ASÜ’DE İKİ ÖNEMLİ KONFERANS DÜZENLENDİ
Prof. Dr. Özcan Hıdır ve Doç. Dr. Süleyman Doğan, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Genç Tarihçiler Topluluğu’nun düzenlediği konferansta öğrencilerle buluştu.
Yayınlanma :
29.03.2019 10:25


Osmanlı’nın hâkimiyetiyle birlikte Avrupa’da, 15-17’nci yüzyıllarda, ‘İslam’ ve ‘Müslüman’ kelimesi kullanılmaz. Hep ‘Türkler’ kelimesi kullanılmıştır. ‘Türk’ kelimesi orada etnisiteye vurgu yapan bir kelime de değildir. Daha ziyade dinle bağlantılı olarak kullanılır. İslam karşıtlığı, yani İslam’a karşı olma, fobinin biraz daha ileri aşamasıdır. Fobide bir çekinme ve korkma hali varken, karşıtlıkta biraz daha düşmanlık hali söz konusudur. En son Yeni Zelanda olayındaki katilin eyleminde gördüğümüz gibi, fobi ve karşıtlık bir teröre dönüşüyor” dedi.
Konferansın ikinci bölümünde kürsüye gelen Doç. Dr. Süleyman Doğan ise Mevlana’nın iyi bir pedagog, Mesnevi’nin de bir pedagoji kitabı olduğunun söylenebileceğini belirtti. Mevlana’nın bir sıfat olduğuna dikkat çeken Doğan, “Mevlana’yı bir peygamber, Mesnevi’yi bir kitap olarak görmek isteyen ve Hazreti Peygamberin üzerine çıkartmaya çalışan bir anlayış var. Fakat Mevlana’nın özüne baktığımızda bu durum onun bakış açısı değil. O, kendinin tamamen Hazreti Peygamberin yolundan gittiğini ve Kur’an’ın hizmetkârı olduğunu ifade eder. Sonradan bir takım oryantalistlerin, Mevlana’ya olan teveccühlerini bu şekilde yansıttıklarını görüyoruz” dedi.
Etkinliğin ardından ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, konuklara katılımları münasebetiyle belge, plaket ve kitap takdiminde bulundu. Konferansları Emniyet Müdürü Ali Karabağ, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: