-

SULTANHANI İLÇESİNDE 2024 İPEKYOLU HALI ve KİLİM SERGİSİ AÇILDI

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde International Community on Oriental Carpets (ICOC) 2024 kapsamında, Aksaray Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Sultanhanı Belediyesi işbirliğinde Tarihi Sultanhanı kervansarayında “İpekyolu Halı ve Kilim Sergisi” açıldı.

SULTANHANI İLÇESİNDE 2024 İPEKYOLU HALI ve KİLİM SERGİSİ AÇILDI
13 Haziran 2024 - 18:37
Halı restorasyon ve konservasyonu ile “Dünyanın halı tamir merkezi” olarak bilinen Sultanhanı ilçesinde International Community on Oriental Carpets (ICOC) 2024 kapsamında, Aksaray Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Sultanhanı Belediyesi işbirliğinde Tarihi Sultanhanı kervansarayında “İpekyolu Halı ve Kilim Sergisi” açıldı.
Açılışa Aksaray valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Sultanhanı kaymakamı Abdullah Melikoğlu, Sultanhanı Belediye başkanı Fahri Solak, Eskil belediye başkanı Mustafa Zavlak ve diğer yetkililer katıldı.
Açılış kurdelesi kesilmesinin ardından Sultanhanı belediye başkanı Fahri Solak yaptığı konuşmada “Şöyle biliniyorki Sultanhanı Dünya’nın halı restorasyon merkezi, Amerikalısı da, İngilizide hepsi Sultanhanı’nı bilir, yani Sultanhanı bir nevi halı doktorlarıyla ünlü” dedi.
Aksaray valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu da yaptığı konuşmada “bu halı kültürü demek ki bizim ülkemize özgü milletimize Selçukludan buyana çok büyük bir tarihi geçmişi var, çok büyük hikayeler içeriyor, anılar içeriyor doğumdan ölüme kadar insanlık hayatını özetliyor aslında halı baktığımız zaman genç bir kızın çeyizinden tutun çocuklarını bebeklerini büyütmesi beşiklerdeki işleme motiflerden tutun dedelerimizin kaldığı çadırların motiflerine kadar aslında hayatımızın her anını özetliyor ” dedi.
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve protokol üyeleri daha sonra sergilenen tarihi halıların sergilendiği bölümleri gezerek eserler hakkında bilgiler aldı. Kazanda kaynayan kök bitkileri ile boyanan yün ipler hakkında bilgiler alındı. 

Hüseyin Tosun  /  Sultanhanı Haber Gazetesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum