ILIKAN 'OBEZİTE KRONİK BİR HASTALIKTIR'
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyenlerinden Cansu Ilıkan; bozulan yeme alışkanlığımıza bağlı olarak obezitenin arttığını söyledi.
Yayınlanma :
22.05.2017 14:39


Diyetisyen Cansu Ilıkan; biyolojik ve psikolojik faktörlerin yanısıra sosyoekonomik faktörler de obeziteye neden olduğunu açıkladı. Ilıkan: “Obezite; çevresel, genetik ve nörolojik etkenlere bağlı olarak gelişen ve birçok kronik hastalığa neden olabilen önemli bir sağlık problemidir. Son yıllarda özellikle teknolojinin gelişmesi, fiziksel aktivitenin azalması ve yeme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte obezite prevalansında ciddi ölçüde artış meydana gelmiştir.
OBEZİTE KANSERE NEDEN OLUYOR
Obezite, hipertansiyon, dislipidemi, tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Bazı kanser türleri, eklem rahatsızlıkları, reflu, yağlı karaciğer, uyku apnesi, polistik over sendromu gibi rahatsızlıklar da yine obezite ile birlikte artmaktadır.
Obeziteye biyolojik ve psikolojik faktörlerin yanında sosyoekonomik faktörler de neden olmaktadır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Obezite genel olarak vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile açıklanan kronik bir hastalıktır. Obezitenin birçok kronik hastalıkla yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle obezitenin etkenlerinin ve tedavi seçeneklerinin iyi bilinmesi, obezite ve komplikasyonlarının ideal tedavisinin tespit edilebilmesi açısından önemlidir. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.
KAHVALTI YAPMADAN GÜNE BAŞLAMAYIN
Obezite tedavisinden önce obezitenin oluşumunu önlemek daha önemlidir. Obeziteden korunmada öncelikle sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi artırarak davranış değişikliği oluşturulmalıdır.
Diyetisyen Cansu Ilıkan: “Kahvaltı yapmadan güne başlanılmamalı yeme içme uykudan 2- 3 saat öncesinde bırakılmadır. Gün içinde kişiye göre 4-6 öğün beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Kişi 2 saatin altına 3 saatin üzerine çıkmayacak şekilde beslenmesine sağlıklı ara öğünler eklemelidir. Günde en az 3-4 porsiyon taze meyve ve sebzeler tüketmelidir. Bol su içmeye dikkat edilmeli içilen çay kahve gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığı aksine diüretik olmalarından dolayı vücudun suya olan gereksinimini artırdığı unutulmamalıdır. Yapılan fiziksel aktivite artırılmalı günde en az 45 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Fast food yeme alışkanlıklarından paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
TEDAVİ SÜRECİ
Obezite tedavisi ise bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: