-

AKSARAY'DA KORONA KISITLAMALARI NE ZAMAN KALKACAK? AKSARAY RİSKLİ İLLER ARASINDA MI?

Koronavirüs yasaklarının görüşüldüğü kabine toplantısının ardından kademeli normalleşme dönemine geçileceği bildirildi. İllerin vaka ve aşı oranlarına göre; düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak dört gruba ayrılacağının belirtilmesinin ardından yasakların hangi illerde kaldırılacağı merak konusu oldu. Aksaray halkı da Aksaray'da kısıtlamaların ne zaman kalkacağını merak ediyor.

AKSARAY'DA KORONA KISITLAMALARI NE ZAMAN KALKACAK? AKSARAY RİSKLİ İLLER ARASINDA MI?
20 Şubat 2021 - 09:14
Koronavirüs yasaklarının görüşüldüğü kabine toplantısının ardından kademeli normalleşme dönemine geçileceği bildirildi. İllerin vaka ve aşı oranlarına göre; düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli olarak dört gruba ayrılacağının belirtilmesinin ardından yasakların hangi illerde kaldırılacağı merak konusu oldu.

Aksaray halkı da Aksaray'da kısıtlamaların ne zaman kalkacağını merak ediyor.

Türkiye 1 Mart itibarıyla kademeli normalleşme sürecine girecek. İller 4 kriter çerçevesinde puanlandırılacak. Bu puana göre risk durumları renklerle ifade edilecek. İllerle ilgili 'yerinde karar' süreci başlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesinde 1 Mart itibarıyla yeni bir dönemin başlayacağını açıklamıştı.


Mart ayı itibarıyla başlayacak olan kademeli normalleşme sürecinde, illerde sıkılaştırılması veya gevşetilmesi gereken kısıtlamalar yeni uygulamayla belirlenecek.
İllerin risk durumu renklerle tanımlanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve bu risk hesaplamasının vaka sayılarına göre belirleneceğini açıkladı.


Yüz binde 10’un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100’ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek.



Tedbirlerdeki değişiklikler 2 haftalık izleme sonrası yapılacak
Mavi olan illerde normalleşme başlayacak. İller için alınan tedbirlerde yapılacak değişiklikler 2 haftalık izleme sonrasında belirlenecek.

Böylece o illerde yaşayanlar, kısıtlamaların tekrar gelebileceğinin farkında olarak hareket edecek.

Kısıtlama önlemlerinin arıtılıp artırılmayacağı puanlandırma sistemi ile belirlenirken, bu iller 4 kriter çerçevesinde değerlendirilecek.
İllerdeki 7-14 günlük vaka sayıları, testte pozitiflik oranları, yoğun bakım doluluk kapasiteleri ile servislere yeni hasta yatış durumu ve illerdeki aşılama durumunu göre puanlama yapılacak. 

        AKSARAY RİSKLİ OLAN İLLER ARASINDA


Fahrettin Koca twitter hesabından yaptığı paylaşımında Covid 19  haritası üzerinden illerin haftalık vaka sayılarına yer verdi. Bakan Koca'nın açıklamasına göre, 8-14 Şubat tarihleri arasında iller bazında Aksaray'da  haftalık vaka sayısı 100 bin kişide 92.01 oranında yer aldı.Aksaraydaki vaka sayısının yüksek olması dikkat çekerken,her yüz bin kişide vaka sayısı durumuna göre Aksaray en yüksek ilk  10 il arasında yer buldu.



Sabah Gazetesinde yer alan Kısmet Zeynep Akbaş'ın haberinde ise; Önümüzdeki ilk iki yılın pandemiyle geçeceğini belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, şöyle konuştu; "Aşı olsak bile bu önlemlerin devam edeceğini kabullenmeliyiz. 2021 yılı pandemi yılı olarak devam edecek. 2022 yılında ise koronavirüs hafifleyecek ancak yine devam edecek. Önümüzdeki iki yıl pandemi yılı olacak. Ara ara dalgalanmalar meydana gelecek ve mutasyonlar oluşacak. RNA virüslerinin özelliğinde mutasyon ve dalga var. Önümüzdeki iki yılda bunları daha net göreceğiz. Aşılama olduktan sonra bu nedenle güçlü tedbirlere devam edeceğiz hatta belki de aşının etkinliğini artırmak için daha katı kurallar olacak. Tüm iller için normalleşmenin gerçekleşmesi 2021 ve 2022 yılı için oldukça zor." dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum