CHP İL BAŞKANI TOPRAK 'ÇAĞDAŞ DEMOKRASİ İSTİYORUZ'
CHP Aksaray il başkanı Ali Rıza Toprak yayınladığı mesajında şu görüşlere yer verdi;
Yayınlanma :
19.01.2017 11:10


Egemenliğin halka ait olması için Cumhurbaşkanlığı Seçiminin halk tarafından yapılması tek başına yeterli bir mekanizma değildir. Egemenliğin yansıması olan yasama, yürütme, yargının kullanılma biçimi de en az seçim kadar önemlidir. Güçler ayrılığı ortadan kaldırıldığında ve yetki tek kişinin elinde toplanıldığında bu rejimin adı Demokratik Cumhuriyet olamaz. Zira tüm güçleri yani hem yürütmeyi hem yasamayı hem de yargıyı tek kişinin emrine verirseniz, bu rejimin adı dikta rejimi olur. Denge ve denetleme mekanizmaları ortadan kaldırılmaktadır. Yürütmeyi de tek başına cumhurbaşkanı temsil edecektir. Yani bu durum da başbakan ve bakanlar tarafından paylaşılması ortadan kalkacak, hükümet etme sorumluluğu bakanlar kurulunda olacak, hükümet etme yetkisi de cumhurbaşkanında olacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar kimseye karşı sorumlu olmayacak. Zira yardımcılar ve bakanları sadece cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacaktır. Atanmaları, görevden alınmaları tamamen cumhurbaşkanının yetkisinde olacaktır. Hükümetin kurulması ve göreve devam etmesinde meclisten güvenoyu almasına gerek kalmayacaktır. Bakanlar yönünden gen soru verilemeyecektir. Bu nedenle meclisin hükümeti denetim yolları olan güvenoyu ve gen soru ortadan kaldırılmaktadır.
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların suç işlemesi halinde yargılanma durumları hemen hemen ortadan kaldırılmaktadır. Çünkü yüce divana sevk edilmeleri için 400 milletvekilinin oyu gerekecektir.
Cumhurbaşkanı parti genel başkanı olabilecek bu nedenle milletvekili adaylarını belirleyecek. Meclisin oluşumuna müdahale edecek. Meclisi fesh edebilecek. Kararnameler ile yasama yetkisine ortak olacak. Kanunları veto edebilecek. Yüksek mahkemelere, Hakimler ve Savcılar Kuruluna üye atayarak yargıyı belirleyecek. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde hesap vermeyecek, sorumlu olamayacak. Herkese dokunabilen ama kendisine dokunulamayan bir kişi olacaktır.
Milli egemenliğin şartı yasamanın yani kanun yapma tekelinin milletin meclislerinde olmasıdır. Egemenliğin krallardan halka geçmesi sürecinde en önemli kavşak noktası yasama tekelinin halkın seçtiği meclislere verilmesidir. Demokrasiler egemenliğin saraydan, kraldan alınıp halka verilme sürecidir. Bu bir anlamda fermandan kanuna geçmeyi ifade eder. TBMM’nin yasama tekelini kaldırmak, tek adama kararname çıkararak buna ortak olma yetkisi vermek, kanundan fermana milli egemenlikten ise krallığa geçmektir.
Üniter devlet yapısı tehlike de mi? Cumhurbaşkanına kararname çıkararak merkezi idare anlamında geniş düzenlemeler yapma ve sınırsız şekilde kamu tüzel kişilikleri kurabilme yetkisi tanınmaktadır. Bu durumda idari alanda sınırları belirsiz örgütlenmeler oluşturma yolu açılmaktadır. Eğer anayasanın 104 ve 123. Maddelerindeki değişiklikler, cumhurbaşkanına yetkilerini kullanarak üniter yapıyı değiştirecek idari düzenlemeler yapma imkanı vermektedir. Bu federasyona geçiş hazırlığı olabilir. MHP Genel Başkanına ve Aksaray İl Başkanına teklifin 9. Maddesini, 19-B maddesini, anayasanın 104 ve 123. Maddesini bir daha okumalarını tavsiye ediyorum.
Bu değişiklik talepleri meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömme hükümleri taşımaktadır. O nedenle tüm sivil toplum kuruluşlarını, medyayı ve halkımızı duyarlı olmaya, çağdaş demokrasiye sahip çıkamaya çağırıyorum. Saygılarımla.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: