-

AKSARAY YENİ NESİL ACİL 112 PROJESİNE KAVUŞUYOR

112 projesinin yaygınlaştırılması ve uygulamanın güncellenmesi ve yaşanan sorunlar neticesinde mevcut 112 projesi için değerlendirme yapılması mevcut sorunların aşılmasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini tespit etmek için bir çalışma yapılmıştı.

AKSARAY YENİ NESİL ACİL 112 PROJESİNE KAVUŞUYOR
24 Mayıs 2023 - 13:05
112 projesinin yaygınlaştırılması ve uygulamanın güncellenmesi ve yaşanan sorunlar neticesinde mevcut 112 projesi için değerlendirme yapılması mevcut sorunların aşılmasında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini tespit etmek için bir çalışma yapılmıştı. 

Söz konusu sistemin yapımı ve kullanımı süresince ortaya çıkan maliyet, başarım ölçüsü (performans) ve sahadaki kullanım deneyimleri değerlendirildiğinde, Acil Çağrı Merkezi Sistemi'nin daha güvenli ve kesintisiz olarak, kullanıcı odaklı şekilde günümüz yeni teknolojileriyle T.C. İçişleri Bakanlığı bünyesinde inşa edilmesinin uygunluğu değerlendirilmiş, Bakanlık 07/07/2015 tarihli 1836 sayılı bilişim kurulu karan ile bu doğrultuda çalışmalar başlatılmıştı.

Aksaray Acil 112 müdürlüğüne 3 yıl önce  görevlendirilen Ali Dinç mevcut binasının yetersiz olması dolaysıyla  ek bina talebi ile Aksaray valisi Hamza Aydoğdu’ya verdiği dosya bakanlığa iletilmiş yeni ve modern sisteme uygun ek bina ve yeni sistem için ödenek ayrılmış ve inşaatı ihalesi yapılmıştı . 

Bugün İnşaatı tamamlanmak  üzere olan acil 112 merkez binası tamamen modern ve yeni nesil teknolojilerle donatılacak merkezde birde acil kriz merkezi de kurulacak

Yeni Nesil 112 Projesi ile birçok avantaj olacak uygulanan yazılım sayesinde olay yerine en yakın olan araçlar yönlendirilerek zaman tasarrufu sağlanacak 

Yeni Nesil 112 Projesi ile ne kazanılacak .? 


1- il içinde kurulacak veri merkezleri ile, bütün ili destekleyecek ve yedekliliği olan tek veri merkezi tercih edilmiştir.

2-Birbirinden bağımsız ve coğrafi olarak yedekliliği olmayan ve illerin çağrılarının başka illere yönlendirilmesine olanak tanıyarak, acil çağrı hizmetlerinin hiçbir koşulda kesintiye uğramamasını sağlayan yeni bir yapı oluşturulmuştur. 

3-Tek merkezden kontrol edilecek olanil 112 sistemi ile her ilde kalifiye yönetici ve personel bulma zorunluluğu ve bu vesile ile ortaya çıkan problemler çözüme kavuşturuluyor. 

4-Yeni Nesil 112 Projesi ile, sadece Windows sunucu terk edilerek JAVA uygulama dili ile geliştirilmiş, donanım ve işletim sisteminden bağımsız bir yapı ortaya konulmuştur.

 5-Yeni Nesil 112 uygulaması, milli işletim sistemi Pardus, Linux, Windows, AIX, Solaris gibi çeşitli İşletim sistemleri üzerinde çalışabilmektedir. Açık kaynak kodlu güvenilir parçalara sahiptir.

6- Acil Çağrı Merkezlerinde kullanılan ve İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilmekte olan servis tabanlı Yeni Nesil 112 Yazılımı, tüm il Acil Çağrı Merkezlerine merkezi noktadan sunulmaktadır. 

AFET ANINDA MERKEZ BİNA ÇÖKSE BİLE MOBİL OLARAK KULLANILABİLECEK BİR SİSTEM

Bu tasarım ile ilde bulunan Acil Çağrı Merkezi herhangi bir nedenden dolayı kullanılamaz hale geldiğinde Acil Çağrı Merkezi sorumlusu tarafından belirlenen herhangi bir mekânda Acil Çağrı Merkezi faaliyetlerine devam edilebilir. Bu tasarım ve Yeni Nesil 112 Yazılımı çerçevesinde;
•Veri Merkezi ve il acil çağrı merkezleri arasında güvenli ağ altyapısı kurgulanmış ve oluşturulmuş,
Il Acil Çağrı merkezleri ile IP telefon altyapısı kurulmuş. Tüm cadde, bulvar, sokak ve mahalle isimleri ile gelişmiş harita altlıkları oluşturulmuş, Mobil operatörler ve İşletim Sistemi Üreticileri vasıtası ile hassas konum bilgilerinin temini sağlanmış, Olay bildirim formlarının elektronik ortamda mobil veya sabit cihazlardan doldurulmasının ve canlı olarak görüntülenebilmesi sağlanmış, İş zekası ve ArGe çalışmaları ile vaka analizlerinin yapılabilmesi mümkün kılınmış, Araç içi tablet uygulaması aracılığıyla, araçların olay yerine intikal etmesi için navigasyon yazılımları geliştirilmiş; Araç takip sistemi sayesinde araç ve ekiplerin sevk ve idaresi daha verimli hale gelmiştir.

Yeni Nesil 112 Yazılımı çerçevesinde ayrıca entegrasyonu sağlanmış bazı teknolojiler şunlardır;

1-ENGELSİZ 112 entegrasyonu

Sağırlar Konfederasyonu ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde, engelli vatandaşlarımızın, telefon veya diğer cihazlarına indirdikleri mobil uygulama ile Acil Çağrı Merkezi ile görüntülü iletişim kurabildikleri engelsiz 112 uygulaması entegrasyonu tamamlanmıştır.

2-E-ÇAĞRI (E-CALL) entegrasyonu

Trafik kazalarında, elektronik güvenlik sistemine sahip araçların araç içi sensörlerinin aktive olması ile otomatik olarak veya acil çağrı butonuna basılmasıyla manuel olarak 112 Acil Çağrı Merkezlerini araması esasına dayanan bir uygulamadır.

3-YABANCI DİL Entegrasyonu

Yeni Nesil 112 Acil Çağrı Merkezi Projesiyle tüm ülke genelinde İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dillerinde çağrı karşılanabilecek bir altyapı oluşturulmuştur.

(bağımsz Medya)

YORUMLAR

  • 0 Yorum