-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Kokusuz içme suyuna adım adım yaklaşılıyor

22 Ekim 2015 - 12:39

20 gün önce kendisini televizyonda konuk ettiğim Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı 45 dakika Aksaray’ın içme suyunun durumunu anlatarak halkımıza konuyu izah etti. İçme suyunun ne kokusunu nede baraja akan katı atık sularını inkâr etti. Tabi 30 yıllık bir içme suyu problemini benden 1,5 yılda halletmemi istemekte insafsızlık olur demeyi açık yüreklilikle söyledi. En önemli mesajı ise “dönemim içinde içme suyu meselesini halletmezsem yeniden aday olmam” dedi.

     Salı gecesi Enerji Bakanımız Sayın Ali Rıza Alaboyun tarafından içme suyu ile ilgili 95 Milyon liralık bir ödeneğin Kalkınma Bakanlığından çıkarıldığını duyurdu. Ak Parti Genel Merkezi tarafından yurt dışına siyasi çalışma için görevlendirilen Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgıda konuyu uçakta öğrendiğini söyledi.

     Haluk Başkanla yaptığım programda sondajı vurulup çıkarılan suyun Aksaray’a gelmesi için yeni şebeke ve hat döşenmesi gerektiğini ve bunun maliyetinin yüksek olması nedeni ile bunun Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yaptırmaya çalıştığını, ancak bu projeyi HDP’li Bakana onaylatamadığından dert yanmıştı.

      Çarşamba günkü basın toplantısında Yazgı “ bakanı olanın demek ki bakanı oluyormuş. Sayın Alaboyun’un Kalkınma Bakanının değişmesinden sonra projeyi bütün safhaları ve nerede olduğuna kadar takip ettiğini ve kendisini de bilgilendirdiklerini” söyledi.

     Benim her zaman söylediğim bir konu vardır, Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve İl Başkanı uyum içinde olursa hallolmayacak bir hizmet yoktur. Uyum olmazsa mutlaka bir sacayağının topal ve aksak olduğunu söylemişimdir. İşte birlikten kuvvet doğar sözü burada gerçekleşti.

     Dolayısı ile basın toplantısında Bakanlarımız Ali Rıza Alaboyun, Cenap Aşçı ve Ak Parti Gurup Başkan vekili İlknur İnceöz Hanımefendiye ayrı ayrı teşekkür etti. Suyla ilgili hemen iki boru döşeyip halledilsin demekle olmuyor. Yakın gibi görünen şebekenin maliyetinin 95 Milyon gibi bir rakam olması demek ki küçümsenecek bir durum değil. Sayın Yazgı 1,5 yıldır bu konu ile ilgili çalışma yapmak için Ankara’nın yolunu aşındırdığını söylüyor.

       Aksaray’da kangren haline gelen içme suyu meselesi nihayet çözülüyor. Başkan yazgının mutluluğu gözlerinden okunurken şu müjdeyi verdi;  “1,5 yıllık uğraşlarımız sonunda bitti ve şehrimiz 2 yıl sonra temiz içme suyuna kavuşacak” dedi.

     Daha sonra şunları söyledi; “ 30 yıldır Kimse Uğraşmıyordu, Kimse su sorununun üzerine düşmüyordu ama ben göreve geldiğimden bu yana su sorununu çözmek için elimden gelen tüm gayretleri gösterdim ve görev sürem bitmeden de Aksaray’ı temiz suya kavuşturacağım. Gerekirse dağı deler yine bu suyu getiririm. Kuyudan alınan sular arsenik, mangan ve demirden arındırılıp, sertlik derecesi de düşürülerek içme suyu haline getirilecek” dedi.

     İçme suyu ile ilgili teknik bilgiler veren Belediye Başkanı Yazgı şunları söyledi:

     “Açılan 6 adet su deposundan çekilecek sular, yapılan modern arıtma tesisinde ters ozmos yöntemiyle arıtılıp 8 adet su deposunda toplanan su şehre dağıtılacak. Olası su kesintisi ve arıza olduğunda yapılacak depolar sayesinde önlem alınacak. Bu su depoları şehre 1,5 gün yetecek kadar su depolama kapasitesine sahip olacak. Ayrıca yaklaşık 41 km’lik boru hatları değiştirilerek çelik boru yapılacak, böylece kaçak ve kayıp suyun da önüne geçilmiş olunacaktır. Baraj suyuna mahkûm olan Aksaray 1,5 yıla kadar, şebeke sularında baraj suyu oranı yüzde 55 civarında iken, bugün bu oranı yüzde 25’e kadar düşürdük” dedi.

    Kısacası şunu söylemekte fayda var, istenirse bazı önemli konular 30 yıl beklemeden 1,5 yıl gibi bir zaman içinde de halledilebiliyormuş. Ümit ediyorum ki proje ihale edildikten sonra 2 yıla kalmadan 2017 yazında yeni içme suyuna kavuşuruz. Bir Aksaraylı olarak hayati önem taşıyan su meselesini çözüme yaklaştıran Yazgıyı tebrik ediyorum.