AKSARAY BİSİKLETLE ULAŞIM İÇİN EN İDEAL KENTLERDEN BİRİSİ
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversite olarak bisiklet konusunda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret ettiklerini söyledi ve bu hususta yapılan çalışmalardan söz etti.
Yayınlanma :
13.12.2016 10:16


“21’nci Yüzyılda Bisikletli Yaşamın Önemi” konulu konferansta konuşan Prof. Şahin, ASÜ’de bisikletin geçen yıldan itibaren seçmeli ders olduğunu söyledi ve bisikletin öneminin farkında olduklarını vurguladı. ASÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Akın’ın girişimleriyle başlayan bisiklet yolu çalışmalarına dikkat çeken ve bu noktada Akın’a teşekkürlerini ileten Rektör Şahin, “Bisikletin öneminin farkındayız ve kullanımının yaygınlaşması için bir takım çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemize üç adet bisiklet istasyonu kurmak için girişimlere başladık ve ihale aşamasını tamamladık. İstasyonlarımız toplam 90 bisikletten oluşacak ve öğrencilerimiz, kampüsün üç farklı noktasında bulunan bu bisikletleri istasyondan alarak, kampüs içi ulaşımlarını sağlayabilecekler. İstasyon sayısının zaman içinde artabileceğini düşünüyoruz” dedi. ASÜ Rektörü, ayrıca, bisiklet yarış ve eğitim pisti olarak adlandırılabilecek bir velodrom çalışmalarının olduğunu kaydederek, “Her spor dalının nasıl kendine özgü bir alanı varsa, bisiklet için de kendine özgü bir alan oluşturuyoruz” dedi.
Hayalini Kurduğumuz Arabalarla Sağlığımızı Kaybediyoruz
Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz ise geçmişte önemli bir ulaşım aracı olan bisikletin, özellikle Konya ve Aksaray yöresinde çok yoğun şekilde kullanıldığını belirtti. Son yıllarda otomobillerin yaygınlaşmasıyla bisiklet kullanımının ciddi şekilde düştüğüne dikkat çeken Suyabatmaz, “Araba sevdası maalesef bisiklet kullanımını düşürdü. Herkes şimdilerde araba hayalleri ile yaşıyor ama hayalini kurduğumuz arabalar nedeniyle sağlığımızı yitirdiğimizi unutuyoruz” dedi. Gelişmiş ülkelerin 2025-2030 projeksiyonunda motorlu araçları yasaklamaya yönelik bir takım kararlar almaya başladıklarını kaydeden Dernek Başkanı, “Bisiklet, dünyada 1800’lü yıllarda ortaya çıktı. İlk örnekler tahta bir at şeklindeydi ve insanlar ayaklarıyla bu tahta atı itmek suretiyle ilerliyordu. Günümüzde ise teknolojinin de desteğiyle bisiklet tasarımları inanılmaz boyutlara geldi. Dünyada bildiğimiz pek çok ünlü otomobil markası artık bisiklet de üretiyor ve hatta katlanır modelleri müşterilerine hediye ediyor” dedi. Şu anda bisikletli yaşam konusunda lider ülkenin Hollanda olduğunu, Türkiye’de de yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Murat Suyabatmaz, bisiklet yollarının yapıldığını, Bakanlığın bisiklet dağıttığını ve bunların çok önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Suyabatmaz, ulaşım için günlük 8 kilometrelik bir mesafe kat edenler için bisikletin en uygun ulaşım aracı olduğunu da anımsattığı konuşmasında, kısa mesafeler ve düz yapısı münasebetiyle Aksaray’ın, bisiklet kullanımı açısından en ideal kentlerden birisi olduğunu belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından Rektör Şahin Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz’a hediye takdiminde bulundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: