GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DR. DİLEK ERTAŞ, KOAH HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Ertaş, kısa adı KOAH olan Kronik Obstrüktif ve Akciğer Hastalığı hakkında toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere bir açıklama yaptı.
Yayınlanma :
15.11.2017 15:29


Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Ertaş, KOAH hakkında şunları söyledi:
“KOAH (Kronik Obstrüktif ve Akciğer) hastalığı hakkında toplumun sahip olduğu bilgiler yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle KOAH hakkında toplumu bilinçlendirmek ve hastalığın önemini vurgulamak amacıyla her yıl Kasım ayının 3. Çarşambasına denk gelen gün; KOAH günü olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilmiştir” dedi.
KOAH NEDİR?
Dr. Dilek Ertaş; “KOAH genellikle zararlı partikül veya gazlara ciddi maruziyetin neden olduğu havayolu ve alveoller anormalliklere bağlı kalıcı hava akımı kısıtlanması ile oluşan bir hastalıktır. Solunumsal semptomlarla karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kronik kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır. Obstrüktif kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır. KOAH uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır”
HASTALIĞIN EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARA BAĞIMLILIDIR
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertaş; KOAH’ın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu, KOAH tanısı konulan kişilerin büyük çoğunluğunun 40 yaş üstü, sigara kullanan veya geçmişte uzun süre sigara içmiş insanlar olduğunu söyledi.
KOAH’ın genetik yatkınlıkla da bağlantısı olduğunu söyleyen Ertaş; Sigara ve genetik faktörlerle birlikte tütün dumanı, organik ve inorganik meslek tozları, kişilerin yaşadığı iç ortam ve dış ortamdaki hava kirliliği, geçirilmiş solunumsal enfeksiyonlar, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, beslenme ve ek hastalıklar KOAH için risk oluşturmaktadır” dedi.
KOAH’IN BELİRTİLERİ
“KOAH’ta en sık görülen yakınmalar öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Hastalar genellikle bu şikayetleri sigara içmenin doğal bir sonucu olarak düşünür ve önemsemezler. Aslında uzun süredir devam eden şiddetli olmayan öksürükle birlikte az miktarda balgam çıkarmak KOAH’ın habercisi olabilir. Eğer sigara içmeye devam edilirse öksürük şiddetlenir ve balgam miktarı artar. Nefes darlığı başlangıçta koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarla ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesiyle birlikte hastalar istirahat halinde bile nefes darlığı hissederler”.
KOAH’TAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
“KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Toz ve dumana maruz kalınan mesleklerde çalışan kişilerin sigara içmeleri, KOAH’a yakalanma olasılıklarını artıracağından, bu kişilerin sigaradan uzak durmaları çok daha fazla önem kazanmaktadır. Ayrıca, bu işyerlerinde maske kullanımı ve uygun iş yeri ortamının sağlanması gibi önlemler faydalı olacaktır. Daha çok kırsal kesimde evlerde yemek pişirmek ya da ısınmak amacıyla kullanılan hayvansal ya da bitkisel kaynaklı yakıtların yerine, başka kaynakların kullanılması önerilmektedir. Bunun dışında grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi hem hastalık gelişimi, hem de hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır”
KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: