AKSARAY GENELİNDE HAYVANLARDA ŞAP ÖNLEMİ
Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İli Kırmızı Et Üretircileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ve Aksaray Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Kani Yerli' nin Müdahalesiyle;
Yayınlanma :
04.12.2015 13:06


Konu İle alakalı bir açıklama yapan Aksaray Ticaret Borsası ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök "Aksaray hayvancılığına ve sektöre zarar vermemek adına alınan hayvan pazarının kapatılması , hayvan naklinin durdurulması yerinde bir karardır" diyerek "Bilindiği üzere şap hastalığı Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir. Çevre illerde ve ilimizin bazı bölgelerinde bu hastalığın görülmesinden dolayı bazı yaptırımlar uygulanmıştır. Biz üreticilerimize ve yetiştiricilerimize bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Tabiî ki hastalığın bazı belirtileri var bu belirtile ise Hayvanın Ağız bölgesinde salya, köpüklü akıntı veya tırnak arası bölgesinde oluşan erozyonlar ön teşhis için en belirli görüntüdür. Bu lezyonlar meme bölgesinde özellikle meme başlarında görülebilir ama bu teşhis için tam bir ayrım sağlamaz" ifadelerine yer veren Başkan Özkök "ŞAP hastalığının ilimizde ve bölgemizde yayılması için kesinlikle üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz bir veteriner hekim kontrolünde gerekli önlemleri almalıdır" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: