HARİTA, PEK ÇOK DİSİPLİNİN TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, Harita Mühendisliği’nin diğer bilim dallarıyla entegre çalışmalar yapan ve onlara temel oluşturan bir disiplin olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
25.04.2019 14:29


- Teknoloji Gelişiyor, Sistemlerin Kullanımı Yaygınlaşıyor
Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (TUFUAB) Teknik Sempozyumu’nun 10’uncusu, ASÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Harita Genel Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen sempozyumun açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Yılmaz, Harita Mühendisliği’nin harita bilgileri üreten ve kullanan, ayrıca birçok disipline hizmet eden önemli bir bilim ve meslek dalı olduğunu belirtti. Yeryüzünde konuma bağlı birçok mühendislik dalının temelinde harita bilgilerinin olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Her geçen yıl teknolojideki ilerlemelerle birlikte hızla gelişen fotogrametri ve uzaktan algılama sistemleri, yaygın olarak pek çok disiplinde kullanılmaktadır. TUFUAB, bu gelişmeleri yakından izleyen, uygulayan ve geliştiren bilim insanlarını bir araya getiriyor ve çeşitli teknik sempozyumlar gerçekleştiriyor. Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Etkinliğin gerçekleşmesine katkı sunan tüm kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, haritacılık alanında faaliyet gösteren firmalara ve bilim insanlarına çok teşekkür ederiz” dedi. Yılmaz, konuşmasının son bölümünde ASÜ’nün tarihçesinden söz etti ve yaşanan gelişmeleri paylaştı.
- Dijital Dönüşüm, Yapay Zekâ, 5G, Bulut Teknolojisi...
Harita Genel Müdürü ve TUFUAB Başkanı Dr. Mühendis Tuğgeneral Osman Alp de, etkinlikte bir konuşma yaptı. 10’uncusu ASÜ’de gerçekleşen Teknik Sempozyumun, uluslararası özelliği bakımından bir ilki temsil ettiğini kaydeden Alp, 20 ülkeden katılımcı olduğunu vurguladı ve uluslararası özelliği, ileriki dönemlerde arttırarak devam ettirmek istediklerini kaydetti. Harita disiplininin diğer bilimlerle entegre bir bilim olduğunun altını çizen Tuğgeneral Osman Alp, “Dijital dönüşüm, yapay zekâ, 5G, bulut teknolojisi, veri bilimi... Bunların hepsini kavram olarak günümüzde hepimiz duyuyoruz. 21’inci yüzyılda, her biri birbiriyle ilişkili olan bu kavramların temelinde bilgi vardır. Bilgi eğer konumlanmazsa veya herhangi bir harita üzerinde gösterilmezse, uzayda rastgele dolaşan bir veri kümesi haline gelir. Bu gibi sempozyumlar, yeni gelişmelerin anlaşılması ve harita kavramının öneminin ortaya konulması bakımından önem arz etmektedir” dedi.
Açılış töreni, plakettakdimi ve mehter gösterisiyle tamamlandı; hemen ardından akademik sunumlara geçildi. 20 farklı ülkeden 425 katılımcının iştirak ettiği sempozyum üç gün sürecek. Bu süre içerisinde, dört ayrı salonda, eş zamanlı olarak,24 teknik ve bir poster oturumunda132 bildiri sunulacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: