-

VALİ KUMBUZOĞLU; "DEVLETİ TEMSİL ETMEK, SADECE ONUN YETKİLERİNİ KULLANMAKLA OLMAZ

Kamuda etik ilkeleri belirlemek, etik dışı durumları saptamak ve bu durumların önüne geçmek amacıyla “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konulu konferans Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlendi.

VALİ KUMBUZOĞLU; "DEVLETİ TEMSİL ETMEK, SADECE ONUN YETKİLERİNİ KULLANMAKLA OLMAZ
20 Kasım 2023 - 18:11

Vali Kumbuzoğlu; “Devleti temsil etmek, Sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, Milletin gönlünü kazanmakla olur”

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör: “Etik ilkeler kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur”


Kamuda etik ilkeleri belirlemek, etik dışı durumları saptamak ve bu durumların önüne geçmek amacıyla “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konulu konferans Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlendi.

Aksaray Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda konuşma yapan Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; her kamu görevlisi için yürüttüğü kamu hizmetlerinin birer emanet olduğunu söyledi.


‘Bize yapılmasını istemediğimiz şeyi biz de başkalarına yapmayacağız’ diyen Vali Kumbuzoğlu; “Devleti temsil etmek, Sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, Milletin gönlünü kazanmakla olur” dedi.

Tüm kamu görevlileri için bugünün bir milat olarak kabul edilmesini isteyen Vali Kumbuzoğlu “Bugün burada düzenlenen konferansta konuşulacak ilke ve değerler ile meslek hayatımızın bir muhasebesini hep birlikte yapalım. Kamu personelleri olarak, işimizi doğru mu yapıyoruz? yanlış mı yapıyoruz?  İşimizi iyi mi yapıyoruz? kötü mü yapıyoruz? Ölçümüz belli.   Doğru-Yanlış / İyi – Kötü. Kamu hizmetlerinde; “Bana göre doğru” “Sana göre yanlış” diye bir şey olmamalı. Kriterlerimiz, evrensel doğrular ve evrensel yanlışlar olmalı” dedi.

- Etik denilen evrensel değerlerin tamamı Bizim kültürümüzde zaten var

‘Etik, Aslında, bizim kadim kültürümüzün özünde var olan bir şey’ diyen Vali Kumbuzoğlu; “Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının her bir köşesinde; adalet, halka hizmet ve tarafsızlık var. Kutadgu Bilig’de; şeffaflık, hesap verebilirlik var. Ahi Evran’da dürüstlük, hakkaniyet, güvenirlik var.  Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihatinde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın var.  Hz.Ömer’in mesaide devletin mumunu, mesai dışında kendi şahsi mumunu yakışında; Beytül mal var, kul hakkı var... Yani, Etik denilen evrensel değerlerin tamamı Bizim kültürümüzde zaten var”

Vali Kumbuzoğlu konuşmasının devamında;  “Devleti temsil etmek, Sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, milletin gönlünü kazanmakla olur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleri ile aslında, her birimiz bulunduğumuz ilde, ve görev yaptığımız kurumlarda, birer Hz.Ömer olmalıyız, olabilmeliyiz. Devletin soğuk yüzü ya da demir yumruğunu değil, sıcak eli, gülen yüzü, şefkatli kollarını temsil etmeliyiz. Bugünlerde, heyecan ve gururunu yüreğimizde yaşadığımız, Cumhuriyetimizin 100.yılında, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edebilmek için, Gazi Mustafa Kemal’in “Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır” sözünü kulaklarımıza küpe, odalarımıza serlevha yapmalıyız. İşte, Kamu Etik Kurulu tam da bunun için var”dedi.


Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör ise yaptığı konuşmasında; etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenenin; yönetim sisteminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek, güven ve dürüstlüğü hakim kılmak olduğunu söyledi.  
Kamu görevlilerinin kamu hizmetini yerine getirirken; dikkat edecekleri hususlara dikkat çeken Güngör; “Halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, yine kamu yararını gözetmek ve kamu gücünü, kamu kaynağını ve kamu zamanını doğru ve etkili kullanmak gibi etik ilkelere uygun davranmaları, her şeyden önce kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur. Kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışması, devlet gücünün olumlu bir göstergesidir” dedi.

Belediye Başkanı Evren Dinçer ile Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İlker Arıbaş’ın yaptığı selamlama konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Uğur Ömürgönülşen tarafından ‘Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri’ konulu konferans verildi.

 Programa; Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeleri ile Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, birim amirleri ile kamu kurumlarındaki yöneticiler katıldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum