TRT ESKİ SPİKERİ MEHPARE ÇELİK, ASÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
İletişim Buluşmaları kapsamında öğrencilere “Kitle İletişim Araçlarında Türkçenin Kullanımı” konferansı veren Çelik, özellikle televizyon içeriklerindeki özensizlik ve dikkatsizlik nedeniyle Türkçenin katledildiğine dikkat çekerek; okuyan, okudukları üzerinde düşünen ve tartışan bir topluma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Yayınlanma :
12.12.2019 14:32


İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman, beşincisi gerçekleştirilen “İletişim Buluşmaları” etkinliklerinin öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerine katkısının büyük olduğunu belirterek, etkinliğe katkı sunan konuklara teşekkür etti. Ayrıca, İletişim Fakültesi’nin “Ortak Eğitim Programı” kapsamında farklı medya kuruluşları ile temasa geçerek protokoller imzaladığını vurgulayan Duman, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları konusunda var olan imkânları genişletme yönünde çaba harcadıklarını ifade etti.
“Güzel Türkçemizi katlediyoruz”
Konferansa konuşmacı olarak katılan TRT’nin eski spikerlerinden Mehpare Çelik, öğrencilerle Türkçenin doğru kullanımı üzerine bir söyleşi gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çelik, kitle iletişim araçları ile Türkçenin katledildiğine dikkat çekerek, öz Türkçe kullanımının giderek azaldığını ifade etti. Özellikle televizyon içeriklerinde Türkçenin özensiz ve dikkatsizce kullanımı dolayısıyla çok fazla zarar gördüğünü söyleyen Çelik, okuyan, okudukları üzerinde düşünen ve tartışan bir topluma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Kitle iletişim araçlarında kullanılan dili eleştiren Çelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kurduğumuz cümlelerde Türkçe sözcük kullanımına dikkat etmiyoruz. Sürekli yabancı sözcüklerle iç içe geçmiş cümleler kuruyoruz ve bu durumu bir meziyet olarak görüyoruz. Yabancı sözcükler Türkçemizin topraklarında at koşturuyor. Bizi biz yapan değerlerden giderek uzaklaşıyoruz. Güzel Türkçemizden utanır olduk, onu doğru kullanmayı sürekli ihmal ediyoruz. Sokaklarımız, yabancı sözcüklerle süslenmiş tabelalar dolu. Çok güzel bir dilimiz varken neden yabancı sözcükleri tercih ettiğimizi anlamıyorum. Bu yüzden, kendi özümüze ve değerlerimize giderek yabancılaşıyoruz. Kitle iletişim araçlarında Türkçe çok yanlış kullanılıyor. Böylece, doğru Türkçe kullanmayan, okumayan ve yazmayan bir nesil yetişiyor. Dünya üzerinde uzun hece sayısı bakımından zengin iki mükemmel dil var. Bunlardan biri Fransızca bir diğeri Türkçe. Bizler, toplum olarak 3 bin yıllık bir geçmişi olan mükemmel bir dili katlediyoruz.” Çelik, öğrencilere kitle iletişim araçlarını eleştirel bir bakış açısıyla takip etmelerini ve yapılan yanlışlara ilişkin eleştirilerde bulunmalarını tavsiye ederek konuşmasını sonlandırdı.
Konferansa, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı İbrahim Örün, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ile Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Başkanı Celil Acar, 68 Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali R. Südemen, Aksaray Üniversitesi akademik personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferans, Mehpare Çelik’e Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezahat Altuntaş Duman tarafından teşekkür beratı takdim edilmesinin ardından sona erdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: