve bu zamana kadar hiç ses çıkarmadık. Şimdi bugün ki olaya gelince, Arkadaş yazmış “oy için mi yapılıyor” diye. Her yaylada onlarca kişi oy vermedi inşaat yapıyor. İsterseniz isimlerini yayınlayabiliriz. Her gün belediyemize kaçak yapılaşmayla alakalı CİMER’den şikayet geliyor. Hani bir söz vardır, Bekara avrat boşaması kolay olur, diye. Bir kişi köy yerinde oturuyor, bir yer yapması gerekiyorsa 1500 .2000 m.2 alana ev, ahır fazlasıyla sığar. Ama kişilerin niyeti farklı olduğundan yer kapmak için yaylanın en ücra yerine inşaat yapıyor ve buradan kendisine 15-20 dönüm yer mera alandan yer işgal ederek, insanların ve hayvanların haklarını gasp ediyor.



Yeni ev yapacak olanlar ise yer bulamadığından köyün içine sıkışıp kalıyorlar komşularıyla düşman oluyorlar. Olaya birde bu pencereden bakmanızı istiyoruz. Kusura bakmayın siz konuşacaksınız diye haksızlığa göz yummayacağız, kanunların bize verdiği yetki çerçevesinde gereğini yapacağız. Siz istediğiniz yere şikayet edin, yazın biz asla kararımızdan dönmeyeceğiz ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Hiçbir kimse muhalif olduğu için veya şehit yakını olduğu için suç işleme hakkına sahip değildir.





Bir araştırın bakalım bu adamın yaptığı doğrumu yanlışım diye. Adam köyün 500 metre dışına mera alana ev yapmaya kalkıyor, belediye buralara yol, su, telefon vs hizmetleri getirmek için milyonlarca para harcıyor. Bu para tamamen halkın cebinden çıkıyor, bu haksızlık değil mi? Ben bilmez miyim meraya çardak, ev yapmasını. Ama ben köye 2 km uzaklıkta ki tarlama yaptım. Ve tarlası olan bir çok vatandaşımız benim gibi davranarak evini tarlasına yapıyor.



Bugünkü yıkılan yerlere gelince. Allah rızası için gidin bakın bir kişi değil en az 10 kişinin evi kulübesi bahçe duvarı yıkıldı. Bu haberi ve paylaşımları yapanlar, Allah için gidip baksınlar bir haksızlık var mı? Diye. Mahmut İriş’e gelince, köyün 500 metre dışına bir kulübe yapmış ve bu kulübe için imar barışına müracaat etmiş. Fakat bu yapı 2017 den sonra olduğu için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edilmiş ve yıkım kararı çıkmıştır. Önce yönetim zamanında tutanak tutulmuş ceza uygulanmış. Biz göreve gelince şahıs belediyemize geldi, buranın durumunu sordu. Bizde Red olduğunu ve inşaata müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Şahısta bunun üzerine evimin yanında ki bahçe duvarını genişleteyim” dedi.




Bizde şikayetçi olmaması durumunda sadece bahçe duvarını genişletmesine şikayetçi olmasına rağmen izin verdik. Fakat bu şahıs izin vermememize rağmen, inşaata başlamış. İki defa zabıta gönderdik, birincisinde uyardık işlem yapmadık, ikinci defasında ise tutanak tutmamıza rağmen inşaatın yapımına devam etti. Olay jandarmaya intikal edince, jandarma gitti ve yerin mera olduğuna dair tutanak tuttu. Bütün bunlara rağmen inşaat tekrar devam edince, jandarma gitti ve şahısı karakola getirerek ifadesini aldı. Ona rağmen devam etmesi üzerine, kendilerine bekleyin, toplulaştırma çıksın imar uygulaması yapacağız. Size yardımcı olacağım” dedim.



Bütün çabalarımıza rağmen şahıs inşaat yapmaya devam ettiğinden yıkmaktan başka bir çaremiz kalmadı. Ve bizde kanunlar çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kararını uygulamak zorunda kaldık. Şimdi Allah için elinizi vicdanınıza koyun olay yerine bakın ve ona göre karar verin.



Olayın gerçek boyutunu öğrenmeden yorum ve yazı yazmayın. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen emirler doğrultusunda sadece bu arkadaşın değil, bütün kaçak yapıların yıkımı gerçekleşecektir. Eskil merkezde yapımı süren hayvan pazarının orda ki onlarca kulübenin yıkımı daha önce gerçekleştirilmiştir.

Öyle vicdanınız sızlıyorsa yıllarca iktidarın ilçe başkanlığını yaptınız niçin bu konuyu çözmediniz. Durumu açık bir şekilde anlattık. Hiç kimse kusura bakmasın. Biz asla hak, hukuk ve kanunlardan ayrılmayacağız. Sırf sizler diyorsunuz diye hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum