-

AKSARAY'DA OKUL KANTİNCİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ

İlimizde faaliyet gösteren okul kantin işletmecilerine "Kantinlerde Satılan Ürünler, Hijyen ve Kantin Denetimleri" ile 'Okul Gıdası'' konularında seminer düzenlendi.

AKSARAY'DA OKUL KANTİNCİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ
09 Eylül 2019 - 08:33
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğünün ortaklaşa Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonunda yapılan seminere İl Tarım ve Orman Müdürümüz Bülent SAKLAV,    İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve, Gıda ve Yem Şube Müdürü Yusuf YEŞİLDAL, Gıda Mühendisi Mustafa ÜZER, okul kantin işletmecileri katıldı.

Seminerin açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent SAKLAV "2019-2020 yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte İlimizde bulunan ilk ve orta öğretim ve liselerin kantin ve yemekhanelerinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrol Görevlilerince denetim ve kontroller yapılmaya başlandı. Yıl boyu rutin olarak devam eden gıda denetimlerimiz, 2019- 2020 yılı öğretim yılında da okul kantin ve yemekhanelerini, İl ve İlçe Müdürlüğümüz ekipleri tarafından düzenli olarak devam edecektir. Çocuklarımızın bütün okullarda hijyenik ve sağlıklı ürünleri tüketmesi için çalışıyoruz ve bu konuda asla taviz vermeyeceğiz.

 

Denetimlerimizde hijyen koşulları, çalışanların hijyen sertifikaları, gıdaların saklama, pişirme ve sunum koşullarını denetleyip aynı zamanda gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmede bulunuyorlar. Unutmayalım ki çocuklarımız bir milletin geleceği, yarınlara bırakabildiğimiz yegâne mirasımızdır. Her birimiz üzerimize düşeni ehemmiyetle yapmak mecburiyetindeyiz. Tarladan sofraya güvenli, hijyenik ve sağlıklı gıda tüketen çocuklarımız, başarılarla dolu geçen bir eğitim öğretim yılımız olmasını temenni ederim.Bu bağlamda tüketicilerimizin mümkün olduğunca aldıkları ürünlerin etiket bilgilerine ve muhafaza koşullarına dikkat etmeleri, gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini Bakanlığımızın Alo Gıda 174 Hattı'na bildirmeleri vatandaşlık görevidir. Bakanlığımız ve Valiliğimizce işleyişleriniz hakkında genelgeler yayınlanmakta. Ayrıca ben ve müdürlüğümüzdeki diğer yönetici ve gıda kontrolörlerince sizlere zaman zaman ziyaretlerimiz olmaktadır. Ziyaretlerimizin temel amacı hizmet kalitesini artırmaktır. Sizler ekmek parası için çalışan insanlarsınız.

 

Bu çalışmalarınızı yaparken en temiz ve hijyenik bir şekilde nasıl yapabiliriz için çaba sarf edin. Her yıl olduğu gibi bu yılda kantinlerimizin Türkiye'ye örnek bir model olmasını istiyoruz. Bazı kantin denetimlerine katıldım. Örnek kantinlerimiz arasında güzel işletmelerimiz var. Çalıştığınız ortamları fiziksel olarak da iyileştirmenizi istiyorum. Kantinlerinizde yönetmeliklerce yasaklanan yiyecek ve içecekleri barındırmayınız. Sizlerden şunu istiyorum. Her sabah kantininize geldiğinizde etrafa bir göz atın. Akşam kantini terk ederken de temizliğinizi son derece itinalı bir şekilde yapınız. Kantin çalışanlarında eldivensiz ve bonesiz çalışmaya asla müsaade etmiyoruz. Ürünlerinizde kaliteden ödün vermeyiniz. Sağlıksız yiyecek ve ürünleri okullarımıza ve kantinlerinize sokmamanızı rica ediyorum. Okul gıdası logosu olmayan gıdalar bulundurmayınız. Ben bu vesile ile tüm faaliyetlerimizi himayesinde ve talimatları ile yaptığımız sayın Valimize, çalışanlarımıza her zaman destek veren sayın milletvekillerimize, sayın belediye başkanımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, siz değerli esnaflarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, 2019-2020 eğitim öğretim yılının tüm öğretmen ve öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

 

Seminerde  Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Mustafa ÜZER, MEM Sağlık İşleri Sorumlusu Mürsel DURU ve Dyt. Belma Çalışkan UYAR tarafından 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Yönetmeliği kapsamında işyeri yetkililerine  işyeri sorumlulukları, denetim esasları ve uygulamalar, yasal işlemler ve kantin işletmelerinde uyulması gereken asgari teknik ve  hijyenik şartlar ile Günlük Kalori İhtiyaçları konusunda bilgilendirme yapıldı. 

 

Seminer sonunda okul kantinleri işletmecileri sektör olarak yaşanan sorunlarını dile getirdiler ve çözüm önerileri hakkında yapılması gerekli işlemler değerlendirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum