TUVALETTE UZUN KALMAK HEMOROİDE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Dışkıda kan görülmesi hemoroid ve anal fissürün belirtisi olabilirken kalın bağırsak tümörü veya iltihabi gibi önemli hastalıkların da göstergesi olabilir.
Yayınlanma :
23.01.2017 08:35


“Anal bölgede en çok rastlanan hastalıklarından biri olan hemoroid, sık bilinen adıyla “basur”; bu bölgede yer alan hemoroidal toplardamarların genişleyerek önündeki mukozası ile beraber makattan dışarı taşmasıdır. Sürekli kabızlık sorunu yaşamak, masa başında uzun süre oturarak çalışmak, tuvalette uzun zaman geçirmek hemoroidin başlıca nedenleridir. Her 10 kişiden 8’inde görülen hemoroid hastaların utanmaları, muayene olmaktan korkmaları gibi nedenlerle genellikle geç teşhis ediliyor. Zamanında tedavi edilmeyen hemoroidler ilerleyince dayanılmaz ağrılara, şişliklere, kanamalara, kansızlık ve halsizliğe neden oluyor; bu da hastaları günlük hayatlarından kopartıyor.
Anal fissür yani diğer adıyla “makat çatlağı” ise benzer nedenlerle oluşan mukozadaki küçük yırtıktır. Hemoroid ile benzer nedenlerden dolayı oluşur, beraberinde genellikle ağrı vardır. Tedavisi daha basit bir hastalıktır.
Her iki hastalık erken dönemde tespit edilirse; basit ilaç tedavileri ve diyet alışkanlıklarının düzeltilmesiyle kolaylıkla tedavi edilebilir.
TELEFONU BIRAK TUVALETE ÖYLE GİR
Hemoroid ve analfissürü arttıran sebeplerin başında kabızlık geliyor. Kabızlık sorunu olanların tuvalette uzun süre geçirmesi hemoroid oluşumunu kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra pek çok kişi tuvalete çıkarken eline bir gazete ya da dergi alıyor ve bu şekilde klozette oturma süresini uzatıyor. Şimdilerde telefon ya da elektronik tabletler de gereğinden uzun süre tuvalette oturmaya neden oluyor. Bu alışkanlıklardan vazgeçmek ve tuvalet ihtiyacı giderildikten hemen sonra klozetten kalkmak gerekiyor.
TEHLİKE ÇANLARI KİMLER İÇİN ÇALIYOR?
Aile geçmişinde kanser görüldüyse ve yaşınız 50’den büyükse, tuvalet alışkanlıklarınızda yeni başlayan değişiklikler varsa, kilo kaybınız oluyorsa kanamanızın nedeni basit bir hastalık olmayabilir. Bağırsak kanserleri benzer bulgular verebileceğinden dolayı özellikle bu risk faktörlerinden birine sahipseniz, şikâyetleriniz ilerlemeden doktora başvurmalısınız.
SORUN KRONİKSE CERRAHİ MÜDAHALE ŞART
Günümüzde hemoroidin tedavisi için birçok yeni teknolojik ürün geliştirilmekle beraber, bunlar sadece başlangıç ve orta evredeki hastalıklarda işe yarıyor. Son evredeki hastalık gurubunda ise cerrahi olarak hastalığın neden olduğu yastıkçıkların çıkartılması gerekiyor. Anal fissürde ise ilaçlar cevap vermiyorsa yada durum kronik ise kısa süreli bir cerrahi işlemle kalıcı olarak tedavi sağlanabiliyor.
Dışkıda görülen kan önemsenmelidir. Böylece gecikmeden yapılacak bir muayene ileride tedavisi zor olabilecek sıkıntıların önüne geçebilir. Doktorunuz muayene ve gerekirse görüntüleme tetkikleri sonrası sonrası hastalığınızın evresine göre size en uygun tedavi seçeneğini sunacaktır.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: