TÜRKİYE 2015’TE AVRUPA PATENT BAŞVURULARINDA 1. OLDU
Türk Patent Enstitüsüne (TPE) bu yılın ilk üç ayında 3 bin 223 patent başvurusu yapıldı. Bu başvurulardan 2 bin 225'ine patent belgesi verildi.
Yayınlanma :
27.04.2016 10:41


Geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvurularında yüzde 24,1, yabancı patent başvurularında ise yüzde 4,8 artış yaşandı. Toplam patent başvurusunda ise yüzde 11,4'lük bir artış görüldü.
TPE'ye söz konusu dönemde yapılan başvurulardan 2 bin 225'ine patent belgesi verildi. Geçen yıl bu rakam aynı dönemde 2 bin 321 olarak kayıtlara geçmişti.
Bu yıl Ocakta 351, Şubatta 400, Martta 475 yerli patent başvurusu yapıldı. Söz konusu başvurular il bazında incelendiğinde İstanbul 522 başvuruyla ilk sırada yer alırken, bu ili 130 başvuruyla Ankara, 85 başvuruyla da Bursa takip etti.
Söz konusu dönemde, Adıyaman, Amasya, Artvin, Bingöl, Giresun, Kırşehir, Muş, Niğde, Siirt, Tunceli, Van, Ardahan, Iğdır ve Kilis'ten patent başvurusu gelmedi.
En çok başvuru Almanya'da
TPE'ye yapılan bin 997 yabancı patent başvurusu içinde Almanya'nın ağırlığı dikkati çekti. Bu ülkeden söz konusu dönemde 454 patent talebinde bulunuldu. Almanya’yı 379 başvuru ile ABD ve 161 başvuru ile İtalya takip etti.
"Faydalı model tescili" için de TPE'ye bu yılın ilk üç ayında 963'ü yerli, 20'si yabancı olmak üzere 983 ürün için başvuru yapıldı.
Endüstriyel tasarım kapsamında ise aynı dönemde, 11 bin 377 başvuru alındı.
Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık: "Türkiye, 2015'te Avrupa’da 'marka' başvurularında 1’inci, 'tasarım' başvurularında ise 2‘nci sırada yer aldı." dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: