-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


10 günlük festival değerlendirmesi

15 Eylül 2014 - 11:39

Aksaray Ihlara Kültür ve Turizm Festivali 10 gün sonunda sona erdi. Ben son günlerini rahatsızlığım nedeni ile canlı olarak takip edemedim. Ama o günleri genel olarak basından takip etmeye çalıştım. Mesela Aksaray Türkülerinin galasını TRT Müzik programından izleme imkânı buldum. Ülke genelinde Aksaray Türküleri ve ismi dinlenerek tanıtıma katkıda bulunmuştur. Yine sinema günleri aynı şekilde ülke genelinde ses getirmiştir.

Rahatsız olmasa idim Ihlara’da yapılacak yürüyüşe de katılmak isterdim. Festivallerin öncelikli olarak amacı ise yapılan bölgenin tanıtımıdır. Eğlence ise ikinci planda gelmektedir, bunun içinde o bölgenin isminin duyulması için basında yeterlice yer bulmasıdır.

Aksaray’da düzenlenen 32 festivalin basındayeterlice yer aldığı kanaatindeyim. Her yıl öylesine yapılan 3 günlük festivallere katılım olmazken bu sene bir gün yağış nedeni ile yapılamayan festivale yoğun ilgi olmuştur. Bundan dolayı 10 gün süre ile dolu dolu festival yaşatan Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgıyı kutlamak lazım.

Buraya getirilen sinema sanatçılarının fikir ve düşüncelerine bakılmaz. Zaten sanatçıları oynanan filmlere göre yönetmenler buraya getirmektedir. Zaten sinema sanatçılarının çoğunluğu entellektüel takılan kesimlerdir.

Sinama günleri dolayısı ile Aksaraylılar bol bol filim izleme imkanı bulmuşlardır. En önemlisi ise sanatçıların Aksaraya gelişleri ulusal medyada yer alması idi. Yer almasının yanında ayrıca ilimizin kültür ve Turizminin tanıtılmasıda ayrı bir güzellik. Gelen sanatçıların nerede ise tamamı ilk defa Ihlara Vadisini görüp uzun uzun seyrettiklerini söylemişlerdi.

Aynı şekilde Cumartesi günü Vadide yapılan yürüyüşü izleme imkanı buldum. Geçen sene bende yürüyüşe katılmıştım, protokol ve belli kişiler dışında fazla katılım olmamıştı. Bu sene fevkalade bir katılımı görmek artık Aksaraylılar bu işi sahiplenmişler.

Bu bölgede aynı gün Urfa sıra gecelerinin yapılması bölge insanını sevindirdiği kanaatindeyim. İlk defa böyle bir etkinliği ayaklarında görmeleri güzel bir başlangıç.

Aksaray Türküleri ile ilgili eski ve yeni türküler harmanlanarak TRT arşivine girmesi ayrı bir başarı. Ama bu türkülerin kent meydanında TRT Genel Müdürünün de katılımı ile TRT Müzik programından canlı yayınlanarak türkülerimizin dünyaya tanıtımı ayrı bir güzellik. TRT’nin ilimzden türkülerimizi canlı yayınlama başarısını göstermek kolay olmasa gerek. Festival öncesi yine ilimizde TRT müzik anadolu türkülerini canlı yayınlamıştı. 

Sayın Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı kısmende olsa bir yanlışı düzeltmiş oldu. Neydi bu yanlış ben her zaman yazıyorum protokol yanlışı. Sanki resmi Bayram ya da tören yapıyormuşun gibi protokol yapıp kimi nereye oturtacağıyın telaşı yaşanıyordu. Eğlencede protokol olmaz, vatandaş eğlenecekse geriye atılmaz. 

Eğlence programlarına broktatlar eşiyle,çocukları ile geldiğini hesap edin. Siz oraya bir kişilik yer ayırıyorsunuz ama üç beş kişi gelindiğini hesap edin nereye oturtacaksınız? Ben geçmiş yıllarda bunun sıkıntısını çok çektiğim için biliyorum. İleriye oturmuş bir insanı oturduğu yerden kaldırmak kadar kötü bir davranış yoktur.

Sayın Yazgının halkın içine oturması ve halkla beraber olması fevkalade takdir görmüştür. Bazı istisnalar olabilir, hatırı sayılır misafirleriniz olur onu oturtursunuz. Ama herkese yer ayırmak doğru değildir, hele Belediyede görevli seçilmişlerden amirlere kadar ev sahibidir protoklde oturmaz misafir ağırlar. Bu adeti kısmen kaldırdığı için Sayın Başkanı tebrik ediyorum. Gelecek yıllarda bu dahada oturur diye düşünüyorum, buna kırılma küsme omaz.

İlk defa ilimizde paraşüt uçuşunun yapılması güzel bir başlangıç, ümit ediyorum gelecek yıllarda bu bir sektör olur ve işletmeciler yaz boyu ilimizde yer alırlar. 10 gün boyu hemen hemen her gün tanınmış sanatçıların meydanda yer alması sanat severleri umarım yeterlice müziğe doyurmuştur.

Bir işin elbette eksiklikleri ve yanlışları olacaktır. Eksik ararsak herkeste mutlaka bir eksiklik ve yanlış mutlaka bulursunuz. Ama bu festivalin artıları eksilerinden fazla idi, bu başlangıçta gelecek yıllarda eksikliklerde görülerek daha güzelleri olacaktır. 

32 festivalde Başta Sayın Yazgıya ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bu arada İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Mustafa Doğana da organizede büyük gayretleri nedeni ile teşekkür ederiz.