ÇİFTÇİLER HİBE ve DESTEKLEMELERDEN NASIL YARARLANABİLİRSİNİZ?
Europa danışmanlık Aksaray şube müdürü Uzman danışman Hacı Ahmet ÖZDEMİR TKDK yatırım ve hibeleri ilgili önemli röportaj verdi.
Yayınlanma :
09.01.2016 14:10


*H.TOSUN: merhaba Ahmet bey geçen gün yapmış olduğumuz KOSGEB hibeleri ile olan röportajımız çok güzel ve çok faydalı geçti, Okurlarımız çok faydalı oldu. Bu röportajımızı Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (IPARDII) Kapsamında destek ve hibeleri hakkında bilgi almak isteriz.
H.Ahmet ÖZDEMİR : Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye'deki varlık amacı AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 5648 sayılı “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.
*H.TOSUN: TKDK hangi sektörlere destek veriyor ?
H.Ahmet ÖZDEMİR : TKDK üç bölüm şeklinde destek vermektedir. Birinci bölümde 101 Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar. İkinci bölümde 103 Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar. Üçüncü bölümde 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme şeklindedir.
101 kapsamında:
101-1 süt üreten tarımsal işletmeler,101-2 kırmızı et üreten tarımsal işletmeler, 101-3 kanatlı et üreten tarımsal işletmeler ve yeni IPARD II kapsamında eklenen101-4 yumurta üreten tarımsal işletmeler
103 kapsamında:
103-1 süt ve süt ürünleri işlenmesi ve pazarlaması, 103-2 kırmızı et ve et ürünleri işlenmesi ve pazarlaması, 103-3 kanatlı eti ve et ürünleri işlenmesi ve pazarlaması, 103-4 su ürünleri işlenmesi ve pazarlaması, 103-5 meyve ve sebze ürünleri işlenmesi ve pazarlaması
302 kapsamında :
302-1 bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, 302-2 arıcılık ve arı üretimi işlenmesi ve pazarlanması,302-3 zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri,302-4 kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri,302-5 su ürünleri yetiştiriciliği, 302-6 makine parkları, 302-7 yenilenebilir enerji yatırımları şeklindedir.
*H.TOSUN: Anladığım kadar TKDK kırsal alanlarda tarım ve tarım ürünleri pazarlamalarında destek veriyor. Destek oranları her bölümde aynımı?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Aynen Hüseyin bey anladığınız gibi kurum kırsal alanlarda destekleme vermektedir. Destek oranları farklı 101 kapsamında destek oranı %60-%70, 103 kapsamında %50, 302 kapsamında %65 şeklindedir.
*H.TOSUN: TKDK bütün Türkiye’yi kapsıyor mu?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Tüm Türkiye’yi kapsamıyor toplamda 42 ili kapsamaktadır. Desteklene iller: Afyonkarahisar-Amasya-Balıkesir-Çorum-Diyarbakır-Erzurum-Hatay-Isparta-Kahramanmaraş-Kars-Konya-Malatya-Ordu-Samsun-Sivas-Şanlıurfa-Tokat-Trabzon-Van-Yozgat-Ağrı- Ankara-Ardahan-Aydın-Burdur-Bursa-Çanakkale-Çankırı-Denizli-Elazığ-Erzincan-Giresun–Karaman-Kastamonu-Kütahya-Manisa-Mardin-Mersin-Muş-Nevşehir –Uşak ve ilimiz Aksaray (IPARD) kapsamındadır.
*H.TOSUN: Birinci bölümde olan 101 Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar. Hakkında kısaca anlatabilir misiniz?
H.Ahmet ÖZDEMİR : 101-1 süt sektörü kapılı, açık ve yarı açık ahırların inşası, genişletilmesi ve modernizasyonu. Süt sağımı ve depolama odaları, depo binaları, makine garajları ile sınırlı olmak kaydıyla diğer tarımsal binaların inşası veya yenilenmesi. Silaj makinesi ve ekipmanı, çiftlikte hayvan yemi hazırlama, muamele, dağıtma ve depolama sistemleri. Sağım odası tesisatı, süt soğutma depolama ekipmanları ile çiftlik için süt nakil ekipmanları. Kendi sağım sistemlerini temizlemek için su kullanan çiftlikler için, atık ve atık su işleme tesisleri harcamaları. Gübre muamele, işleme ve depolamaya yönelik yatırımlar, hayvanlara yönelik ekipman ve tesisleri. Sulama sistemleri, bilişim teknolojileri ve yazılım da dahil olmak üzere, özel teknolojik ekipmanın satın alınmasını kapsar. 101-2 kırmızı et üretim sektörü de 101-1 süt üretim sektörüne benzer. 101-3 ve 101-4 kanatlı ve yumurta sektörü kanatlı kümesleri (broyler yumurta tavuğu, kaz ve hindi) ve hayvan barınaklarının inşası ve genişletilmesi. Depo binaları ve makine garajlarının inşası veya yenilenmesi, kanatlıların biyolojik güvenliğine yönelik kapı ve çitler. 2007/43/EC sayılı direktif altında belirlenen otomatik yemleme ve içme suyu, sulama, ısıtma ve havalandırma ekipmanı ve enerji tasarrufu sağlayan ekipmanlar da dahil olmak üzere çevresel otomatik kontrol sistemleri. Gübre ve atık yönetimi, depolama ve işleme tesisi yatırımı, tartma ve sağlık kontrolleri için spesifik ekipman. Motorlu araçlar hariç, hayvan refahı konusunda AB standartlarına uygun nakliye ekipmanları, bilişim teknolojileri ve yazılım da dahil olmak üzere özel teknoloji satın alımı. Yumurta tavukları için kafes sistemi, araçlar hariç, yumurtaların toplanması, tasnifi, nakliyesi ve paketlenmesi, için ekipman. Birinci bölümde 101 tarım işletmeleri yatırımında bunları kapsamaktadır.
*H.TOSUN: Peki Ahmet bey kimler 101 tarımsal işletmeler kapsamında başvuru yapabilir?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Güzel bir soru, kamu tüzel kişilikleri hariç, ulusal kanunlarca tanınmış, çiftçi kayıt sistemi veya hayvan kayıt sistemine kayıtlı olan gerçek kişi ve tüzel kişilerdir. Başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisi, tüzel kişi ise temsil ve ilzama yetkili kişi tarım yada ilgili uzmanlık alanında en az 3 yıl çalışma deneyimine sahip olmalıdır. Tarımsal işletmeler yatırım sonunda çevresini korunması ve hayvan refahı konularındaki minimum ulusal gereklikleri yerine getirmek zorundadır. Desteklenen yatırımlar, yatırım döneminin sonunda, yatırımın kapsamı ile ilgili olan hayvan refahı ve çevrenin korunması konularındaki ilgili AB standartları ile uyumlu olmalıdır.
*H.TOSUN: 101 tarımsal işletmeler kapsamında kapasite ne kadardır?
H.Ahmet ÖZDEMİR : 101-1 süt sektörü en az 10, en fazla 120 süt ineği veya en az 5, en fazla 50 süt veren manda veya en az 50 ,en fazla 500 süt veren koyun veya keçi olmalıdır. 101-2 kırmızı et sektöründe en az 30, en fazla 250 sığır veya en az 10, en fazla 50 manda veya en az 100 ,en fazla 500 koyun veya keçi olmalıdır. 101-3 kanatlı eti sektöründe en az 5000, en fazla 50000 broyler veya en az 1000, en fazla 8000 hindi veya en az 350 ,en fazla 3000 kaz olmalıdır. Yeni eklenen 101-4 kanatlı ve yumurta sektörü ise kapasitesi 20000 bin üzerinde, yumurta tavukçuluğu mevcut olan işletmenin aynı ilde olmak kaydı ile kapasitesini değiştirmeden destek sağlanmaktadır. en az 20000, en fazla 100000 yumurta tavuğu olmalıdır.
*H.TOSUN: 101 tarımsal işletmeler kapsamında her bir yatırım uygun harcamaların toplam değeri ne kadardır?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Süt ,et ve yumurta sektörleri için en az 20.000 avro en fazla 1.000.000 avro, broyler ve hindi sektörü için en az 20.000 avro en fazla 500.000 avro, kaz sektörü için en az 20.000 avro en fazla 250.000 avro olarak sınırlandırılmıştır. Başvuru sahibine ödemeler uygun harcama tutarına göre tek seferde yada taksitler halinde yapılır.
*H.TOSUN: İkinci bölümde olan 103 Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar. Hakkında kısaca anlatabilir misiniz?
H.Ahmet ÖZDEMİR : 103-1 süt pazarlama sektörü süt toplama merkezlerinin ve süt işleyen işletmelerin genişletilmesi, yeni süt toplama merkezlerinin ve süt işleyen işletmelerin inşası. Süt ve süt ürünlerinin Homojenizasyonu, pastörizasyonu, paketlenmesi, soğutulması ve depolanmasına yönelik yatırımlar. Düşük kaliteli ve iyi kaliteli süt arasındaki yapabilmek için test ekipmanları, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin kurulması için yatırımlar şeklindedir. 103-2 ve 103-3 et pazarlama sektörü kırmızı et kesimhaneleri ve parçalama tesislerinin genişletilmesi, kanatlı kesimhanelerin ve parçalama tesislerinin ve ayrıca et et işleyen işletmelerin modernizasyonu. Ürün kalitesi ve hijyen kontrollerinin iyileştirilmesi için laboratuvarlar ve ekipman, hayvan refahı ile uyumlu koşullarda büyükbaş ve koyun kesimi için yatırım. Soğuk hava deposu ekipmanı, işletme tesisi için karkas ve etin izlenebilirliğinin gerçekleştirilmesi için yazılım ve izleme sistemi şeklindedir. 103-4 su ürünleri işleme sektörü kültür balıkçılığı ve su ürünleri işleyen işletmelerin genişletilmesi,su ürünleri ve kültür balıkçılığı ürünleri işleyen yeni işletmeler kurulması. Su ürünlerinin soğutulması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması makine ve ekipman, insan sağlığı, çalışma koşulları, çevrenin korunması ve atık yönetimiyle ilgili topluluk standartlarına ulaşmaya yönelik ekipman ve tesisler kuruması seklindedir. 103-5 meyve ve sebze sektörü temizleme, sınıflandırma, tasnif ve paketleme hatları, markalama ve izlenebilirlik sistemleri. Modifiye atmosferli soğuk hava tesisleri ve modifiye atmosfer koşulları altında paketleme hatları, kurutma makine, ekipman ve paketleme hatları. Kurutma, temizleme, sınıflandırma, derecelendirme ve paketleme tesisleri, modifiye atmosferli soğuk hava depolarının inşası. Hammadde ve paketleme için depolar, ürün taşıma ekipmanları, meyve ve sert kabuklu meyvelerin kurutulması için makine ve ekipman satın alınması seklinde destekler sağlanmaktadır.
*H.TOSUN: Ahmet bey kimler 103 tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlaması kapsamında başvuru yapabilir?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Bu konuda faydalanıcıları küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Mikro ölçekli işletmeler destek kapsamında değildir. Üretici örgütleri hariç olmak üzere tüm başvuru sahipleri KOSGEB’e üye olmak zorundadır. Küçük işletme 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılat veya mali bilançosundan herhangi biri 8 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler. Orta büyüklükteki işletme 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılat veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk lirasını aşmayan işletmeler. Başvurunun yapıldığı tarihte, yeni işletmeler istisna olmak kaydıla , işletmeler belirtilen mevzuata uymak zorundadır. 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, 2872 sayılı çevre kanunu, 25902 sayılı ve 10.08.2005 tarihli resmi gazete’de yayınlanan işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelik şeklindedir
*H.TOSUN: 103 Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması kapsamında işletmelerin kapasite ne olmalı?
H.Ahmet ÖZDEMİR : 103-1 süt ve süt ürünleri pazarlama sektörü süt işleyen işletmelerin yatırımın sonunda en az 10 ton, en fazla 70 ton kurulu işleme kapasitesine sahip olmalıdır. Süt toplama merkezlerin yatırımın sonunda en fazla 70 ton günlük toplama kapasitesine sahip olmalıdır. 103-2 ve 103-3 kırmızı et kesimhaneleri eğer sadece sığır ve manda kesimi gerçekleştiriliyorsa, günde en az 30 baş, en fazla 500 baş, eğer sadece koyun ve keçi kesimi gerçekleştiriliyorsa, günde en az 50 baş, en fazla 4000 baş, eğer kesimhanede sığır,manda, koyun ve keçi kesimi gerçekleştiriliyorsa, sığır, manda, koyun ve keçi belirtilen maksimum ve minimum limitler karşılanmalıdır. Kanatlı kesimhaneler saatte en az 1.000 tavuk en fazla 5.000 tavuk kapasitesi veya saatte en az 100 hindi en fazla 1.000 hindi yada kaz kapasitesi. Bu kapsamda kanatlı kesimhaneler Yeni kanatlı kesimhanelerinin ve mevcut işletmelerin kapasite artırımı için yapacağı yatırımlar uygun değildir. Kapasite artırımı yapmamak kaydı ile mevcut işletmeler destek kapsamındadır. Et işleme en az 0,5 ton, en fazla 5 tonluk günlük kurulu işleme kapasitesi. Kırmızı et ve kanatlı etinin işlenmesi konusunda, yeni işletmelerin ve mevcut işletmelerin kapasite artırımı için yapacakları yatırımlar uygun değildir. Kapasite artırımı yapmamak kaydı ile mevcut işletmeler destek kapsamındadır. Parçalama tesisleri tesislerin en az 0,5 ton en fazla 5 tonluk toplam günlük kurulu parçalama kapasitesine sahip olmaları gerekmektedir. Kanatlı eti parçalama tesislerinde, yeni işletmeler ve mevcut işletmelerin kapasite artırımı için yapacakları yatırıma uygun değildir. Kırmızı et parçalama tesislerinde, yeni işletmeler ve mevcut işletmeler destek kapsamındadır. 103-4 Su ürünleri işletmeleri yılda en az 100 ton yılda en fazla 2.000 su ürünleri, balık yağı, yumuşakça, çift kabuklu yumuşakça ve kabuklu deniz canlıları üretim kapasitesine sahip olmalıdır.
*H.TOSUN: 103 Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması işletmeler kapsamında her bir yatırım uygun harcamaların toplam değeri ne kadardır?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Süt ve et sektörleri için en az 30.000 avro en fazla 3.000.000 avro, süt toplama sektörü için en az 30.000 avro en fazla 1.000.000 avro, meyve ve sebze sektörü için en az 30.000 avro en fazla 1.250.000 avro, su ürünleri sektörü için en az 30.000 avro en fazla 1.500.000 avro olarak sınırlandırılmıştır. Başvuru sahibine ödemeler uygun harcama tutarına göre tek seferde yada taksitler halinde yapılır.
*H.TOSUN: Üçüncü bölümde olan 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Hakkında kısaca anlatabilir misiniz?
H.Ahmet ÖZDEMİR : 302-1 Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması depolama binaları ve garajlarının inşası, toprağı işlemek için bahçe ve tarım ekipmanı alımı. Mahsul üretimi için ekipman, makine ve hasat sonrası malzemeler alımı, bitkilerin üretimi, depolanması, kurutulması, işlenmesi ve pazarlanması için ekipman ve tesislerin inşası. Seraların inşası ve yeniden kurulması gerekli makine ekipman alımı, kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı ve inşaat işleri. 302-2 Arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi, işlenmesi ve pazarlanması bal ve arı ürünlerinin depolanması veya işlenmesi için garaj ve müştemilatının inşası, arı kovanlarının üretilmesi, yönetimi ve bakımı için çalışma ekipmanının alımı. Çiftlik içerisinde balın işlenmesi ve paketlenmesi için işleme ve paketleme hatların satın alınması veya mevcut hatların modernizasyonu, lisanslı üreticiler tarafından ana arıların üretilmesi için yetiştirme istasyonlarının kurulması ve donatılması, kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı inşaat işleri. 302-3 zanaatkarlık ve değerli ürünler, işletme binaları ve üretim tesislerinin inşası, kurulması, genişletilmesi ve yeniden inşası, yerel gıdalar ve tarımsal ürünlerin üretilmesi ve paketlenmesi için ve ayrıca el sanatları faaliyetleri için özel ekipman alımı. Paketleme tesisleri, ekipmanı konusunda fiziksel yatırımlar, aynı il sınırları içerisinde yer alan dükkanlar ve stantların kurulması dahil olmak üzere, katma değerli ürünler veya el sanatları için, tanıtım ve pazarlama ile ilişkin yatırımlar, kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı inşaat işleri. 302-4 Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri pansiyonlar veya mikro ölçekli konaklama tesislerinin kurulması veya yeniden tefrişi, mevcut binalarda yatak, kahvaltı odalarının yenilenmesi veya çiftliklerde ve açık alanlarda konaklama amacıyla bina ve tesislerin inşası. Yeme içme tesisleri veya çiftlik ürünleri tanıtım stantların kurulması, özellikle dağ bisikleti, rafting, dağ yürüyüşleri olmak üzere, at biniciliği, spor veya iç sularda rekreasyon balıkçılığı gibi turistik açık alan aktivitelerinin organizasyonunu ile doğrudan bağlantılı verimli altyapı yatırımları. Kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı inşaat işleri, eğer projenin entegre bir parçası ise gerekli bilgi teknolojileri ekipmanları ve yazılımların satın alınması. Uygun ekipman: aydınlatma ve tertibatı, havalandırma ekipmanı, filtreleme ve arıtma ekipmanları, haberleşme ekipmanı, mobilya, temizlik gereçleri, eğlence amaçlı ses ve görüntü ekipmanları, yeme içme tesisleri için mutfak ekipmanları. 302-5 su ürünleri yetiştiriciliği balık üretme çiftliği için ekipman alımı ve inşaat işleri, özellikle balık üretim çiftlikleri için, çiftlik faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması, atık su arıtma sistemleri, balık seçimi kapalı devre sistemlerle ilgili ekipman ve makine alımı. Su ürünleri restoranları kurma üzerine ekipman alımı, havuzlar ve rezervuarların geliştirilmesi. Üretim süreçlerinin etkinliğinin artırılması için ekipmanı, besleme, balık yemleme veya besleme otomasyon ekipmanı optimizasyonu için ekipmanı, su devridaim sistemleri için ekipman. Yumurta ve yavru balık üretimi için ekipman satın alınması ve inşaat işleri, üretim ve hasat konusunda kalite ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi için ekipmanlar. Su ürünleri işletmelerinin yaptığı çevresel etkinlikler azaltılması için ekipman atık yönetimi sistemleri, havuzlar ve rezervuarlardan serbest bırakılan suların arıtılması için ekipman ve su kalitesi parametrelerinin niteliğini izlemek için ekipman hasat sonrası ürünün depolanması için küçük soğuk hava depolarının kurulması. Su ürünleri işletmelerinin modernizasyonu, inşası ve genişletilmesi, ve su ürünleri işletmesi ile aynı ilde yer alan su ürünleri restoranları ve satış noktalarının modernizasyonu, inşası ve genişletilmesi, Kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı inşaat işleri. 302-6 makine parkları makine ve ekipmanın saklanması için binaların inşası, yenilenmesi veya genişletilmesi, tarımsal makine, alet ve ekipmanların alımı, Kendi tüketimi için yenilenebilir enerji üretimi amacıyla makine ekipman alımı inşaat işleri. 302-7 Yenilenebilir enerji tesisleri çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme faaliyetlerinden bağımsız olarak gelir elde etmek için hidroelektrik hariç yenilenebilir enerji üretimi konusunda yapılan yatırımlar için yenilenebilir enerji tesisinin inşası, modernizasyonu, genişletilmesi. Trafo, enerji nakil hatları, devre kesici vb. dahil olmak üzere, elektrik şebeke bağlantıları için yapılacak harcamalar, yenilenebilir enerji tesislerinin işletilmesi için bilgi teknolojileri donanım ve yazılımları seklinde destek sağlanmaktadır.
*H.TOSUN: 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamında kimler başvuru yapabilir?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Bu tedbirin faydalanıcıları, kamu tüzel kişilikleri hariç ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişilerdir. Desteklenecek işletmeler mikro yada küçük işletmeler olmalıdır. Katma değerli ürünler konusundaki yatırımlar için yalnızca mikro ölçekli işletmeler desteklenecektir. Yenilenebilir enerji, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler, makine parkları ve kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri sektörlerinde yatırım yapacak başvuru sahipleri KOSGEB’e üye olmak zorundadır. Yatırımlar kırsal alanda olmalıdır, ancak başvuru sahipleri tarım dışı geliri olmayan çiftçi ise şu sektörlerde yatırım yapıyor ise yatırımı kırsal alanlarda olmak zorunda değildir. Su ürünleri yetiştiriciliği, arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi, işlenmesi ve pazarlanması, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, Zanaatkarlık yada katma değerli ürünler şeklindedir.
*H.TOSUN: 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamındaişletmelerin kapasite ne olmalı?
H.Ahmet ÖZDEMİR :Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe açık arazi büyüklüğü maksimum 2 hektar, sera büyüklüğü maksimum 1 hektar olmalıdır. Arıcılık yararlanıcı başına minimum 30 maksimum 500 kovan ile sınırlıdır. Bal ve diğer arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi söz konusu olduğundan kovan sayısındaki sınırlama dikkate alınacaktır. Katma değer ürünler için süt işleme konusunda yapılan yatırımların nihai kapasitesi, yatırımın sonunda maksimum günlük 10 ton olacaktır. Et işletme konusunda yapılan yatırımların nihai kapasitesi, yatırım sonunda günde 0,5 ton olacaktır. Konaklama tesisi maksimum 25 odalı olmalıdır. Su ürünleri yetiştiriciliği yılda en fazla 10-200 ton arasında üretim kapasitesine sahip olmalıdır. Desteklenecek türler şunlardır alabalık, sazan, yayın balığı, kerevit, kurbağa, algler, turna, tatlı su levreği, uzun levrek, Tilapiya, mersin balığı, Avrupa yılan balığı, Afrika yayın balığı ve Amerikan yayın balığı şeklindedir.
*H.TOSUN: 302 Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme işletmeler kapsamında her bir yatırım uygun harcamaların toplam değeri ne kadardır?
H.Ahmet ÖZDEMİR : Her bir yatırım için uygun harcamaların toplam değeri en az 5.000 avro en fazla 500.000 avrodur. Başvuru sahibine ödemeler uygun harcama tutarına göre tek seferde yada taksitlendirilerek yapılır. TKDK kapsamında bütün desteklemeleri kaleme bu kadar dökebiliyoruz, inşallah bir sonraki konumuz kalkınma ajansı destek ve hibelerini konu alacağız bir sonraki röportaja kadar Allaha emanet olun…
*H.TOSUN: Ahmet bey Bu konu hakkında Eklemek istediğiniz var mı?
H.Ahmet ÖZDEMİR : TKDK kapsamında bütün desteklemeleri kaleme bu kadar dökebiliyoruz. Bizlere bu imkanı verdiğiniz için Teşekkür ediyoruz.
*H.TOSUN: Ahmet bey , Konumuz hakkında verdiğiniz geniş bilgi için bizler teşekkür ediyoruz. Bir sonraki Röportajımızda İnşallah kalkınma ajansı destek ve hibelerini konu alacağız bir sonraki röportaja kadar Allaha emanet olun…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: