-

İYİ Parti'den Uygur Türklerine ilişkin önerge

İYİ Parti'den Önerge; "Uygur Türklerine yapılan zulüm 'Soykırım' ilan edilsin"

İYİ Parti'den Uygur Türklerine ilişkin önerge
03 Mart 2021 - 22:15

 

İYİ Parti'den verilen önerge şu şekildedir:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İYİ PARTİ

Grup Başkanlığı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen ve 12 Ocak 1951'de yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 260 A (III) sayılı kararıyla kabul edilen ve 12 Ocak 1951'de yürürlüğe giren "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi" ulusal, etnik, irksal veya dini temelde tanımlanabilecek bir grubun sırf o grup olduğu için imha edilmesine yönelik aşağıdaki beş eylemden herhangi birinin varit olması halinde fiillerin "soykırım" olarak tanımlanmasına imkan vermektedir. Bu çerçevede "soykırım" tanımlamasına esas teşkil eden filler şunlardır;

• Grubun üyelerinin öldürülmesi; • Grup üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar verilmesi; • Grubun tamamen veya kısmen fiziken yok edilmesine matuf olarak yaşam koşullarını haleldar edilmesi; . Grup içinde doğumları önlemeye yönelik önlemlerin uygulanması; • Grubun çocuklarını başka bir gruba zorla transfer edilmesi.

Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman kökenli uluslara yönelik olarak uyguladığı mezalim birden fazla boyutuyla Sözleşmenin yukarıda anılan koşullarını karşılamakta olup söz konusu fiiller "insanlığa karşı suç", hatta "soykırım" olarak tanımlanmalarını haklı kılacak boyutlara erişmiştir.

BM Insan Hakları Konseyine üye ülkeler tarafından Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik insanlık dışı uygulamalarını kınayan bir mektup yayımlanmıştır. Daha sonra Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen tarafından 6 Ekim 2019 tarihinde deklare edilen ve aralarında ABD, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya'nın da bulunduğu 39 ülke tarafından imzalanan ortak açıklamada, "Çin tarafından toplama kamplarında zorla tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılması" çağrısı yapılmıştır.

ABD ise müstakil olarak, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çin'e karşı yaptırım öngören tasarıyı Senato'dan ve Temsilciler Meclisi'nden geçirmiş, 17 Haziran 2020 tarihinde ABD başkanının onayı ardından yürürlüğe koymuştur.

Son olarak Kanada Federal Parlamentosu, 23 Şubat 2021 tarihinde, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını soykırım' olarak tanımlayan yasayı onaylamış, Hollanda parlamentosu ise 25 Şubat 2021 tarihinde, Çin'deki Uygur Türklerine yönelik uygulamaları soykırım olarak nitelendiren karar teklifini kabul etmiştir.

Doğu Türkistan'daki soydaş ve dindaşlarımızın yaşadıklarına karşı, dünya ülkelerinin devlet, hükümet ve parlamento seviyesinde resmi tepkileri art arda gelirken, isminin başında Türkiye olan Büyük Millet Meclisimizin sessiz kalması kabul edilemez. Bu hem milletimize hem tarihimize hem de Türk ve Müslüman Doğu Türkistan halkına karşı sorumluluğumuzdur.

Bu çerçevede, İYİ Parti olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan "MEZALİM (SOYKIRIM)" konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ortak bir karar alarak uluslararası topluma ilan edilmesi talebimizi arz ederiz.


Hibya Haber Ajansı


YORUMLAR

  • 0 Yorum