AKSARAY VALİLİĞİ YENİDEN TARİHİ BİNADA
Restorasyon tamamlandı, 86 yıllık tarihi Hükümet Konağı Valilik olarak kullanılmaya başlandı.
Yayınlanma :
04.08.2015 17:02


Aksaray Valisi Şeref Ataklı 1927 yılında yapımına başlanılan ve 1929 yılında tamamlanarak Hükümet Konağı olarak hizmet veren Vilayet binasının Aksaray’ın en önemli simgeleri arasında bulunduğunu söyledi.
Hazırlanan kapsamlı restorasyon planına göre çalışmaların başladığını tarihi binadaki bazı bölümlerde tamirat ve yenilemelerin yapıldığını belirten Vali Ataklı, ‘Yenileme çalışmaları başladıktan sonra bazı bölümlerin tamiratları ve yenileme gerekliliği ortaya çıktı. Bu nedenle yenileme süreci uzatılarak binanın bütün eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar sürdürüldü. Gelinen noktada 86 yıllık tarihi binanın zamanla eriyen taş blokları değiştirildi. Binanın arka bölümünde güçlendirme çalışmaları yapıldı. Tüm dış taş duvarları tekniğine uygun şekilde elden geçirilerek tamir ve yenilemeleri yapıldı.’ dedi.
İçerde de önemli çalışmaların yapıldığını belirten Vali Ataklı, eskiyen ısı, su ve elektrik tesisatlarının yenilenerek hatların değiştirildiğini söyledi.
1920–1933 yılları arasında Vilayet olan Aksaray’ın önemli simgelerinden olan binanın, dönemin özelliklerini ve mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılar arasında gösterildiğini belirten Vali Ataklı, tarihi binanın Valilik olarak kullanılmaya başlandığını belirtti.
Aksaray Hükümet Konağı 1924-1932 yıllarında Aksaray’ın 2. Valisi olarak görev yapan Yusuf Ziya Günar döneminde 1927 yılında yapımına başlanarak 1929 yılında tamamlanarak hizmete girdi. 1933 yılında Valiliğin lağvedilmesinin ardından Kaymakamlık olarak kullanılan tarihi bina 1989 yılında Aksaray’ın tekrar Vilayet yapılması ile Valilik olarak kullanılmaya başlandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: