-

AKSARAY'DA 35. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, 15 Temmuz Milli İrade Meydanında başlayan Ahilik Haftası kutlamalarına katıldı. Başkan Dinçer, Ahilik kıyafeti giyerek esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftasını tebrik etti.

AKSARAY'DA 35. AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
13 Eylül 2022 - 15:03

BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER, “AHİLİK, ANADOLU’DA DOSTLUĞUN KARDEŞLİĞİN VE YARDIMLAŞMANIN SEMBOLÜ OLMUŞTUR”


Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, 15 Temmuz Milli İrade Meydanında başlayan Ahilik Haftası kutlamalarına katıldı. Başkan Dinçer, Ahilik kıyafeti giyerek esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftasını tebrik etti.

Aksaray Esnaf Odaları Birliği katkılarıyla 35. Ahilik Haftası kutlamaları Belediye önünden başlayan 15 Temmuz Milli İrade Meydanında sona eren kortej yürüyüşü ile başladı. Kutlamalara Vali Hamza Aydoğdu, AK Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu, MHP Milletvekili Ramazan Kaşlı, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçiftçi, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Yaşar Altın, Minibüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk, Ağaç işleri Odası Başkanı Mesut Konuk, Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Mehmet Doğan, İl Müdürleri ve esnaflar katıldı.

Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı Esnaf Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan yaptı. Oda Başkanı Doğan Ceylan, Ahiliğin geçmişten geleceğe uzanan usta ve çıraklık ilişkini temel alan bir esnaf örgütlenmesi olduğunu aktardı.


MHP Milletvekili Ramazan Kaşlı, konuşmasında Ahilik Teşkilatını kurarak esnaf ve sanatkârların teşkilatlanmasına öncülük ederek Ahi Evran’ı rahmet andıklarını söyledi.

AK Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu ise yılın ahisi seçilen ahşap ustası Zeki Satıcı’yı tebrik etti. Geçmiş tarihimizde sivil örgütlenmelerin her zaman önemsendiğini söyleyen Milletvekili Cengiz Aydoğdu, tarihe bakıldığında ahilik gibi örgütlerin birçok fonksiyonu olduğunu ve sanatkârları aynı çatı altında topladığını dile getirdi.

Vali Hamza Aydoğdu, Türk İslam Kültürün Anadolu’da vücut bulmuş en önemli örneğinin Ahilik olduğunu ifade ederek Ahiliğin temelinde kardeşlik, dürüstlük, kardeşlik, vefa ve erdemliğin olduğunu söyledi. Vali Hamza Aydoğdu, Ahiliğin yüzyıllardır Anadolu kültüründe yaşatıldığını ve usta çırak ilişkisinin günümüzde devam ettiğini ve gençlerin bu geleneği sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Ardından halk oyunu gösteri ile devam eden Ahilik Haftası kutlamalarında yılın Aksaray Ahisi seçilen Zeki Satıcı ile yılın kalfası ve çırağı seçilen sanatkarlara şiir ve kompozisyon alanında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyelerince verildi.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, ahilik kıyafeti giyerek Yılın Ahisi seçilen Zeki Satıcı ve kutlamalara katılan esnafların Ahilik Haftasını kutladı. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Ahilik teşkilatında usta - çırak ilişkisiyle ahlaki ve mesleki eğitimin harmanlandığını ve günümüzde esnafımızın bu geleneği devam ettirdiğini belirtti. Başkan Dinçer, açıklamasının devamında “Her yıl düzenli olarak kutlanan Ahilik haftası ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de kutlanıyor. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesidir.

Din, dil, ırk farkı gözetmeden herkesi eşit gören, saygı, dürüstlük ve adaleti esas alan bir anlayış ile dayanışma ruhunu ekonomiye yansıtan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr birlikleri içinde altın bir rehberdir.

Yüzyıllar boyunca farkı formatlarda devam eden Ahilik geleneği bugünde esnaf teşkilatlarımız üzerinden sürdürülmektedir.  Ahilik haftası münasebeti ile şehrimizin ahisi seçilen Zeki Satıcı, Türkiye Ahisi seçilerek bizleri gururlandırdı. 
Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, özellikle bu yolda emeği geçen esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın “Ahilik Haftası’nı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Ahilik Haftası kutlamalarının devamında protokol üyelerinin katılımı ile 15 Temmuz Milli İrade Meydanında vatandaşlara pilav ikramı yapıldı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum