-

BUGÜN AKSARAY'IN 56 YILLIK 2.İLÇELİK ZİNCİRLERİNİ KIRMASININ 33. YILDÖNÜM!!

1933-89 arasında hiç hak etmediği 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtarılmasının tekerrür etmemesi için çağrıda bulunanlar ”Siyaset ’in hizmet sanatı olmasının gereği yapılırsa Aksaray’da Cumhur ittifakı da kazanır.”

 BUGÜN AKSARAY'IN 56 YILLIK 2.İLÇELİK ZİNCİRLERİNİ KIRMASININ 33. YILDÖNÜM!!
15 Haziran 2022 - 04:11
   Bugün TBMM’sinde kabul edilen 3578 sayılı kanunun 2. maddesinin 2. bendi ile  56 yıllık 2. İlçelik esareti zinciri kıran Aksaray’ın yeniden il olmasının 33. Yıldönümü.
 
   Aksaray için tarihin tekerrür etmemesinin yegâne çaresinin önce 1845-1920 arası Osmanlı devletinde ve ardından ise 1920-33 arasındaki Cumhuriyet dönemindeki 1. Vilayet unvanının 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle kaldırılarak 56 yıl süren 2 ilçelik esaretine çarptırılmasının ana sebebinin iyice araştırılmasını.

  Ardından ise varılacak olan  somut sonuçla iki ilçelik esaretinin ana sebebinin ilimiz sınırları içinde geçen Antik İpek ve Kral yollarının önce Süveyş kanalının açılması, ardından ise İngiliz ve Fransızlar tarafından planlanan demiryolları hatları içinde bulunmamıza rağmen uygulanan Alman projesinde  Aksaray’ın proje dışında kaldığını belirten hemşerilerimiz tarihin yeniden tekerrür etmemesi için bu olumsuzlukların mutlaka en kısa zamanda ortadan kaldırılmasını.

   Bunun için ise olmazsa olmazının ilkinin 13 Ekim 1920 günü ilk defa BMM’ sinde  Aksaray 40 Numaralı kanunla ilk ilçelik esaretinden kurtulurken Burdur Milletvekili İsmail Suphi Soysallı tarafından gündeme getirilen ,Ak Partinin ise 18 yıl 3 aylık vadesi çoktan dolan ilimizi limanlarla hammadde merkezlerine bağlayacak olan Aksaray-Ulukışla demiryolunun zaman geçirilmeden hizmete açılmasında.

   İkincisi ise bizim merkez ilçemizle birlikte  güzergahta bulunan 10  ilçe ve burada yaşayan 1 Milyon kişinin de can damarı olan etrafındaki tesislerde 75000 kişiye ekmek veren 15000 kişinin çalıştığı E.90 Karayolunun Ankara-Niğde Otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak olan tedbirler alınmasında.
 
Bunun için ise milletvekilleri İlknur İnceöz ,Cengiz Aydoğdu ,Ayhan Erel ve Ramazan Kaşlı, Vali Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, İGM başkanı  Mehmet Tüzün, Meslek Odalarıyla ,STK’lar tarafından meselenin samimi iş ve güç  birliğiyle takip edilerek bu hizmetlerin alınmasına kadar mücadelenin bırakmamasında!!!”dediler.


(Haber, araştırma belge, bilgi ve fotoğraflar Ali Genç arşivi)
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum