-

ASÜ'LÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi’nde görev yapan Araştırma Görevlileri Özlem Fatma Yıldırım Taştı ile Mehtap Kuş, farklı alanlarda hazırladıkları doktora çalışmalarıyla, 2018-2019 dönemi ODTÜ Lisansüstü Tez Ödülüne layık görüldüler.

ASÜ'LÜ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
30 Eylül 2020 - 14:09
Araştırma Görevlisi Özlem Fatma Yıldırım Taştı, “Temel Liselerde Okul Sürecini Anlamak: Bir Çoklu Durum Çalışması” başlıklı konuyu inceledi. Doktora sürecinin Prof. Dr. Cennet Engin Demir danışmanlığında ilerlediğini söyleyen Yıldırım Taştı, “Bulgular, Temel Liseleri okul olarak tanımlamanın pek çok açıdan zor olduğunu ortaya koymaktadır. Bunlardan ilki bu okulların misyonuyla ilgilidir. Açıklamak gerekirse, bu kurumların okul gibi faaliyet gösterdiği ancak ağırlıklı olarak dershaneler gibi öğrencileri üniversite giriş sınavına hazırladığı görülmektedir. İkinci olarak, bu okullarda etkili bir okulun sahip olması gereken akademik ve sosyal olanakların olmadığı gözlenmiştir. Daha da önemlisi, bulgular, Temel Liselerdeki okul pratiklerinin öğretim programlarının uygulanması ile sınırlı olduğunu ve seçmeli derslerin verilmesi ile program dışı etkinliklerin uygulanması gibi diğer okul süreçlerinin göz ardı edildiğini ortaya koymuştur” dedi.

 

Araştırma Görevlisi Mehtap Kuş ise Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu Danışmanlığında “Sanat Stüdyosunda Matematik ile Oynamak: Stüdyo Düşünme Tabanlı Ortam Bağlamında Öğrencilerin Görsel-Uzamsal Düşünme Süreçleri” konusunda incelemeler yaptı. Çalışmada, stüdyo düşünme tabanlı bir matematik-sanat stüdyosu ortamında öğrencilerin görsel-uzamsal düşünme süreçlerinin incelendiğini kaydeden Kuş, “Analizler sonucunda, Matematik-Sanat Stüdyosu Ortamında öğrencilerin dört temel görsel-uzamsal düşünme sürecinden yararlandıkları bulunmuştur. Bunlar, geometrik şekilleri tanıma, şekil oluşturma ve parçalarına ayırma, örüntüleme ve şekilleri dönüştürmedir. Bu düşünme süreçlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğu ve koordineli bir şekilde kullanılmayı gerektirdiği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın bulguları, Stüdyo Düşünmesine dayanan bu Matematik-Sanat Atölye Ortamının, öğrencilerin farklı görsel-uzamsal düşünme süreçlerini ortaya çıkarma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir” dedi.

 

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, çalışmaları münasebetiyle Araştırma Görevlilerini tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum