OSMANLI BİR OLDUBİTTİ İLE CİHAN HARBİNE GİRMEDİ
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu hafta 43’üncüsü düzenlenen Felsefe Toplantılarına, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan konuk oldu. “1’inci Dünya Savaşı’nda Osmanlı-Alman Askeri İlişkileri” konusunu anlatan Alkan, Osmanlı’nın bu savaşa girmesinin birkaç ittihatçının macerası olmadığını dile getirdi.
Yayınlanma :
27.05.2016 10:49


Osmanlı Yönünü Almanya’ya Çevirdi, Çünkü…
Osmanlı-Rus Harbinde İngiltere’nin Osmanlı’yı yalnız bıraktığını kaydeden Alkan, Osmanlı siyasetinin neden değiştiğini şöyle anlattı: “İngiltere, Berlin Kongresi’nde “Osmanlı Devleti’ne yardım edeceğiz” vaadinde bulundu ancak, Kıbrıs’ı alıp yardım etmedi ve Berlin Kongresi diplomatik bir hezimetle neticelendi. Ayrıca İngiltere’nin Osmanlı’nın parçalanması konusunda Ruslarla işbirliği içinde olması Sultan 2’nci Abdülhamit’in siyasetini değiştirmesine neden oldu. Yaşanan olayların ardından Abdülhamit yönünü, İngiltere-Fransa tarafından Almanya’ya doğru çevirmiştir.” Bu süreçten cihan harbine kadar olan dönemde Almanların Osmanlı ordusunu modernleştirme çalışmaları yaptıklarına da dikkat çeken Prof. Alkan, “Yani Osmanlı yeni bir ordu kurarken Alman ekolünü merkeze alıyor. Bu bakımdan, Osmanlı’nın Almanya’nın yanında yer alması fantastik bir macerayla başlamıyor. Bu savaşa girişin bir geri planı var; 1914’te girdiğimiz savaşın ve seçilen siyasetin arka planı 1835’lerdeki olaylardır” dedi.
Sunumun ardından Prof. Dr. Necmettin Alkan, akademisyen ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: