DR. FATİH KAYA SAĞLIK İÇİN SUYA, SABUNA DOKUNUN…!
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; Sağlığın korunması ve hastalıkların yayılmasını engellemek, sağlığa zarar verebilecek ortamlardan korunmak ve el hijyenine dikkat çekmek için bilgilendirme amaçlı basın bülteni yayınladı.
Yayınlanma :
08.05.2017 15:48


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gelişmekte olan ülkelerdeki bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Kaya; Dünyada, her yıl 3 milyondan fazla çocuğun, hijyen kurallarına uyulmaması, ishal yapan hastalıklar ile yeterli ve sağlıklı içme suyu kullanılmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
Kişisel olarak sağlığın korunması için yapılabilecek hijyen uygulamaları
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; Günlük yaşamda kişi sürekli dış ortam kirleticilerinin etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki birçok kirletici etmene dokunur. Bunlar arasında mikropların yanı sıra kimyasal kirleticiler de vardır. Özellikle çocuklar canlı kıranlar başta olmak üzere kimyasal kirleticilerden kolayca etkilenebilirler. Mikroplar kadar kimyasal kirleticilerin de varlığı çok kez fark edilmez. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. Kirli eller ağıza götürdüğünde kirletici etmenler vücuda girebilir. El hijyeninin sağlanmasında tırnak temizliği de önemlidir. Tırnaklar sürekli uzar ve altında kir, yağ ve kimyasallar kolayca birikir. Bu nedenle tırnaklar kısa kesilmelidir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır.
Su ve sabun en önemli temizlik araçlarıdır
Dr. Kaya; Günlük yaşamda kirlenen ellerin düzenli olarak su ve sabunla yıkanması gerekir ve yeterlidir. Bu yöntem hem ucuz, hem de pek çok sağlık sorununu önlemeden en etkili yöntemdir. Kişisel ve toplum sağlığı için birey olarak suya sabuna dokunmak zorundayız. El hijyeni için kullanılan farklı temizlik maddelerinin ise vücut sağlığına zarar vermemesi önemlidir. Özellikle içeriği bilinmeyen ve piyasada el hijyenini sağladığı ileri sürülen ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekir.
Eller Ne Zaman Yıkanmalıdır?
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; “Günlük hayatta el yıkama aslında gündelik yaşamın bir parçası olmalı, ellerin kirlendiği her anda eller yıkanmalıdır. Kişisel hijyen uygulaması olarak eller, yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra, saçlar tarandıktan, hayvanlarla temas sonrasında, çöp ya da kirli yüzeyle temas sonrası, yemek yapmadan önce, bebeğin altını temizledikten sonra mutlaka yıkanması gerekir” dedi.
Dr. Kaya; son olarak bireyin, el hijyeninin yanısıra kişisel temizlik için, tırnak bakımına, saç temizliği ve bakımına, yüz, boyun ve koltuk altı temizliğine, ağız ve diş temizliği ile ayak temizliğine dikkat etmesi ve düzenli aralıklarla banyo yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: