YÜZ YILLIK RÜYA MAVİ TÜNEL GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ
Ülkemizin ilk sulama projesi ve GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliklerini taşıyan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında önemli projeleri bir bir hayata geçirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Konya Kapalı Havzasına can suyu getiren Mavi Tünel Projesini, yani yüz yıllık rüyayı gerçeğe dönüştürdük. Projenin diğer ayağını oluşturan tesislerde ise çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
Yayınlanma :
21.08.2015 16:16


Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu ayrıca havzadaki su eksikliğinin giderilmesi maksadıyla diğer havzalardan su aktarımı için 3 ana kaynak belirlediklerini ve Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Barajları’ndan da Mavi Tünele su verileceğini sözlerine ekledi.
Havzaya Yılda 414 Milyon Metreküp Su Aktarılacak
Yukarı Göksu Havzası’nın Akdeniz’e boşalan sularının yıllık 414 milyon m3’ü inşa edilecek olan üç adet baraj ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacak. Bu su ile hem Konya Ovası’nın yeraltı suyu desteklenecek hem de nihai sulama alanı olan
2 milyon 234 bin dekar zirai alanın sulama suyu desteklenecek. Ayrıca proje ile Konya şehrinin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla yılda
100 milyon m3 su tahsis edildi.
“Dev Tünelden Saniyede 36 Metreküp Su Konya Ovası’na Akacak”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Akdeniz’e boşa akan suların çevrilerek Konya Ovasına aktarılmasını sağlayacak Konyamızın Mavi Rüyası olarak bilinen proje 17 metre uzunluğunda ve 4,2 m çapında dev bir tüneldir. Mavi Tünel rüyasının gerçekleşmesiyle çiftçimizin yüzü gülecek, mevcut su kaynaklarının geliştirilmesi ile sulanabilir topraklarımızı artıracağız. Bu dev tünelden saniyede 36 metreküp su Konya Ovası’na akacak ve böylece artık su sıkıntısı çekilmeyecek. Sulanmayan birçok kıraç alanın sulamaya açılması ile tahıl ağırlıklı kuru tarımın yapıldığı Konya’da bitki deseni değişecek. Böylece Türkiye ekonomisine sadece Mavi Tünel ile yılda yaklaşık 470 milyon TL katkı sağlanacak” diye konuştu.
KOP Kapsamında 11 Milyon Dekar Sulamaya Açılacak
Türkiye’nin diğer büyük projesi KOP çerçevesinde de 14 adet sulama, 3 adet içmesuyu,
1 adet enerji tesisinin yer aldığını ve 11 milyon dekar sulama alanının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan KOP kapsamında ayrıca 1,5 milyon kişiye içmesuyu temin edilecek ve yılda 3 milyar kiloWatt.saat enerji üretilecek. Projenin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine sulama anlamında yıllık
2,2 milyar dolar, enerji bakımından 300 milyon dolar, içmesuyu açısından ise 70 milyon dolar olmak üzere toplam 2,57 milyar dolar katkı sağlanacak. Ayrıca KOP ile 100 bin kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: