-

Üçüncü dalga endişesi tırmanıyor

Üçüncü dalga endişesiyle dünya piyasalarında satışlarla güne başlıyoruz. Vaka sayısı ve can kaybındaki artış ekonomilerin açıldığı ve büyümenin hızlandığı baz senaryoyu bozmaya başladı. ABD 10 yıllık tahviller ve petrol fiyatlarındaki sert gerileme algının ne kadar hızlı değişebildiğini gösteriyor. Havacılık, demir-çelik, enerji, turizm en çok değer kaybeden sektörler olarak öne çıkıyor.

Üçüncü dalga endişesi tırmanıyor
24 Mart 2021 - 10:15

Türkiye varlıkları dip seviyelerden gelen seçici alışlarla geri dönmeye çalışıyor. Ancak oynaklık halen çok yüksek. Borsa endeksi gün içi %9 geriledikten sonra sanayi hisselerine gelen alışlarla günü yatay kapattı. Türkiye ETF'lerine girişler görüyoruz. ABD faizlerindeki gerileme ve petrol fiyatlarındaki gerileme bizim için iyi haber.


Ancak fırtınanın geçtiğini söylemek için erken. Swap faizlerinde yaşanan sert yükselişe rağmen Türk lirası dün %1,7 kayıpla en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke parası konumunda. ABD tahvil faizlerindeki sert düşüşe rağmen Türkiye CDS'leri ve eurotahvil getirileri 30 baz puan genişleyerek negatif ayrışıyor.


Dünya piyasalarındaki satışlara paralel Borsa İstanbul'da satıcılı bir açılış bekliyoruz. Vaka sayısındaki artış ve Avrupa'nın geç açılması Türkiye için kötü haber. Ancak asıl sorun Merkez Bankası başkanının görevden alınması nedeniyle piyasalarda oluşan endişenin devam etmesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sabah saatlerinde yapacağı açıklamalarla piyasalardaki endişeleri yatıştıracağını umuyoruz.


Piyasalardaki fırtına sakinleşmeden pozisyon almakta acele edilmemesini öneriyoruz. Piyasaların sakinleşmesinin ilk işaretlerini %500 civarındaki swap oranlarının ve 460'a ulaşan CDS seviyelerinin gerilemesiyle göreceğiz. Olası bir tepki alışında sanayi banka ayrışmasının devam etmesini bekliyoruz. Uluslararası ticari mal ve hizmet üreten ve/veya güçlü bilançosu olan Koc Holding, Erdemir, Sise, Tav, Turkcell gibi büyük şirketler yükselişe oynamak için daha uygun gözüküyor.

Haberler & Makro Ekonomi
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan reform takvimini açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Ekonomik Reform Paketinin detaylarını açıkladı. 2023 yılı Mart ayına kadar tamamlanması beklenen reformların 77 adet kanuni, 72 adet idari düzenleme içermesi öngörülüyor. Düzenlemelerin büyük çoğunluğu 2021 yılı içerisinde yapılacak. Eylem Planı'nda yer alan iki düzenleme, Varlık Yönetim Şirketlerinin Finansal Kurumlar Birliği'ne üye olması ve uzaktan çalışma mevzuatının yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edilmesi, 2021 Mart ayı içinde tamamlandı. (Dünya)


İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



YORUMLAR

  • 0 Yorum