-

AKSARAY 'ÇİLEK ÜRETİMİNDE BENDE VARIM' DİYOR!

Yoncası, patatesi, mısırı, pancarı, kabak çekirdeği ile meşhur Aksaray´da çilek üretimi hızla yaygınlaşıyor. İlimizde Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projesi ile Valiliğimiz İl Özel İdaresi katkılarıyla üretilmeye başlanan çilek üretimi büyük bir artış gösterdi.

AKSARAY 'ÇİLEK ÜRETİMİNDE BENDE VARIM' DİYOR!
20 Haziran 2019 - 20:53
Yoncası, patatesi, mısırı, pancarı, kabak çekirdeği  ile meşhur Aksaray´da çilek üretimi hızla yaygınlaşıyor.  İlimizde Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projesi ile Valiliğimiz İl Özel İdaresi katkılarıyla üretilmeye başlanan çilek üretimi büyük bir artış gösterdi. Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz yayım faaliyetleri ve sahada yapılan eğitimler ile çilek bölgenin yeni ürün deseni olarak ön plana çıkıyor.

Artık manavlarda ve semt pazarlarında Alanyurt ve Helvadere çileklerini sıkça görmekteyiz.  İlimiz diğer illerden çilek ithal eden bir il konumundan çıkmaktadır. 

Genç çiftçi projesi ile 2017 yılında 4 lokasyonda 20 dekar alanda 120.000 TL yatırımla, 2018 yılında 2 lokasyonda 10 dekar alanda 60.000 TL yatırımla ile çilek üretimi desteklenmiştir.

Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav,"  Yapılan yatırımın tamamı Bakanlığımız bütçesinden olup çiftçiden bu proje kapsamında her hangi bir ücret alınmamıştır. Yani yatırımın % 100´ü hibedir.

Ayrıca Valiliğimiz İl Özel İdaresi kaynaklarından desteklenmek kaydıyla 2017 yılında 110.000 adet ve 2018 yılında 357.000 adet çilek fidesi temin edilerek, üreticilerimize teslim edilmiş ve toplamda 66 dekarda çilek üretimi gerçekleştirilmiştir. Valiliğimizce Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında çilek için Müdürlüğümüze ayrılan ödenek 170.307 TL´dir. Bu proje kapsamında ortalama çiftçi katkısı %50´dir.  Yarısı çiftçiden yarısı bizden olan bu proje ile İlimizde çilek üretimi hızla yaygınlaşmaktadır. 

Biz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimizde çileği gözde ürün yapmak istiyoruz ve bu amaçla çalışmaya gayret ediyoruz. Amacımız birkaç yıl içerisinde hem ulusal hem uluslararası pazarlara çilek ihraç etmektir."ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum