-

AKSARAY İL ÖZEL İDARESİ LABORATUVARI BÖLGEYE DE HİZMET VERİYOR

malumunuz Aksaray İl Özel İdaresi bir çok alanda görev yapıyor bunlardan bi tanesi de sorumlusu olduğu alanın yol çalışmalarıdır 2016 yılında biz sıcak asvalt yapmaya karar verdik dönemin valisi vekilleri meclisimiz çünkü satıh kaplamanın sonu olmadığını gördük çabuk bozulduğu için kaliteli...

AKSARAY İL ÖZEL İDARESİ LABORATUVARI BÖLGEYE DE HİZMET VERİYOR
01 Ağustos 2019 - 18:32
Aksaray İl özel idaresi Artarak devam eden tecrübesiyle tüm bölgeye hizmet veriyor.  Bölgede birçok ilde olmayan ve 220 bin liraya mal olan laboratuvar ile kara yolları standardını yakalayan bir kurum oldu. bölge illerin yanı sıra yurdun diğer illerinden gelen malzeme  testleri  burada yaptırılıyor.

Aksaray il özel idare yollarının stabilize asfalttan satih asfalta dönüşünün hikayesinde alışkanlıklar ve verimsiz malzemelerin kullanılmasıyla her kış karda  yağmurda öbek öbek olan asfalt yapısı yeni kurulan Laboratuvar  sayesinde sıkı kontrollerden geçerek zeminde uygulanabilecek en kaliteli malzemeyi seçme imkanı veriyor. Laboratuvar testleri sayesinde  yeni  yapılan asfaltlarda bir kışı geçirmesine rağmen ne Akin  yolunda,  nede hasan dağı yolunda bozulmalar oluşmadı. buda yol maliyetlerinin  ne kadar pahalı olduğunu değerlendirildiğinde bozulmayan asfaltın her yılı ekonomiye  çok önemli bir kazanç olarak geri dönüşümü demektir.

Laboratuvar kurulmasında öncülük eden Aksaray Üniversitesi inşaat fakültesi öğretim görevlisi ve karayolları uzmanı Salih Bektaş  hem kurulan laboratuvarda yetişmiş yetenekli öğrencilerinden vererek destek oluyor, hem de teknik konularda takibini yapıyor. Aksaray il özel idaresi yol şube müdürlüğü kendi bünyesinde kazandığı öz güven ile Eskil tarafında yaptığı yol çalışmalarında Karayolları standardını yakalamış durumda

İl özel idaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ  220 bin lira bütçe ile kurulan sistemle ilgili şunları söyledi ;

‘’ malumunuz Aksaray İl Özel İdaresi bir çok alanda görev yapıyor bunlardan bi tanesi de sorumlusu olduğu alanın yol çalışmalarıdır 2016 yılında biz sıcak asvalt yapmaya karar verdik dönemin valisi vekilleri meclisimiz çünkü satıh kaplamanın sonu olmadığını gördük çabuk bozulduğu için kaliteli yol yapalım istedik  fakat yol yaparken de böyle bir laboratuvara ihtiyaç duyduk 2017 yılında 220 bin gibi bir harcama yaptık son teknoloji ekipmanları aldık  

Şuan itibariyle bölgede bir örneği yok il özel idareler bize test için ürün gönderirler bizde testlerini  yapıp geri gönderiyoruz

 biz kurum olarak akin ve hasandağı etabında iki adet yaptığımız yoldan sonra tecrübemizi artırdık sıcak asfalt yapmayı böylece oralarda  öğrendik geçen yıl Bozcamahmut – Eskil yolunu yaptık , Nevşehir yolu Gülağaç bağlantısını yaptık bunlar önceki yapılan iki yola göre daha mükemmel yollar oldu bundan sonra Aksaray il özel idaresi her türlü bilgiye ve donanıma sahip oldu.

Artık  biz şimdi yaptığımız satıh kaplama yolları bile sıcak asfalta uygun hale göre yapıyoruz bütçe oluştuğunda alt yapısı hazır olsun diye, çünki sıcak asfalt pahalı bir yatırımdır.

 il özel   bünyesinde açmış olduğumuz laboratuvar ile asfalt, bitüm  ve agrega deneylerini yapmaktayız. Laboratuvarımızda bulunan makinalarımız son teknolojik makinalar olup karayollarının teknik şartnamede yapılmasını istediği deneyleri yapmaktayız. Laboratuvarımız iki bölümden oluşmaktadır.

 Asfalt ve bitüm deneylerini yaptığımız kısımda;

Asfalt Maksimum Teorik Özgül Ağırlık Tayini 

Ekstrasyon Deneyi

Karot Özgül Ağırlık Tayini

Yumuşama Noktası Deneyi

Penetrasyon Deneyi

Düktilite Deneyi

Akma Stabilite Deneyi

Agrega deneyleri yaptığımız kısımda;

Los Angeles Aşınma Deneyi

Metilen Mavisi Deneyi

Likit Limit Deneyi

Proktor Deneyi

Elek Analizi

Yassılık İndeksi

Organik Madde

Donma Çözünme

Su muhtevası tayini

Kum Konisi sıkışma tayini

Geldiğimiz noktada Karayolları teknik şartnamesinde bulunan başlıca  deneyleri yapmaktayız.

Laboratuvarımızda 22 adet test cihazımız bulunmaktadır diyerek tecrübelerini artırdıklarını özellikle  il dışından gelenlere de hizmet  vermekten mutlu olduklarını dile getirdi.

 

Aksaray İl Özel idaresi Yol Şube Müdürü Mustafa Yaşlvaç'ın ekibinde olan Laboratuvar çalışmalarını yerinde uygulamalı olarak anlatan Genç Mühendis Veysel Güneş'de makina e techizatlara adapte olduklarını gerekirse tüm bölgeye  hizmet verebileceklerini anlattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum