-

AKSARAY DEPREM RİSK HARİTASI, AKSARAY DEPREM BÖLGESİ Mİ?

ürkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası tedirgin olan Aksaray halkı yaşadıkları bölgenin durumunu merak ediyor. Fay hattı üzerinde olup olmadığını araştıran vatandaşlar Aksaray’ın kaçıncı derece deprem bölgesi olduğunu sorguluyor.

AKSARAY DEPREM RİSK HARİTASI, AKSARAY DEPREM BÖLGESİ Mİ?
09 Mart 2023 - 09:10
Yıkıcı doğal afetler arasında yer alan deprem ülkemizde 10 ili etkilerken Aksaray halkı ilin deprem durumunu merak ediyor. Arama motorlarında Aksaray deprem bölgesi mi, kaçıncı derece deprem bölgesi? AFAD deprem risk haritası ve riskli ilçeler sorusu aratılıyor.

Aksaray deprem bölgesi mi? 


 
Aksaray’da görülen en büyük depremler, Tuzgölü Fay Zonu hareketleri ile ilgilidir. Aksaray kent merkezi ve yakınında meydana gelen depremlerden en büyüğü 5.1 büyüklüğünde olup, 1900 ile 2020 yılları arasında ki depremlerin çoğunluğunun büyüklükleri 1 ile 4 arasındadır.
 
Aksaray il merkezi ve ilçelerini etkileyebilecek 100-150 km çap içerisinde özellikte toplam 22 adet aktif fay zonu, tekil fay ya da fay segmenti bulunmaktadır. Bu faylardan her birinin tek başına Mw 5,94 – 7,19 arasında deprem üretme potansiyelleri söz konusudur. Ancak Tuzgölü fayı gibi çok segmentli fayların birden fazla segmentinin eş zamanlı kırılması durumunda depremin büyüklüğü artacağı düşünülmektedir.
 

Aksaray fay hattı 

 

Aksaray il merkezi için en tehlikeli fay Tuzgölü Fayı’nın Helvadere segmentidir. MTA tarafından yapılan paleosismoloji çalışmalarına göre deprem tekrarlanma aralığı dolmuş olan bu segmentin her an yaklaşık Mw 7,0 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli bulunmaktadır. Bu büyüklük Helvadere segmentinin tek başına üretebileceği maksimum deprem olup, en iyimser senaryodur. Kuzeydeki Acıpınar ya da güneydeki Altunhisar segmentlerinin birlikte kırılması durumunda meydana gelebilecek deprem büyüklüğü Mw < 7,5 olacağı tahmin edilmektedir
 
 
Orta Anadolu’nun depremselliğinde etkin rol oynayan faylar sırasıyla, Akşehir, İnönü-Eskişehir, Tuzgölü, Konya-Bulok, Niğde ve Çeltikçi fay zonlarıdır. Bunların dışında çok sayıda ve küçük boyutta faylar da vardır. Aksaray’ı etkileyen en önemli diri faylar, Tuzgölü Fay Zonu, Kırşehir Yöresi Fayları, Keskin Fayı, Gümüşkent Fayı, Ecemiş Fayı ve Hirfanlı Barajı ve Eskil civarından geçen faylar olarak sıralanabilir.
 

Tuzgölü Fayı Şereflikoçhisar’dan başlayarak büyük bir kısmı Aksaray ilsınırları içinde yer alan ve Hasandağı’nın eteklerine kadar uzanan ve E-90 Karayoluna (Ankara-Aksaray) paralel bir şekilde devam eden, Karkın Köyü, Karaören Köyü, Akhisar, Sağlık Kasabası, Aksaray İl merkezi, Topakkaya Kasabası, Çimeli ve Baymış Köyü, Acıpınar, Sarayhan, Altınkaya üzerinden Hüsrev Yaylasından Şereflikoçhisar’a uzanan 180 km uzunluğunda ve 30 km derinlikte faal olan ve deprem üreten, enerjisinin bir anda boşalması halinde 6,7 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasitede bulunan Tuz Gölü Fay Zonu geçmektedir.

Aksaray'da Deprem riskli olan ilçeler 

 
Aksaray’ı etkileyebilecek olası bir deprem için yerleşime uygun olmayan ve önlem alınabilecek alanlar ile Tuz Gölü Fay Zonu birlikte incelendiğinde özellikle İl Merkezinin % 80-90’ı Taşpınar Belediyesi, Dikmen Köyü, Hanobası Köyü, Altınkaya Köyü, Çimeli Yeniköy Köyü TGFZ üzerinde olup şişme oturma ve sıvılaşma riski açısından sorunlu alanlar içerisinde kalmaktadır.

Aksaray kaçıncı derece deprem bölgesi? 

 
Türkiye Deprem Haritasına göre Aksaray deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alıyor. 

AFAD AKSARAY İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum