-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Somuncu Baba’nın hayatı çekiliyor

09 Aralık 2014 - 08:14

Geçtiğimiz hafta içi Aksaray Belediyesinin kent meydanına koyduğu internet iletişiminde idim. Ertesi günü ise Somuncu Babanın filminin çekim tanıtımı için Zinciriye Medresesinde oyuncu, yönetmen ve Belediye Başkanımızın katıldığı tanıtımı takip ettik. Birisi tanıtım diğeri ise insanların istediği zaman dünya ile irtibat kuracağı bir iletişim hizmeti idi.

Önce kent meydanına kurulan iletişimden bahsetmek istiyorum. Bazı kimselere göre bu hizmet gereksiz gibi görünebilir ama fazlası ile gerekli. Burada sadece gençlerin bu iletişim aracını kullanacağını düşünmekte yanlış. Daha sonra Somuncu Baba Külliyesi civarına konacak olması buraya ziyarete gelenlerin işine yarayacaktır.

      İlimize dışardan gelen bir yabancıdan tutun acil işi olanlara kadar herkesin istifade edebileceği bir iletişim aracıdır. Artık dünya değişti, herkesin cebinde telefon var. İstedikleri zaman internet iletişimine girebilme imkânı vardır.

      Telefonunda internet paketi olmayanlar bile buradan istifade edebilirler. Telefon bile açmaya gerek duymadan bir başkası ile iletişim kurabileceği gibi rahat bir şekilde dünya ile iletişim kurabilirler.

      Hatta buraya gelecek bir yabancı gideceği yeri bulamadığında buradaki internet hizmetinden sokak ve caddeleri bulup adreste de kullanabilecekler.

       Bu iletişim şekli ilimizde geç bile kalınmış bir hizmet. Birçok ilde ve hatta Büyükşehirlerde yıllarca kullanılan bir Belediye hizmet bulunmaktadır. Geçen Ankara’da arkadaşlarla bu hizmeti kullanarak gideceğimiz adresleri rahat bulduk.

      Bu hizmeti önemsiyor ve yerinde bir hizmet olarak görüyorum. Sayın belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgıya teşekkür ediyorum.

      Şimdi gelelim Somuncu baba filminin tanıtımına, ben il dışında olmam nedeniyle biraz tanıtıma geç katıldım. Ama en azından oyuncu ve yönetmenle sohbet etme imkânı buldum.

     Filmin çekimi için öncülük eden Belediye Başkanımız Sayın Yazgı ve Kültür Müdürü Mustafa Doğanın büyük gayretleri olmuştur. Tabi filmin çekilmesinde yazdığı eserin senaryo yapılmasında emeği olan Mahmut Ulu hocamın gayret ve emekleri takdire şayan.

      Yönetmen Kürşat Kızbaz ise filmin çekimi için yer tespitlerini yapmak üzere Aksaray’ımekân tutmuş ve en az 10 sefer ilimizi gezerek yer incelemesi yapmıştır. Tabi bu filmi çeken ekibin manevi atmosferi teneffüs etmeleri bir ayrı güzellik.

      Filmin başlaması 15 Aralıkta harekete geçecek ve bitiminden sonrada birçok yerde filmin galası yapılarak tanıtımı gerçekleştirilecek. Filim belki de birçok filim yarışmaları içinde ödüllere aday olabilecek bir şekilde çekilmesi düşünülüyor.

Anadolu’nun göbeğinde yaşayan Somuncu Baba yetiştirdiğitalebesi ile dünyaya nam salması Ulunun yazdığı bu eser Anadolu’nunen önemli erenlerden biri olan ve fikirleriyle Selçuklulardan Osmanlı’ya adeta bir köprü oluşturmuştur. Somuncu Baba’nın hayatının beyazperdeye aktarılacağı yönetmenliğini Kürşat Kızbaz’ın üstlendiği “Somuncu Baba Aşkın Sırrı” isimli filmde rol alacak olan Furkan Palalı, duygularını şu sözlerle ifade etti: “Beni gerçekten çok heyecanlandıran bir rol.”

“Çok çarpıcı, etkileyici bir hikâye. Bu tip karakterlerin bir oyuncu için şans olduğunu düşünüyorum. Filmde genç bir dervişin ilahi aşkı arayışı ve bu uğurdaki zorlu mücadelesi sevda, ayrılık, sabır ve tevazu gibi temalar üzerinden işleniyor. Film aynı zamanda Somuncu Baba’nın aşkı arama yolunda Hicaz’dan Şam’a ve Bursa’dan Aksaray’a uzanan hikâyesiyle bir yol filmi olma özelliği taşıyor.”

       Aksaray Ihlara Festivalinde sinema günlerinin meyvelerini çok kısa zamanda Alan Yazgı ilimizde şuana kadar bildiğim kadarı ile 4 filmin çekilmesine neden olmuştur.

      Aksaray ümit ediyorum ki, bundan sonra sinema yönetmenlerinin ilgisini çekecek ve birçok filme imza atacaklardır. Filmin başrolünde oynayacak genç oyuncu Furkan Palalının da Konyalı olması ve Anadolu çocuğu ve manevi atmosferi bilen bir oyuncudur. Dolayısı ile Somuncu Baba filminin çekiminde emeği geçen herkese teşekkür ederim.