ŞİİR RUH HALİMİZİ DEĞİŞTİREN TILSIMLI BİR ANAHTARDIR
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen şiir dinletileri, bu yıl “Geçmişten Günümüze Türk Şiirinden Örnekler” temasıyla gerçekleştirildi.
Yayınlanma :
25.12.2014 14:25


- Maalesef Dedelerinin Yazdıklarını Anlamayan Bir Toplumuz -
Şiirin duygusal içeriği çok yoğun, insanın ruh halini değiştirecek anahtar bir mekanizma olduğundan söz eden Prof. Dr. Mustafa Acar, “Şairler söz sanatının ustalarıdır. Bizim düz yazıyla uzun uzadıya izah edemediğimiz bir takım gerçekleri, onlar birkaç cümle, birkaç beyit, birkaç dörtlükle çarpıcı şekilde söyleyebiliyorlar. Şiirler önemli ve önemsememiz gereken tılsımlı araçlardır” dedi. Divan Şiirinden bir örnek veren ve buradan hareketle son dönemde çokça tartışılan Osmanlı Türkçesi konusundaki düşüncelerini paylaşan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Biz maalesef dilimizin başına gelen hallerden, travmalardan, kırılmalardan dolayı dedelerimizin yazdıklarını okuyamaz, anlayamaz durumda bir toplumuz; hafızasını kaybetmiş bir toplumuz; bundan dolayı da özgüven eksikliği yaşayan bir toplumuz. Bu nedenle her konuda Batının, Avrupa’nın, Amerika’nın ağzına bakıyoruz. Bu kötü bir durum ve bizim yeniden toplumsal özgüvenimizi tazelememiz, geçmişimizle bağlarımızı kurmamız, tarihimizle aramızdaki yıkılan köprüleri yeniden onarmamız gerekir.”
Rektör Acar konuşmasının ardından Nazım Hikmet’in “Ben Bir Ceviz Ağacıyım” ve Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” isimli şiirlerini okudu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muammer Doğan’ın konuşmasının ardından öğrenciler, Türk Şiirlerinden örnekler sundu. Bölümün iki öğrencisinin kendi yazdıkları şiirleri okuması takdir topladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: