-

KOP KÖSİP BÖLGEYE CAN SUYU OLMAYA DEVAM EDİYOR

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kısa adı KOP KÖSİP olan KOP Bölgesi’nde Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında 2021 Yılı için projeleri almaya başladı.

KOP KÖSİP BÖLGEYE CAN SUYU OLMAYA DEVAM EDİYOR
20 Ekim 2020 - 11:27
 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kısa adı KOP KÖSİP olan KOP Bölgesi’nde Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında 2021 Yılı için projeleri almaya başladı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOP İdaresi Başkanlığı Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde 2011 yılından bu yana sürdürdüğü Küçük Ölçekli Sulama İşleri desteklerine devam ediyor. KOP İdaresi, Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında bir taraftan kırsaldan kente olan göçün durdurulması ve tersine göçün özendirilmesi, diğer taraftan ise mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılabilmesi ve yeni sulu tarım alanları oluşturarak ürün çeşitliliği ve rekolte artışı ile gelir seviyesinin yükseltilmesini sağlamak amacıyla modern sulama sistemleri yatırımlarını destekliyor.  

 

“KOP KÖSİP Bölge için can suyu”

 

KOP İdaresi’nin Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı kapsamında hayata geçirilen akıllı ve tasarruflu sulama sistemleriyle bölge tarımına can suyu olmaya devam ettiğini vurgulayan KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur, 2011 yılından bu yana uygulayıcı kuruluşlarla işbirliği içinde 826 adet sulama projesinin hayata geçirildiğini ifade etti.

 

Bölge tarımının sürdürülebilirliğini sağlayarak ülkenin gıda güvencesine ve çiftçilerimizin istihdama katkı sağlamak amacıyla yürütülen KOP KÖSİP hakkında bilgi veren Tongur şunları söyledi:

“Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı ile kuraklığın olumsuz etkilerinin azaltılması, sulamada etkinliğin ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla, randımanı düşük açık kanal sulama sistemlerinin kapalı sisteme dönüştürülmesi, hassas sulama tekniklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik yenilikçi projeler ve hayvan içme suyu projeleri desteklenerek yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. KOP KÖSİP kapsamında 2011 yılından bugüne yaklaşık 793 milyon TL ödenekle 826 proje hayata geçirildi ve 127 bin hektar alanın modern sulama sistemlerine kavuşturuldu. Ayrıca program kapsamında bölgemizde 44 adet Hayvan İçme Suyu (HİS) tesisi ile toplam 107 bin küçük ve büyükbaş hayvanın içme suyu ihtiyacı karşılandı. Kalkınmanın hızlanması içi sadece KOP KÖSİP projeleri ile yeni sulama alanlarının sağlanması ve suyun tasarruflu kullanılmasıyla yetinilmedi, bu sulama alt yapısının üzerine çağın sunduğu imkânlar dâhilinde en yüksek katma değerin oluşturulması için bölgeyi kapsayan KOP TEYAP ve KOP Kırsal Kalkınma Programları uygulandı. Bu programlar doğrultusunda desteklenen projelerle özellikle arazinin parçalı olduğu dağlık-kırsal kesimde yaşayan insanımızın tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan modern sulama sistemlerine kavuşması ve katma değeri yüksek ürünlere yönlendirilmesi ile birlikte bölgede ciddi bir tarımsal gelir ve istihdam artışı sağlandı. Bu vesile ile projelerin hazırlanmasından yürütülmesine emekleri bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın ilgili personeline, proje fikirlerinin oluşmasındaki katkılarından dolayı bölge Valilerimize ve bizlere bu projeleri uygulama imkânı sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a teşekkürlerimi iletiyorum.”

 

“Proje Havuzu Sisteminden Başvurular Yapılacak”

 

2021 Yılı Mali Destek Programları kapsamında finansman desteği sağlanacak projeler için “KOP Proje Havuzu Sistemi” oluşturulduğuna dikkat çeken Başkan Vekili Tongur, “Kırsaldaki en ücra yerleşim yerlerine ulaşılarak, beşeri ve doğal sermayeden etkin faydanın sağlanmasıyla insanımızın refahı artırılarak korunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2021 Yılı Mali Destek Programları kapsamında finansman desteği sağlanacak projeler için “KOP Proje Havuzu Sistemi” oluşturuldu. Sulama projeleri için Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat İl Özel İdareleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü başvurularını yapabilecek. Özellikle gölet ve kaplı sistem sulaması ile yeni modern sulama tesislerinin çoğaltılması, mevcut salma sulama yapılan açık kanal şebekelerin modern basınçlı sulama şebekelerine dönüştürülmesi ile mera hayvancılığının su ihtiyacının karşılanmasına yönelik projelere mali destek verilecek. 15 Ekim Perşembe günü başlayan başvurular, 31 Aralık Perşembe günü mesai bitimine kadar proje.kop.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecek.” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum